MUNI má svou ombudsmanku. Je jí právnička se 14letou praxí

1. 4. 2023

ombudsman na MUNIRektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš jmenoval do nově vzniklé funkce univerzitní ombudsmanky právničku Evu Janovičovou. Úkolem ombudsmanky neboli ochránkyně práv na univerzitě bude vedle řešení krizových situací také prevence a osvěta. Zaměří se i na akademickou integritu či práci etické komise.

Absolventka práv na olomoucké univerzitě a Masarykově univerzitě v Brně má za sebou 14letou právní praxi. „Řešila jsem soudní konflikty i mimosoudní vyrovnání. Jsem zvyklá být v neustálém kontaktu s klienty a ráda komunikuji s lidmi, proto mne také pozice ochránkyně práv oslovila,“ vyjádřila se Janovičová při zasedání Akademického senátu univerzity, který schválil volbu výběrové komise.

„Studenti i zaměstnanci by měli vědět, že na škole existuje osoba, která se bude o věc zajímat, a je důležité, aby má činnost byla efektivní a pro všechny přínosná,“ doplnila nová ombudsmanka. Funkce se ujme prvního dubna.

Janovičová bude mít z pozice ombudsmanky v gesci mimo jiné prošetřování podnětů k ochraně práv, tvoření stanovisek a doporučení při řešení konkrétních případů, poskytování pomoci, mediaci a poradenství stranám konfliktů.

Měla by také podávat návrhy na systémová řešení a spolupracovat na řízení rizik. Garantovat bude plán univerzity na genderovou vyváženost. Dále bude přijímat nejen žádosti, stížnosti a oznámení vyžadující zvláštní postup a zvýšenou ochranu oznamovatelů, ale také v oblastech nerovného zacházení, akademické integrity a studijního poradenství.

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Komplikace pro studenty. Brněnské kino Scala v září neotevře

Mimo provoz zůstane zatím o měsíc déle. Univerzitní kino Scala, které slouží studentům pro setkávání i výuku a prezentaci jejich práce, se zatím kvůli nutnosti zajistit nosnou konstrukci neotevře ani prvního září, jak bylo původně v plánu. Technici odhalili skryté poruchy v rámci komplexního průzkumu budovy. „Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z […]

číst více

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Studentům Masarykovy univerzity se mělo univerzitní kino Scala otevřít nejprve letos v září. Kvůli nutnosti podepřít konstrukci budovy kovovými výztuhami se termín nejprve posunul na říjen. Teď už je jisté, že se kino letos neotevře. Statik totiž odhalil další závažné závady.  „Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami […]

číst více

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více