Vyberte si školu, která nenabízí jen vědomosti načtené v učebnicích

22. 5. 2019 | PR články

VSFS_rektorkaRozhovor s Bohuslavou Šenkýřovou, rektorkou Vysoké školy finanční a správní.

V tomto období se středoškoláci rozhodují, jakou vysokou školu budou studovat.

Jak si tedy vybrat správnou školu a na ní obor, který mě připraví do praxe tak, abych byl úspěšný?

V první řadě musí každý zvážit, jaké jsou jeho silné stránky. Protože jedna věc je „nějak“ vystudovat a druhá „být lepší než ti ostatní“, tedy být úspěšný, dělat to, co mě baví a stane se mým koníčkem. Tedy za prvé – vybírám si pro sebe správný studijní obor.

Dobře, správný obor tedy mám vybraný, ale jak postupovat dál?

Ano, v dalším kroku už vybírám vysokou školu, na kterou půjdu vybraný obor studovat. Rozhodnutí pro tu „pravou“ by mělo být spojeno s hlubším seznámením se s ní. Je to poněkud časově náročné, ale vyplatí se to. Je nutné zjistit, jací akademičtí pracovníci na vysoké škole obor vyučují. Vybírám tu, kde jsou ti nejlepší, kteří nemají vědomosti vyčtené jen z učebnic, ale disponují i bohatými praktickými zkušenostmi. Důležitým prvkem je i velikost a stabilita školy, to zda nabízí perspektivu přesahující minimálně pár nejbližších let.

Co ještě by měl zájemce o studium při rozhodování zvažovat?

VSFS_vyukaUrčitě jaké je na škole klima. K tomu dobře poslouží informace od těch, kteří již na vysoké škole studují nebo studovali. Nestačí web nebo inzeráty a propagační články. Hlavní je, jít se osobně přesvědčit, jak to ve škole vypadá. Vhodnou příležitostí jsou dny otevřených dveří. Vysoká škola finanční a správní je pořádá každý měsíc a je o ně velký zájem. Na posledním sobotním setkání s uchazeči bylo přes padesát zájemců, kterým se věnovali zástupci našeho vrcholového managementu.

V dnešní době se hodně hovoří o důležitosti zahraničních zkušeností. Je podle vás důležitý přístup vysoké školy k této problematice?

Podle mého názoru jsou zahraniční zkušenosti pro kvalitní vysokou školu nezbytné. Mezinárodní prostředí, možnost zapojení do zahraničních projektů a stáží, to vše studentům a akademickým pracovníkům otevírá obzory. Každý třetí student na VŠFS je ze zahraničí, přicházejí k nám z více než 50 zemí světa. Nutným předpokladem je akreditace studijních programů v anglickém jazyce a vynikající jazyková vybavenost nejenom akademických pracovníků, ale i administrativy. Jsou to podmínky, které naše univerzita dlouhodobě splňuje. Mezinárodní spolupráci skutečně řadíme k našim prioritám. Hlavními dlouholetými partnery jsou City University of Seattle a mexická CETYS. Posledních pět let úspěšně rozvíjíme spolupráci s několika čínskými univerzitami.

Nejen pro zahraniční studenty budeme mít v nejbližší době k dispozici již druhý ubytovací campus v centru Prahy o celkové kapacitě přes 200 lůžek, kde nabídneme všem zájemcům atraktivní ubytování za příznivé ceny.

VŠFS se na edukačním trhu pohybuje už poměrně dlouhou dobu. Jak se toto prostředí za dobu vaší existence změnilo?

vsfsUpřesním to. Vysoká škola finanční a správní letos slaví 20 let od svého založení a 10 let od získání statusu univerzity. Za tu dobu se toho samozřejmě změnilo mnoho. Když se ohlédnu do naší minulosti, tak za 20 let naši akademičtí pracovníci, kteří často znají svůj obor i z praxe, připravili kolem 17.000 absolventů. Mnozí z nich dnes zastávají významné pozice ve finanční, podnikové i státní sféře. V souladu s novým zákonem o vysokých školách jsme také museli akreditovat své nové studijní programy. A jejich vysoká kvalita byla oceněna i Národním akreditačním úřadem, který udělil našim studijním programům nové akreditace většinou na 10 let. V letošním roce chceme proces akreditací úspěšně dokončit.

Další články k tématu