Tihle studenti si našli přivýdělek i během karantény. Svůj koníček proměnili v byznys

9. 1. 2021 | Inspirace

koníčky a penízeIdeální zaměstnání je takové, které člověku přináší nejen peníze, ale zároveň ho baví a vnitřně naplňuje. Zjistit, co přesně člověka baví, není jednoduché a zabere to dost času. Právě toho ale měli studenti v karanténě během koronavirových lockdownů někdy až moc. Někteří z nich rozhodně nezaháleli a během nucené karantény se věnovali naplno svým koníčkům. Pár z nich se dokonce podařilo proměnit svůj koníček ve výnosný byznys. Přinášíme vám jejich příběhy. 

Etsy a prodej oblečení

Jonnette Oakesová je studentka univerzity v Missouri-Columbii. K založení vlastního podniku ji inspirovala láska k ručním pracím – konkrétně k šití – kterou zdědila po své matce. Vlastní oblečení si začala šít nejdřív jen tak pro zábavu. V květnu 2020 se o své produkty rozhodla podělit i se světem a vznikla značka ShadedbyJonnette.

Podnik vznikl vlastně z nudy, když se Oakesová snažila nějak se zabavit, zatímco byla v karanténě. Zákazníky hledala nejprve na Etsy, platformě, která slouží k prodeji vlastnoručních výrobků. V roce 2020 zdvojnásobila své zisky, protože se během pandemie covid-19 zvýšila poptávka po domácích výrobcích, jako jsou roušky, šperky či svíčky. Na obdobném principu funguje v rámci České republiky například platforma Fler, kde lidé rovněž prodávají oblečení a další věci, které sami vyrobili.

Během prvních tří měsíců si oblečení ShadedbyJonnette koupilo přes 30 lidí a průměrný měsíční zisk Oakesové činil 250 dolarů. Dnes výrobky prodává ve vlastním e-shopu a v budoucnu by si ráda otevřela i kamenný obchod. Najít rovnováhu mezi studiem a vedením podniku není pro Oakesovou jednoduché, ale její láska k módě udržuje podnik v chodu.

Přírodní kosmetika

Jeden ze způsobů, jak koníček předělat ve fungující podnik, je zaměřit se na dovednosti, které student již má – není vždy nutné si osvojovat nové. Student by se měl sám sebe zeptat, na co se chce zaměřit a poté udělat průzkum a zjistit, jaké může najít uplatnění. Možná pak narazí na ten správný inzerát – anebo dostane nápad na vlastní firmu.

Přesně to udělala Brittany Bygrave, zakladatelka podniku Noia Butters. „Rozjela jsem svůj podnik, protože miluji přírodní kosmetiku,“ popisuje svou motivaci Bygravová, absolventka univerzity v Severní Karolíně. Podnikat začala už na vysoké škole, kdy na koleji prodávala vlastnoručně vyrobená tělová másla. Chtěla přírodní kosmetiku přiblížit i lidem, kteří o ní do té době neslyšeli.

Podle Bygravové člověk sice může podobnými přivýdělky přijít k penězům, majitelé podniků by ale v prvních měsících neměli očekávat velký zisk. Noia Butter existuje již tři roky a Bygravová si díky němu v současnosti přijde na 300 až 700 dolarů měsíčně. Mladým lidem, kteří s podnikáním začínají, doporučuje, aby nezapomínali na svou původní motivaci „Začněte podnikat tak, že budete mít cíl,“ říká Bygravová. „Neztrácejte naději a nezapomínejte, proč jste začali!“

Básně na míru

Dokonce i nehmotné věci může člověk zpeněžit. Studentka UNC Lianza Reyesová chtěla být kreativní a vytvořit si zdroj příjmů, kterým by zaplatila studium. Třináct let se věnovala psaní, než se na podzim roku 2019 rozhodla prodávat básně na míru.

Když si uvědomila, že lidé jsou ochotni investovat do jejího psaní, rozhodla se svou činnost rozšířit. V červenci 2020 vytvořila podnik LinesbyLianza. Dnes jí psaní básní vydělává v průměru 75 dolarů měsíčně, které následně používá na zaplacení nájmu, nákup jídla, na rozvoj podniku, nebo přispívá své komunitě v rodné Manile, hlavním městě Filipín.

„Zadala jsem práci několika lidem z mého rodného státu, aby vytvářeli pohlednice a jiné výrobky, které budou pasovat k mé poezii,“ popisuje Reyesová a dodává: „To povede k rozšíření povědomí o mém podniku i jejich tvorbě.“ Rodačka z Filipín je toho názoru, že je to vášeň k psaní, která pomáhá udržovat v chodu její nový byznys. Přesto si uvědomuje, že syndrom vyhoření je skutečný a musí brát v potaz, kolik času bude muset věnovat každému projektu předtím, než zakázku přijme.

Kromě vedení vlastního podniku má Reyesová ještě brigádu. Ačkoliv pro ni není vždy jednoduché najít životní rovnováhu, věří, že psát a umožnit lidem přečíst si její tvorbu za tu námahu stojí.

Další nápady

Pokud nejste tvůrčí typ, existuje řada dalších činností, jimiž si lze vydělat peníze. Arizonská státní univerzita sestavila seznam devíti nejvhodnějších přivýdělků pro studenty na vysoké škole.

1.         Venčení psů za peníze

2.         Psaní blogu nebo natáčení vlogů

3.         Testování nových aplikací a stránek

4.         Práce virtuálního asistenta

5.         Výpomoc v domácnostech

6.         Prodej oblečení

7.         On-line lektor

8.         Vyplňování dotazníků za peníze

9.         Freelance práce

Zdroj:
cnbc.com

Další články k tématu