10 mýtů a faktů o studiu informatiky

20. 1. 2022 | PR články

O studiu informatiky koluje spousta různých domněnek, jak je to ale doopravdy? Pravdu vám prozradí student Fakulty informatiky Masarykovy Univerzity (FI MU) Michael Koudela.

MU_Fakulta_informatiky_kampan_2021_1Student Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Michael Koudela.
Foto: MU

 

1. Je potřeba začít programovat už na střední, jinak nemám na FI MU šanci.

MÝTUS

Michael: Informatika se u nás učí úplně od základů, žádné předchozí zkušenosti s programováním nejsou potřeba. I když jsem jako člověk z gymplu neuměl programovat skoro vůbec, v prvním semestru jsem se to poměrně rychle naučil. Hodí se ale mít aspoň základní znalosti ze středoškolské matematiky, na které se bude v některých předmětech navazovat.

2. Studium na FI je převážně teoretické.

MÝTUS

Michael: Samozřejmě se učíme i teorii, ale to rozhodně neznamená, že neděláme praktické věci. V posledních letech přibylo dost cvičení a programovacích předmětů, dokonce vznikly nové inženýrské programy nebo bakalářský program Programovaní a vývoj aplikací, jehož součástí je i stáž ve firmě. Půlroční stáž mě čeká příští rok i na mém magisterském programu Řízení softwarových systémů a služeb, který kombinuje informatiku s dalšími důležitými dovednostmi jako ekonomie nebo soft skills.

3. Při podávání přihlášky nemusím přesně vědět, jakému oboru bych se chtěl věnovat. Můžu to zjistit až během studia.

FAKT

Michael: Když jsem přišel na fakultu, o informatice jsem moc nevěděl, tím méně pak jaká její oblast by mě zajímala. Pokud například studuješ program nazvaný prostě Informatika, můžeš zkoušet různé předměty a hledat, co tě baví. Zaměření si pak vybereš v průběhu tím, že některé předměty absolvuješ. V prvním semestru jde jinak bez problémů přecházet i na některé z dalších programů.

grafika-prijimacky-FI-MUJak se zorientovat v termínech přijímaček?
Schéma: Michael Koudela
 

4. Informatici bývají introvertní a jejich aktivity se točí jen kolem počítačů.

MÝTUS

Michael: Každý člověk je trochu jiný a určitě tu najdeš i takové, kteří se kontaktu mezi lidmi vyhýbají. Spousta informatiků je na tom ale přesně opačně a díky tomu tu máme například fakultní ProFIdivadlo nebo každoroční Filmový festival. Kromě toho tu působí Spolek přátel severské zvěře (s biologií ale nemá nic společného) nebo Studentská unie FI (SUFI), pořádající například fakultní ples.

5. Studium je hodně časově náročné.

FAKT

Michael: Protože programovat se nedá naučit jinak než tak, že to člověk dělá, dostáváme v některých předmětech úkoly, které můžou zabrat až desítky hodin. Stojí to hodně času i námahy, ale když konečně vše začne fungovat, jak má, je to pocit k nezaplacení!

6. Rozvrh je hodně flexibilní, můžu si ho proto nastavit podle svých potřeb a vyhnout se tak například rannímu vstávání.

FAKT

Michael: Přednášky jsou nepovinné, můžeš chodit jen na ty, které podle tebe stojí za to. Většina se jich navíc nahrává, takže když nějakou nestihneš, pustíš si ji pak v klidu doma. Cvičení bývají často povinná, ale u většiny předmětů je na výběr hodně seminárních skupin, takže je jen na tobě, jakého učitele a jaký čas si zvolíš. Jen pozor na to, že to bývá docela soutěž!

7. Studium informatiky je hlavně pro kluky, pro holky se moc nehodí.

MÝTUS

Michael: Nedává mi vůbec smysl to takhle kategorizovat, informatika je podle mě hlavně o tom umět myslet a řešit problémy, a to přece nezáleží na pohlaví, ale na konkrétním člověku. Aktuálně je na fakultě asi pětina holek, což sice není ani zdaleka ideální, ale zároveň je to od nálepky mužského oboru významný posun, a upřímně doufám, že se to bude v následujících letech dál vyrovnávat. Přispívá k tomu i organizace Czechitas, která s fakultou spolupracuje a snaží se motivovat holky ke vstupu do IT.

podej_prihlasku_carousel1Studentka FI MU Klára Petrovičová tváří uchazečské kampaně
Grafika: Tereza Hrbková
 

8. Ke studiu informatiky neodmyslitelně patří i technické dovednosti, jako je zapojování obvodů nebo oprava počítače.

MÝTUS

Michael: Povinných hardwarových předmětů je na FI opravdu minimum. Nečekej, že tě tu někdo bude trápit obvody, i když samozřejmě pro zájemce takové předměty existují. Tím se studium liší od mnohých dalších technických škol, kde se řeší dost věcí na výrazně nižší a techničtější úrovni.

9. Studium si můžu nakombinovat podle sebe a věnovat se čemukoliv, co mě zajímá, i nad rámec svého oboru.

FAKT

Michael: Můžeš si tu zapisovat předměty i z jiných fakult, což ve výsledku znamená výběr z tisíců předmětů. Informatika se tak dá libovolně kombinovat se studiem dalších zajímavých témat. Během studia jsem se takhle například začal učit španělsky.

10. Informatika se učí všude stejně, tak je jedno, kam ji nakonec půjdu studovat.

MÝTUS

Michael: Je pravda, že část věcí se určitě učí na drtivé většině IT škol, protože základní znalosti z oblastí jako jsou databáze, programovací jazyky nebo algoritmizace jsou prostě potřeba. Stejné věci jde ale učit dost různě. Dá se to ukázat třeba na základech programování, u nás začínáme v Pythonu, což je za mě skvělá volba, protože je hodně uživatelsky vstřícný i pro začátečníky. Důležitá je podle mě i určitá rovnováha mezi teorií a praxí: vyzkoušíme si všechno od matematických důkazů až po praktické projekty, ale je na nás, jak moc se dané oblasti chceme nad rámec společného základu věnovat. A díky možnosti spolupráce s vědeckými laboratořemi a průmyslovými partnery se k praxi dostaneš už při studiu.

Tak co, zaujalo tě studium na FI MU? Ke studiu u nás vede několik snadných kroků.

Chceš FI MU lépe poznat? Využij dnů otevřených dveří, které FI MU pořádá a dozvíš se víc.

Další články k tématu

Na brněnské informatice je celkem chill

Na brněnské informatice je celkem chill

Dny otevřených dveří na Fakultě informatiky MU v tomto akademickém roce již přivítaly více než 600 uchazečů a jejich rodinných příslušníků či přátel. Děkan Jiří Barnat je provedl nabízenými studijními programy a náležitostmi přijímacího řízení. Následovalo představení života na FI studentskýma očima. Zájemce jsme seznámili s vědou, kterou na FI děláme, se zástupci Sdružení průmyslových partnerů i …

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Filozofická fakulta je největší fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Devatenáct kateder nabízí více než šest stovek kombinací humanitních, sociálních, lingvistických a uměnovědných studijních programů. Stačí si vybrat. Studentský život v Olomouci nabízí mnohem více než jen samotné studium. Můžeš zažít stovky různých věcí – podílet se na pořádání největšího evropského festivalu dokumentárních a populárně-vědeckých filmů …

Vyzkoušejte si obory budoucnosti. Dny otevřených dveří VŠCHT již 24. a 25. 11.

Vyzkoušejte si obory budoucnosti. Dny otevřených dveří VŠCHT již 24. a 25. 11.

Chemická kybernetika. Biochemie a mikrobiologie. Omezování klimatických změn. Nebo vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 24. a 25. listopadu 2023 dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho čekají na návštěvníky exkurze po špičkově vybavených výzkumných laboratořích, prohlídky jedné z nejstarších mineralogických sbírek u nás či návštěva …