Na vysokou s Nápovědníkem, Průpravníkem a Kompasem

5. 12. 2012 | PR články

Vzdělávací agentura Kurzy-Fido.cz je známá kvalitou kurzů a inovativními přístupy k výuce. Kurzy TSP MU (testy studijních předpokladů Masarykovy univerzity) pořádanými od Prahy přes Havlíčkův Brod, Brno, Bratislavu až po Košice projde každoročně několik stovek studentů. Z Fida pak míří na nejrůznější fakulty MU, zejména na Právnickou, Ekonomicko-správní a Filozofickou. Zeptali jsme se proto hlavního lektora TSP MU a zakladatele Kurzů-Fido.cz Vzdělávací agentura Kurzy-Fido.cz je známá kvalitou kurzů a inovativními přístupy k výuce. Kurzy TSP MU (testy studijních předpokladů Masarykovy univerzity) pořádanými od Prahy přes Havlíčkův Brod, Brno, Bratislavu až po Košice projde každoročně několik stovek studentů. Z Fida pak míří na nejrůznější fakulty MU, zejména na Právnickou, Ekonomicko-správní a Filozofickou. Zeptali jsme se proto hlavního lektora TSP MU a zakladatele Kurzů-Fido.cz Martina Víty na novinky v letošním školním roce.

Nejprve trochu obecněji – jak se podle Vás pozná kvalita kurzu?

Martin Víta: Kvalitu kurzu tvoří tři komponenty: kvalita lektorů, kvalita používaných materiálů a kvalita celkové koncepce. Jsou to spojené nádoby. Nepodceňujeme ani jednu z nich. Můžete mít výbornou koncepci, ale pokud ji nepodpoří kvalitní lektor, tak se to ve finále neprojeví. My máme štěstí na dobré lektory. A najít kvalitního lektora TSP vyžaduje opravdu pořádný kus štěstí! Zdá se mi, že ostatní komponenty držíme řádově na vyšší úrovni než konkurence. To, co držíme níže, je cena. Radikálně jsme snížili náklady na reklamu, což nám umožnilo snížit cenu kurzů. Když vidím kampaně některých našich konkurentů, říkám si, kdo to asi platí…

Než jsme spolu začali dělat rozhovor, mluvil jste nadšeně o nových materiálech pro letošní kurzy TSP MU. Prozradíte něco i našim čtenářům?

Na studijní předpoklady – ať už TSP MU či OSP Scio – se specializujeme dlouhodobě. Nejsme agentura, která by nabízela vše od A do Ž, od andragogiky až po žurnalistiku. To nám dává prostor promýšlet koncepci kurzů do detailu. Materiály máme k nahlédnutí zde. Právě kurz TSP MU je naší „vlajkovou lodí“. Na naše studenty čekají Nápovědníky, Průpravníky, Kompasy, řešení náročnějších úloh v papírové podobě

Můžete to upřesnit?

Nápovědník je soubor drobných nápověd, které lze využít při domácí přípravě. Nejde nám jen o to, aby lektor na kurzu probral sadu úloh, ale aby studenti měli dostatek materiálů i pro samostatné procvičování. Když si studenti řeší úlohy cvičně doma, tak se občas „zaseknou“. Někdy stačí drobné pošťouchnutí a je to. A tak vznikly Nápovědníky. Jak takový Nápovědník vypadá, si můžete prohlédnout zde. S domácím procvičováním ostatně souvisí i Kompasy čili doporučená pořadí úloh. Typové úlohy jsme uspořádali od nejlehčích po ty nejtěžší, takže studenti postupují při řešení efektivně. Stávalo se totiž, že se studenti doma nadšeně pustili do přípravy, ale začali těžkými úlohami, což je odradilo a otrávilo a z procvičování nic nebylo.

Průpravník? V běžných kurzech zpravidla lektoři řeší úlohy z dříve použitých TSP MU. To je samozřejmě také stěžejní část našeho kurzu, nicméně v některých případech je vhodné si klíčové dovednosti zkoušet na jednodušších úlohách, které jsou zaměřeny na jednu konkrétní věc a teprve poté se vrhnout na úlohy z ostrých testů. Uchazeči si tímto přístupem odnesou z hodin mnohem více za kratší dobu. Podobných „vychytávek“ u nás najdete více. Třeba závěrečné „testy nanečisto“ se píší v mnoha agenturách. My ovšem děláme simulaci TSP tak, že se na ní sejdou studenti všech našich kurzů TSP MU a díky tomu mají výsledky tohoto testování mnohem větší vypovídací schopnost. I atmosféra je úplně jiná než v běžné výuce – daleko více se blíží skutečným přijímacím zkouškám.

A kolik takové kurzy stojí a kde se konají?

Základní kurz TSP MU stojí 1690,– Kč. Otevíráme je v Praze, Brně, Havlíčkově Brodě, Ostravě, Olomouci, Zlíně, Bratislavě, Žilině a Košicích. V případě zájmu jsme schopni připravit kurz prakticky v kterémkoli městě ČR. Jako první agentura též nabízíme kurzy TSP MU pro pokročilé
a TSP MU pro zaměstnané.

Na čem právě pracujete?

Projektů máme více. Nedávno jsme se inspirovali Khanovou školou. Jedna studentka chtěla ještě před zahájením kurzu vysvětlit poměrně složitou úlohu. Napadlo nás připravit řešení jako v Khanově škole. Netrvalo dlouho a video s postupem bylo na světě – můžete na něj mrknout. Podobným způsobem bychom chtěli zpracovávat další a další úlohy. Podobně jako v předchozích letech děláme bezplatný seminář řešení TSP. Stačí se zaregistrovat a každý týden vám přijde zadání sady úloh a řešení té předchozí. Dále také provozujeme službu OSP ZDARMA. Vycházíme tak vstříc studentům, kteří se připravují na Národní srovnávací zkoušky z OSP, sady od společnosti Scio mají již vyřešené a chtěli by další úlohy na procvičování. To jen tak na okraj, abyste viděli, že TSPčky doslova žijeme. Bezplatnými projekty pomáháme všem studentům s přípravou, tím šíříme dobré jméno firmy a hlavně nás to všechno baví :-)

Děkujeme Vám za rozhovor.

I já děkuji!

Další články k tématu