Na Fakultě elektrotechnické ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

27. 1. 2023 | PR články

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta.

 

1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí FEL navíc?

Fakulta elektrotechnická ČVUT neboli FEL je nejspíše jedinou fakultou v České republice, která „pod jednou střechou” nabízí studium všech technologických trendů, které budou utvářet naši budoucnost. Ať už je to umělá inteligence, virtuální realita či kyberbezpečnost na informatických oborech anebo telekomunikace, energetika a vesmírné technologie na elektrotechnických oborech – všechny tyto fenomény budoucnosti lze u nás na FEL studovat. Takže naši absolventi mají jistotu, že se na trhu práce neztratí bez ohledu na to, jak bude svět v příštích dvaceti letech vypadat.

Od jiných fakult se také odlišujeme tím, že dokážeme studenty už velmi brzy zapojovat do často špičkových výzkumných projektů. Je to možné díky tomu, že u nás na jednoho vyučujícího připadá pouhých osm studentů. V takovém poměru lze ke studentům přistupovat skutečně individuálně, protože výzkumníci ve všech našich studijních programech mají čas se jim věnovat a rozvíjet jejich schopnosti a talent.

FEL ČVUT ve dvou minutách: podívejte se na video
a pojďte s námi studovat technologie budoucnosti.

Na fakultě propojujeme moderní a klasické obory v oblasti elektrotechniky, ryzí informatiky a robotiky. Vedle vysoké úrovně výzkumu je individuální přístup ke studentům jeden z klíčových důvodů, proč je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena podle prestižního mezinárodního hodnocení QS Ranking jako nejlepší v České republice. A velmi nás potěšilo, že se v loňském žebříčku dostala na první místo v ČR i naše informatika!

 

2. Jak zvládnout přijímací řízení? Je těžké se na FEL dostat?

Na FEL se dělají přijímačky z matematiky, ale dostat se lze i bez nich díky výbornému průměru z vybraných předmětů, umístění na středoškolských olympiádách či odborných soutěžích. Pomoci může také vysoký percentil v testech SCIO. Především je ale nutno včas podat přihlášku, letos je to do 31. března. V přípravě na přijímací test jim může pomoci videotutoriál anebo kurzy matematiky a fyziky, které od února do konce května organizujeme prezenčně. Kurzy jsou koncipované pro naše budoucí studenty, ale usnadní přechod i na ostatní technicky zaměřené školy. Pro již přijaté studenty jsou určeny kurzy, které je zorientují například v základech programování či elektroniky. Touto formou se snažíme ještě před jejich nástupem na fakultu a v počátku studia minimalizovat rozdíl mezi absolventy gymnázií a elektrotechnických škol. Ale některé doučovací kroužky fungují také mezi studenty – všichni se snaží si v učivu pomáhat. Popsal jsem to hodně technicky, ale věřím, že vedle toho uchazeči ocení, že se mohou s jakoukoli záležitostí obracet přímo na naše studenty a studentky, třeba na studentském Discordu. Mohou si tak ověřit, jestli je FEL ta správná volba pro ně.

 

3.  Lze popsat nároky, které klade studium na vaší fakultě? Jak probíhá a jsou mezi studenty třeba oblíbenější předměty?

Studium na FEL je náročné, ale není to nic, co by se nedalo s vynaložením systematického úsilí zvládnout. Pokud uspějete u přijímací zkoušky, máte všechny předpoklady, abyste byli na FEL úspěšní. Co se týče oblíbených předmětů , studenti u nás výuku pravidelně hodnotí v anketě a tak máme poměrně detailní informace. V mém oboru mezi ně patří ty, které jsou zaměřené na studiovou nebo audiovizuální techniku.

Na FEL ČVUT spojujeme elektroniku a informatiku.
Přijďte se podívat na náš den otevřených dveří 17. února 2023.

4. Jaký je zájem o studium u vás? Spolupracujete například s vybranými středními školami, nabízíte pro jejich studenty přípravný program – semináře, campy a pod.?

Zájem o studium technických oborů dlouhodobě klesá, nejenom v ČR. My jako jedna z největších fakult ČVUT se tomu snažíme čelit popularizací elektrotechniky a informatiky na nižších stupních škol. Každoročně se více než tisíc studentů a žáků ze středních a základních škol zapojuje do Robosoutěže, která se postupně rozrostla do největší akce svého druhu v programování LEGO robotů. Aktivní je také spolek našich studentek pod názvem wITches, které rovněž ukazují, že s elektrotechnikou a programováním se dají dělat úžasné věci a že dívky mají na FEL svoje místo a jejich podíl jde setrvale nahoru.

Obdobně intenzivně působí odborné olympiády, Energetická a elektrotechnická, u kterých jsme partnery. A loni k nim přibyla ještě Technologická olympiáda, na které spolupracujeme se Škodou Auto. Cílem všech těchto aktivit je ukazovat vědu a techniku tak, aby si na ni mladší generace mohly doslova sáhnout a viděly, že technologie budoucnosti v podání našich studentů a studentek jsou opravdu „cool“. Aktivním studentům nabízíme možnost se zapojit do týdenních akcí mimo školu, kde využíváme prvky zážitkové pedagogiky. Klíčová je ovšem spolupráce s učiteli na středních školách a jejich podpora nejen při výuce, ale i jejich vzdělávání. To platí i pro naši spolupráci s 12 fakultními školami.

Hala vysokych napeti

5. Jaké jsou perspektivy vašich absolventů na trhu práce? Spolupracujete například s vědeckými pracovišti anebo firmami, ať již tuzemskými či zahraničními ohledně dalšího uplatnění vašich studentů?

Neznám nikoho, kdo by po absolvování FELu nenašel práci a potvrzují to i statistiky a průzkumy, které k tomu organizujeme. Firmy, včetně těch nejrenomovanějších, mají po našich absolventech obrovský hlad. Je to díky jejich kvalitě a specializaci v oblastech technologických trendů, které zásadně ovlivní, jak budeme v příštích dvaceti letech pracovat, cestovat či odpočívat.

2022_07_bio_lekarskatechnika_ilustraky_lide_06

Další články k tématu

Tvořte svou budoucnost s FEL ZČU v Plzni!

Tvořte svou budoucnost s FEL ZČU v Plzni!

“Náš svět je závislý na elektřině a bez odborníků s elektrotechnickým vzděláním se naše společnost neobejde. I tak by se dala charakterizovat nepostradatelnost našeho oboru,” říká prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph.D., děkan Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni. Proč právě FEL v Plzni? Získáte u nás kvalitní vzdělání – v řadě oborů, které u nás můžete studovat, patří …