Univerzita se zbaví knihy z lidské kůže. Čeká ji „pohřeb“

18. 4. 2024 | Stojí za přečtení

knihovnictvíHarvardova univerzita ve Spojených státech už nechce mít ve svých archivech kontroverzní svazek. Chystá se ho důstojně uložit. Alespoň tedy jeho přebal, který je vyrobený z lidské kůže. Jde o dílo Des Destinées de l’Ame (česky Osudy duše) z konce 19. století, které si nechal svázat jeho první majitel, francouzský lékař, z kůže zesnulé pacientky.

„Po pečlivém prostudování, zapojení zúčastněných stran a zvážení dospěly Harvardova knihovna a Výbor pro vracení ze sbírek Harvardova muzea k závěru, že lidské ostatky použité ve vazbě knihy již nepatří do sbírek Harvardovy knihovny kvůli eticky zatížené povaze původu knihy a následné historii,“ uvedla univerzita v prohlášení. Jak konkrétně ostatky uloží, zatím univerzita neupřesnila.

Kniha byla v minulosti předmětem kanadských žertů. Studenti byli například požádáni, aby ji přinesli, aniž jim knihovníci dopředu řekli, z čeho je vazba. Že je vyrobená z lidské kůže odhalili výzkumníci před deseti lety. Univerzita tehdy s nadsázkou uvedla, že to je potěšující zpráva pro bibliofily i kanibaly. Podobné vtipy byly dnešní optikou podle univerzity nedůstojné.

Kniha Des Destinées de l’Ame francouzského autora Arsèna Houssaye pojednává o duši a posmrtném životě. První majitel rukopisu, francouzský lékař Ludovic Bouland, ji nechal svázat z kůže ze zad pacientky. Knihovna Harvardovy univerzity už dříve uvedla, že šlo o ženu, kterou léčili jako duševně nemocnou a která zemřela na mrtvici. „Kniha o lidské duši si zasloužila mít lidský obal,“ napsal podle BBC jako odůvodnění pro použitý materiál Bouland.

V té době však nešlo o ojedinělý počin. Vázaní knih do lidské kůže se podle Hravardovy univerzity praktikovalo od 16. století a popularity dosáhlo právě ve století 19.. Do kůže se v některých případech vázala například doznání odsouzených, nebo knihy, kterými si pozůstalí chtěli připomínat zesnulé.

 

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Sigourney Weaver Znáte ji jako kosmonautku Ellen Ripleyovou, která bojuje s vetřelci, nejspíš jste ale nevěděli, že Sigourney Weaver byla dříve také pilnou studentkou na dvou nejprestižnějších univerzitách světa. Bakaláře studovala Stanfordu, kde se věnovala literatuře. Na magistra pak přešla na další top školu světa – Yale – kde se věnovala herectví. Natalie Portman Role princezny …

Studentský rituál skončil smrtí. Přihlížející potrestal soud

Studentský rituál skončil smrtí. Přihlížející potrestal soud

Soud v belgických Antverpách vynesl rozsudek v případu studenta, který zemřel po přijímacím rituálu do univerzitního spolku na technické univerzitě v Lovani. O případu jsme informovali před rokem. 18 členů univerzitního spolku, kteří tragédii přihlíželi, od soudu odešlo s trestem veřejně prospěšných prací a pokutou. K tragédii došlo již v prosinci 2018. Student Sanda Dia musel během přijímacího rituálu do …

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Pojem druhý mozek zní jako něco ze sci-fi filmu. Pravda je mnohem jednodušší. Je to externí systém, který slouží k uložení a uspořádání vašich myšlenek a nápadů. Může mít podobu kapesního sešitu nebo třeba složky v počítači, kam si své myšlenky ze svého skutečného mozku takzvaně odložíte. Proč je dobré si během studia vybudovat druhý mozek? Uvolníte …