7 důvodů, proč si vybrat VOŠ raději než VŠ

30. 3. 2021 | Inspirace

Ceduk_nahledy-7260Letos tě čeká maturita, a přemýšlíš co pak? Chceš studovat dál, ale nevíš, jestli je vysoká škola dobrá volba? Pak je pro tebe vyšší odborná škola správné řešení. A třeba ti k rozhodnutí pomůže právě tenhle článek. Pročti si 7 hlavních důvodů, proč po střední nastoupit na VOŠ a získat titul DiS.

 

1. Praxe, praxe a zase praxe

Vyšší odborné školy kladou hlavní důraz na odbornou praxi, ne na teoretickou výuku. Jasně, teorii se u zkoušek úplně nevyhneš, ale praxe budeš mít požehnaně, a to po celou dobu studia. Každou absolvovanou praxi si pak můžeš uvést do životopisu a vytvořit si odborné portfolio, které se ti bude hodit při hledání zaměstnání.

2. Lepší uplatnění na trhu práce

Tvůj budoucí zaměstnavatel zaručeně ocení, že se jako student už můžeš pochlubit nějakými zkušenostmi. Navíc během praxe získáš spoustu zajímavých kontaktů. Je možné, že práci budeš mít jistou ještě předtím, než školu dokončíš.

3. Zkušenosti od odborníků

Vyučující jsou profesionálové z oboru. Budeš tak mít jistotu, že teorii, kterou ti předávají, nemají jen nastudovanou z knížek, ale čerpají z vlastních zkušeností z odborné praxe.

4. Osobní přístup

Počet studentů v ročníku je mnohonásobně menší na vošce než na vejšce. Učitelé znají studenty jménem, komunikace a přístup je víc osobní a přátelský, výuka víc individuální. Díky tomu panuje na škole lepší a uvolněnější atmosféra.

5. Náročnost

Ceduk_nahledy-7172

Režim studia na střední škole a vyšší odborné škole má v mnoha směrech společné prvky a díky tomu je přechod ze střední na vošku jednodušší. Výuka na VOŠ jde trochu víc do hloubky než na střední, ale nebudou na tebe kladené zdaleka takové nároky, jako na vysoké škole. První rok na vejšce bývá extrémně náročný a spoustu studentů ho nezvládne. První rok na vošce tolik “nebolí”, přechod ze střední je jemnější a pomalejší, a proto je aklimatizace jednodušší.

PS: Na Ceduk se vyhneš matice. Tím určitě mnohé uchazeče potěšíme. :)

6. Ušetříš

Poplatek za semestr je na vošce výrazně nižší (zhruba o polovinu) než na soukromé vysoké škole. Za tříleté studium (6 semestrů) tudíž dost ušetříš.

7. Můžeš pokračovat na VŠ

Pokud by tě nakonec mrzelo, že nemáš titul a zkušenosti z vejšky, má to jednoduché řešení. Po úspěšném zakončení studia na VOŠ a získání titulu DiS. si vybereš některou ze spolupracujících VŠ a můžeš na studium plynule navázat. Výhodou je, že na bakalářském studiu nestrávíš standardní 3 roky, ale doba studia je kratší (v rozsahu 1 až 2 roky). A na úspěšném konci tě čeká titul Bc. :)

Další články k tématu