Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

28. 2. 2023 | Inspirace

Finanční tíseň studentů
Stále více studentů negativně ovlivňuje zdražování cen. Stipendia, která dostávají, jsou na pokrytí životních nákladů nedostačující. Problémem se zabývá odborník na vysokoškolské vzdělávání ze společnosti EDUin Jan Zeman. Podle něj by se stipendia měla navýšit a dosáhnout by na ně mělo méně zájemců.

„Myslím, že podpora není správně zaměřená. U nás spousta studentů využívá nízkou podporu, místo aby potřebnější studenti využívali vysokou podporu, to je hlavní problém. Můžeme si studenty odepsat z daní, velká část z nich pak žádá o ubytovací stipendium, ale nesleduje se, jestli je to student z bohaté zajištěné rodiny, nebo ten, jehož matka třeba už pobírá nějaké příspěvky,“ vysvětluje Zeman.

Ubytovací stipendium v současnosti činí průměrně 500 až 1000 korun měsíčně. S ohledem na stoupající ceny oproti minulému roku narostl počet vysokoškoláků, kteří si o ně žádají. Celkem jich letos žádalo 16 300, přibližně o 500 víc než vloni. Větší zájem o stipendia ale může znamenat méně peněz pro jednotlivé studenty.

Naopak zájem o sociální stipendia se příliš nezvýšil. Například na Mendelově univerzitě v Brně ho pobírá jen 16 studentů a jejich počet se oproti loňsku zvýšil jen minimálně. Důvodem může být i to, že výše tohoto stipendia se řídí životním minimem a neodráží inflaci a růst životních nákladů studentů.

Na sociální stipendium dle zákona dosáhnou pouze studenti z rodin s příjmem menším, než je 1,5násobek životního minima, tedy 4325 korun. Oproti loňsku je to o necelých 300 korun víc. Pro srovnání, ceny kolejí se zvedaly i o desítky procent. Podle Zemana by tak kromě násobku životního minima měly při rozhodnutí o udělení stipendia univerzity brát v potaz i další faktory. Dle Zemana ale Česká republika není schopná tyto faktory monitorovat ani u žáků základních škol, natož u vysokoškoláků.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

České veřejné vysoké školy sice nabízejí studium zdarma, ale i bez školného mohou výdaje činit tisíce korun měsíčně. Výhodu mají studenti, které finančně podporuje rodina. Až 12 tisíc vysokoškoláků si ale podle projektu Neviditelní musí na studium z větší části či úplně vydělávat sami. Na podporu od školy v podobě sociálního stipendium dosáhne jen deset procent …

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …