Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

28. 2. 2023

Finanční tíseň studentů
Stále více studentů negativně ovlivňuje zdražování cen. Stipendia, která dostávají, jsou na pokrytí životních nákladů nedostačující. Problémem se zabývá odborník na vysokoškolské vzdělávání ze společnosti EDUin Jan Zeman. Podle něj by se stipendia měla navýšit a dosáhnout by na ně mělo méně zájemců.

„Myslím, že podpora není správně zaměřená. U nás spousta studentů využívá nízkou podporu, místo aby potřebnější studenti využívali vysokou podporu, to je hlavní problém. Můžeme si studenty odepsat z daní, velká část z nich pak žádá o ubytovací stipendium, ale nesleduje se, jestli je to student z bohaté zajištěné rodiny, nebo ten, jehož matka třeba už pobírá nějaké příspěvky,“ vysvětluje Zeman.

Ubytovací stipendium v současnosti činí průměrně 500 až 1000 korun měsíčně. S ohledem na stoupající ceny oproti minulému roku narostl počet vysokoškoláků, kteří si o ně žádají. Celkem jich letos žádalo 16 300, přibližně o 500 víc než vloni. Větší zájem o stipendia ale může znamenat méně peněz pro jednotlivé studenty.

Naopak zájem o sociální stipendia se příliš nezvýšil. Například na Mendelově univerzitě v Brně ho pobírá jen 16 studentů a jejich počet se oproti loňsku zvýšil jen minimálně. Důvodem může být i to, že výše tohoto stipendia se řídí životním minimem a neodráží inflaci a růst životních nákladů studentů.

Na sociální stipendium dle zákona dosáhnou pouze studenti z rodin s příjmem menším, než je 1,5násobek životního minima, tedy 4325 korun. Oproti loňsku je to o necelých 300 korun víc. Pro srovnání, ceny kolejí se zvedaly i o desítky procent. Podle Zemana by tak kromě násobku životního minima měly při rozhodnutí o udělení stipendia univerzity brát v potaz i další faktory. Dle Zemana ale Česká republika není schopná tyto faktory monitorovat ani u žáků základních škol, natož u vysokoškoláků.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto […]

číst více

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také […]

číst více

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Chcete své drahé polovičce uspořádat večer, na který nezapomene, ale v kapse máte jen ošuntělého bůra a maximálně žvýkačku? Nebo snad máte nový „objev“, víte, že na prvním rande fakt záleží, ale peněženku už dávno ani nemáte (na co taky)? Přinášíme vám sedm tipů na úžasné rande, které vás nebude stát vůbec nic. Uspořádejte piknik […]

číst více