Studium MBA: 8 kritérií, podle kterých vybírat školu

6. 9. 2018 | PR články

female-business-analyst-data_30457-313

Manažerské tituly BBA, MBA, LLM a DBA patří do programů postgraduálního vzdělávání. Oproti studiu na vysoké škole se výuka zaměřuje na řešení praktických případů a konkrétních problémů. Studenti tak získávají nové znalosti a dovednosti, které mohou ihned uplatnit v každodenní praxi. Nabídka škol je v České republice opravdu široká. Podle čeho vybírat a na co se zaměřit? Poradíme v následujícím článku.

Zaměření školy

Ke studiu MBA (Master of Business Administration) se nejčastěji hlásí manažeři středního managementu, přičemž nezáleží, jestli působí ve státní, korporátní, nebo neziskové sféře. Studium je přínosné také pro podnikatele, kteří tak získají praktický vhled do celé řady oborů a v závislosti na aktuálních trendech mohou posouvat svůj byznys dále.

Přitom rozhodně není pravidlem, že by se do programů MBA hlásili pouze ekonomicky zaměření uchazeči. Studium je vhodné i pro zájemce, kteří nemají hlubší ekonomické vzdělaní – všechny potřebné znalosti si postupně doplní.

Přípravnou fází MBA je BBA (Bachelor of Business Administration) – program zaměřený na základy managementu a určený pro absolventy středních škol s minimálními zkušenostmi z praxe. Vedle MBA a BBA pak existuje ještě titul LLM (Executive Master of Laws) se specializací na obchodní právo a DBA (Doctor of Business Administration), jako vrchol manažerského vzdělání.

Prezentace školy

Podstatné je sledovat to, jak se daná instituce prezentuje, kolik let na trhu působí, zda jsou informace na webových stránkách aktuální a přehledné? Nechybí detaily ohledně celkové ceny za studium? Nabízí škola nad rámec běžné výuky doplňující aktivity, do kterých se můžete zapojit? Odpovědi na všechny tyto otázky jsou pro výběr kvalitní školy naprosto klíčové. Určitě se vyplatí kontaktovat i studijní oddělení, domluvit si schůzku a doptat se na podrobnosti.

Podmínky studia

Ke studiu MBA programu se lze přihlásit, pokud jste úspěšně ukončili vysokou školu. V případě, že akademický titul nemáte, je nutno prokázat dostatečnou praxi na manažerské, nebo řídící pozici. Přesná délka praxe se na jednotlivých školách liší. Pokud škola žádný doklad nevyžaduje a dosažené vzdělání či praxi nepotřebuje nijak doložit, něco není v pořádku.

Nabídka programů

Při výběru školy se určitě zaměřte na studijní programy. Například pražská Cambridge Business School jich má v nabídce celkem třináct. Motivací zaměstnanců, pracovním právem a firemní kulturou se zabývá Personální management. Na marketingové strategie, Public Relations a krizovou komunikaci se zaměřuje program Marketing a Public Relations. Finanční řízení řeší program Finanční management a účetnictví. Management a leadership se týká moderních trendů v managementu a na měkké dovednosti cílí program Management soft skills.

Lektorský tým

Jsou na stránkách školy zveřejněny profily lektorů s podrobnými informacemi ohledně jejich praxe a zkušeností? Právě ti jsou totiž zárukou dobře investovaných peněz a kvalitní výuky, ze které si odnesete skutečně přínosné a praktické znalosti a dovednosti.

Prezenčně vs. online

Podstatná je také otázka formy studia. Některé školy nabízejí pouze online – samostudium, neboli studium bez interakce, na rozdíl od klasické formy kombinovaného studia.

Reference absolventů

Přečtěte si reference samotných absolventů, příp. z jakých firem a institucí přicházejí. „MBA studium u nás úspěšně absolvovali manažeři korporátních společností jako je IBM, Airbank, Citybank a ŠKODA, hotelových řetězců Vienna International Hotels&Resorts a Radisson Blu Carlton Bratislava i zástupci středního a vyššího managementu, kteří se zabývají hospodařením zdravotnických zařízení jako např. Fakultní nemocnice v Plzni, Olomouci či Pardubicích,“ uvádí Vlasta Váchová, ředitelka Cambridge Business School a dodává: „Studenti se v seminárních pracích mohou zaměřovat na témata jim blízká a z každodenní praxe, což studium pomáhá lépe uchopit.“

Délka studia

Studium MBA trvá nejčastěji od jednoho do tří let. Pokud škola nabízí krátkodobý „rychlokurz“, raději zvolte jinou.

Na Cambridge Business School lze titul MBA získat za jeden rok, který je rozdělen do dvou semestrů. Výuka probíhá v češtině formou čtyř sobotních celodenních seminářů a následným e-learningem.

Konkrétní přínosy MBA studia v bodech

  • Získáte výraznou konkurenční výhodu na trhu práce oproti ostatním uchazečům.
  • V rámci interaktivních seminářů si vybudujete síť profesních kontaktů s lektory a ostatními studenty – kolegy. Mohou se hodit v budoucnu při hledání nového uplatnění, nebo pro získání kvalitní reference.
  • V neposlední řadě zlepšíte své šance na vyšší plat, a to až v řádu desítek tisíc korun v závislosti na firmě a manažerské pozici.

Nejbližší ročník začíná na Cambridge Business School 20. října 2018 a přihlásit ke studiu se můžete online.

 

Další články k tématu