Studentský rituál skončil smrtí. Přihlížející potrestal soud

24. 6. 2023 | Stojí za přečtení

studium práva
Soud
v belgických Antverpách vynesl rozsudek v případu studenta, který zemřel po přijímacím rituálu do univerzitního spolku na technické univerzitě v Lovani. O případu jsme informovali před rokem. 18 členů univerzitního spolku, kteří tragédii přihlíželi, od soudu odešlo s trestem veřejně prospěšných prací a pokutou.

K tragédii došlo již v prosinci 2018. Student Sanda Dia musel během přijímacího rituálu do studentského spolku Reuzegom například vypít láhev ginu a rybí olej nebo stát v jámě plné studené vody. Původně studentům a členům spolku Reuzegom hrozilo až 15leté vězení za neúmyslné zabití, nedbalost a podání škodlivých látek. Nic z toho se však neprokázalo.

Studenti byli nakonec obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle mluvčí soudu Els De Brauwerové mladíci nevěděli, že po požití velkého množství rybího tuku může dojít k otoku mozku, což byla společně s podchlazením hlavní příčinou smrti Dia. V okamžiku, kdy se jeho stav zhoršil, obžalovaní studentovi okamžitě poskytli první pomoc a zajistili převoz do nemocnice. Teď si budou odpykávat trest 300 hodin veřejně prospěšných prací a musí také zaplatit pokutu.

Případ otřásl celou zemí jednak kvůli drastické podobě přijímacího rituálu na tak prestižní univerzitě a jednak pro rasový podtext. Sanda Dia byl totiž syn afrických migrantů.

Zdroje: iDnes.cz

Další články k tématu

Gin, rybí tuk, moč. Univerzitní přijímací rituál skončil smrtí

Gin, rybí tuk, moč. Univerzitní přijímací rituál skončil smrtí

V Belgii pokračuje soudní proces se členy univerzitního spolku, kteří byli přítomni u smrti dvacetiletého studenta. Ten zemřel poté, co absolvoval sérii brutálních výzev, které byly součástí přijímacího rituálu studentského spolku. Student prvního ročníku Sanda Dia zemřel při drastickém přijímacím rituálu do univerzitního spolku Reuzegom na technické univerzitě v Lovani. Celý proces trval dva dny. První den Dia …

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Tyhle celebrity studovaly na univerzitách. Obory vás překvapí!

Sigourney Weaver Znáte ji jako kosmonautku Ellen Ripleyovou, která bojuje s vetřelci, nejspíš jste ale nevěděli, že Sigourney Weaver byla dříve také pilnou studentkou na dvou nejprestižnějších univerzitách světa. Bakaláře studovala Stanfordu, kde se věnovala literatuře. Na magistra pak přešla na další top školu světa – Yale – kde se věnovala herectví. Natalie Portman Role princezny …