Uplatnění absolventů nelékařských zdravotnických studijních programů

2. 3. 2021 | Inspirace

Článek na toto téma je v současné době zcela neaktuální, protože všichni jsme z médií a sociálních sítí dnes a denně v rámci téměř roční pandemické situace průběžně masírováni současným stavem ve zdravotnictví a zejména alarmujícím nedostatkem zdravotnického personálu. Měli bychom lůžka, měli bychom techniku, ale chybí zdravotníci. Ano, uplatnění jak lékařského, tak nelékařského odborného personálu je aktuálně stoprocentní!

Bohužel se nejedná o stav posledního roku, ale důsledek dlouhodobého trendu, na nějž intenzivně upozorňují profesní organizace, nejrůznější iniciativy, samotná zdravotnická zařízení, ale i vzdělávací instituce zaměřené na výchovu nelékařských zdravotnických odborníků. Proč jejich hlas tak dlouho nikdo neslyšel?

Vysoká škola zdravotnická se zabývá vzděláváním nelékařů již od roku 2005. Aktuálně nabízíme studijní programy Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence, Zdravotnické záchranářství a Fyzioterapie. Všechny studijní programy jsou 3leté, tzn. naši studenti po úspěšném absolvování získávají titul bakalář. I u nás ve škole se nezřídka setkáváme s názory a postoji, které jsou zřejmě důsledkem postupné dlouhodobé devalvace oboru, nízké prestiže zdravotnického povolání a s tím souvisejícím odlivem nových posil, se kterou se snažíme aktivně bojovat.

Studovat ne sestru 7 let, tak to už se budu hlásit rovnou na lékařskou fakultu!

Tak nejprve se pojďme oprostit od započítávání středoškolského studia do celkového délky studia ke specializaci. Bakalářské studium nelékařských odborných kvalifikací trvá 3 roky! Benefitem studia nelékařských programů je postupné získávání odborných kvalifikací, která v průběhu studia probíhá. Studium navíc není určeno pouze pro absolventy středních zdravotnických škol, jak je občas vnímáno, ale pro kohokoli, kdo má ukončené středoškolské vzdělání. Takže i absolventi gymnázií nebo středních odborných škol mohou po 3 letech akreditovaného bakalářského programu získat příslušnou kvalifikaci, která vychází přímo ze zákona dle studijního programu: všeobecná sestra, porodní asistentka, zdravotnický záchranář nebo fyzioterapeut. Zároveň jsou studenti již po úspěšném absolvování 4 semestrů kvalifikováni k výkonu práce ošetřovatele (již po 2 semestrech mohou pracovat jako sanitáři). Získávání odborných kvalifikací je však přímo závislé na studovaném programu.

vsz_1

Budu studovat vysokou školu, abych nosil/a pacošům bažanta?

Mantrou v tomto směru je slovo KOMPETENCE. Pro nepoučeného laika (občas i pro poučeného) je velice komplikované se ve zdravotnických kompetencí orientovat. S vymizením socialistického dress codu se ze zdravotnictví ztratila jakási unifikovanost a nejednomu z nás se jistě při návštěvě babičky ve zdravotnickém zařízení stalo, že si vlastně nejsme jisti, jak příchozí personál oslovit. Ke stejnému zmatení pak dochází přirozeně i v teoretické rovině. Faktem však zůstává, že medicína jako obor prošla turbulentním vývojem, jehož důsledkem jsou nové diagnostické přístroje a metody, nové farmaceutické přípravky, nové zdravotnické materiály, nové léčebné postupy, … Na to je přirozeně nutné adaptovat i samotné nelékařské pracovníky a systém jejich vzdělávání. Jiné znalosti a schopnosti jsou vyžadovány od sestry v odběrovém centru, na standardním lůžkovém oddělení, na jednotce intenzivní péče, na porodním sále nebo ve voze zdravotnické záchranné služby. Smyslem kompetencí není segmentace zdravotního personálu na důležitý a podřadný, protože Vaše babička při hospitalizaci potřebuje stejně nutně podat čaj, polohovat na posteli i napíchnout intravenózní port. Smyslem kompetencí, a potažmo vysokoškolského studia nelékařských studijních programů, je saturace zdravotnických zařízení dostatkem specialistů v ošetřovatelské péči ve všech jejích podobách. U vzdělávání našich dětí také vyžadujeme nejvyšší možnou kvalifikaci (absolventa vysoké školy pedagogické), proč u toho nejcennějšího, co máme (naše zdraví) bychom měli dělat kompromisy?

vsz_2

Práce sestry je náročná a špatně hodnocená!

Ano, práce ve zdravotnictví je opravdu velice náročná, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Rozhodně není pro každého! Základním předpokladem pro výkon zdravotnického povolání jsou jedinci empatičtí, sebevědomí, trpěliví, schopní rychlého rozhodování, s velkým smyslem pro zodpovědnost a v neposlední řadě velice psychicky i fyzicky odolní. Jejich finanční ohodnocení pak následně odpovídá úrovni jejich kvalifikace. Co se týká platového ohodnocení, tak aktuální průměrná uváděná mzda (MZ ČR) např. u všeobecných sester je 47.000 Kč. Součástí této částky jsou samozřejmě nejrůznější příplatky (za směnnost, za víkendy, svátky, příplatky za rizikovost případně osobní ohodnocení). Podle průzkumů chybí ve směnném provozu v současnosti až 3000 sester. Z toho pak následně logicky vyplývá uplatnění absolventů – 100%! A právě noví absolventi a posily ve zdravotnictví mohou být těmi, kdo výraznou mírou sníží náročnost již tak náročného povolání. Protože teprve dostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu může aktivně snížit nároky kladené na personál stávající.

Pokud jste se až dosud nevyděsili, možná budete vhodným adeptem právě VY! Přihlášky do přijímacího řízení přijímáme do 30. dubna 2021. Pro akademický rok 2021/22 otevíráme akreditované bakalářské studijní programy Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence, Zdravotnické záchranářství a Fyzioterapie. Bližší informace najdete na našich webových stránkách.