Sedm důvodů, proč studovat vysokou školu

7. 5. 2024 | PR články

Newton UniversityStudovat či nestudovat? Tuto otázku si klade nejeden absolvent střední školy. Na jednu stranu je lákavé vyrazit “do světa”, začít vydělávat, osamostatnit se a rozjet kariéru, ale… je tu spousta důvodů, proč to neudělat a jít na vysokou. Pokud vás žádný nenapadá, možná vás inspiruje následujících 7 bodů. A určitě by se daly vymyslet i další důvody, ve výčtu jsme například nezmínili možnost prodloužit si mládí a čerpat výhody studenta o několik let déle.

1) Konkurenční výhoda na trhu práce

Můžeme začít vznešenější myšlenkou, ale pravdou je, že nejzásadnějším důvodem ke studiu VŠ vždy bylo a bude profesní uplatnění člověka. Zvýhodnění, které vám dodá titul před jménem nebo za ním se jednoznačně promítne do šíře pracovních nabídek i výše finančního ohodnocení. Bez akademického titulu vám zkrátka dveře k určitým pracovním pozicím zůstanou uzavřeny. Většinou nemá cenu ani klepat.

Nikdo vás samozřejmě nebude nutit pracovat v daném odvětví až do důchodu. S titulem však budete mít mnohem víc oněch zadních vrátek a cestiček, kam se vydat dál. Vyšší kvalifikace znamená větší svobodu výběru, kdykoliv a kdekoliv.

2) Poznání

Studium na vysoké škole nepřináší jen prestiž vysokoškolského diplomu nebo levnější jízdenku na tramvaj (na šalinu samozřejmě taky). Střední škola se vás pokusila vybavit rozhledem, případně nasměrovat k určité oblasti, nyní se ale skutečně ponoříte do hloubky oboru, který jste si vybrali, nebo ještě lépe, který si vybral vás.

Na kvalitní vysoké škole, jako je například NEWTON, budete vedeni špičkovými pedagogy. Odborníky, jak na vědu samotnou, tak na účelné předání poznatků studentům. Mentory, kteří vás nejen detailně zasvětí do problematiky, ale také díky praktickým projektům naučí vyhledávat, vyhodnocovat a hlavně využívat veškeré získané informace. Nebude chybět ani praxe ve firmách působících v oblasti, které se hodláte v budoucnu věnovat. Na NEWTON University je propojení s praxí klíčové. I proto zde učí a přednáší mnoho zkušených odborníků z praxe. Připraví vás tak na skutečnou pracovní realitu.

Newton University

3) Osobní rozvoj

Obecně platí, že když se slušný a inteligentní člověk dostane do nepodnětného prostředí, nikdy nepozvedne myšlení druhých, ale naopak se sám mentálně přizpůsobí okolí. Pobyt na akademické půdě by na vás měl mít účinky zcela opačné. Několik let po sobě strávíte ve společnosti lidí, jejichž kultivovanost a intelekt ve vás jedině podpoří schopnost kritického myšlení, věcné argumentace a empatické komunikace. Absolvování vysoké školy přináší i jiné benefity, než jsou ty čistě kariérní. Posune vás jako člověka. Na NEWTONu je získání osobního mistrovství součástí celého konceptu. Nabízí studentům speciální výcviky, kurzy a přednášky, které je posouvají vpřed, pomáhají jim odhalit jejich silné stránky a rozvíjet je.

4) Seznámení

Díky vysoké škole poznáte spoustu přátel, s kterými vás bude pojit generačně spřízněný názorový pohled i zájmové zaměření. Zážitky z nejkrásnějších let, tedy těch studentských, rodí často nerozlučná kamarádství a leckdy člověk na vysoké  nalezne i životního partnera.

Určitě nejsou k zahození ani konexe, které vzešly z vysokoškolského podhoubí. Nikdy nevíte, zda to nebude právě váš parťák z dopoledních přednášek, kdo se jednou stane i vaším osudovým obchodním spojencem. Na NU se stanete členy NEWTON family, která vám zůstane po celý život.

5) Jazyk a zahraniční zkušenost

S vysokou školou se dá mířit nejen vysoko, ale i daleko. NEWTON University spadá do programu Erasmus, v rámci něhož svým studentům umožňuje studijní pobyt a stáže v zahraničí, a to nejen v rámci Evropské unie. Naberete zde spoustu nových zážitků, poznáte odlišnou filozofii a zvyklosti hostitelské země a samozřejmě dostanete i nenahraditelnou šanci zdokonalit své jazykové dovednosti. Mimochodem, jistě už v leckterém z vás doutná touha zakořenit jednou v některém státu EU natrvalo. Proč tedy nepojmout Erasmus i jako určitý průzkum terénu.

Nestačí vám Erasmus? Na NEWTONu můžete dokonce studovat čistě v angličtině v mezinárodním programu Global Business and Management. To vám otevře dveře do celého světa.

Newton University

6) Časová flexibilita

Na vysoké škole už nejste přikurtováni k lavici šest hodin denně pětkrát do týdne. Organizace studia do určité míry opravdu spočívá na vás. Kdo je aspoň trochu šikovný v oblasti time managementu, dokáže si vedle přednášek najít čas i na pravidelnou brigádu a opomíjet nemusí ani svůj společenský život. Na NEWTONu je praxe nedílnou součástí studia, takže věřte, že prostoru pro její absolvování budete mít dostatek. Je tomu přizpůsoben rozvrh i rozložení studia v jednotlivých semestrech.

Nezapomínejte také na možnost kombinovaného studia čistě o víkendech. Poskytne vám dostatek času pro plný pracovní úvazek nebo třeba péči o své blízké. Semestr výhradně o sobotách a nedělích nepřekročí celkově 12-13 výukových dní, přitom vás plnohodnotně připraví na zkouškové období.

7) Bakalář a dost?

Vysoká škola začíná bakalářskou částí, která trvá zpravidla tři roky a podle klasického schématu pak navazuje dalšími 2 lety magisterského studia. Ovšem nikde není psáno, že i vy musíte absolvovat celou pětiletku a samotný titul Bc. pro vás bude polovičatým řešením. Ani zdaleka!

Naopak, pro některé studenty jde o ideální volbu. V první řadě ty, kteří mají dopředu jasno, že by se rádi etablovali v pracovní pozici, pro kterou jim nebude stačit klasická maturita ani statut diplomovaného specialisty, ale zároveň netouží po magisterské kvalifikaci nebo už se nemohou dočkat, až začnou s podnikáním nebo prací v milovaném oboru.

Navíc nikde není psáno, že by se jednou nemohli na akademickou půdu vrátit a pokračovat. Třeba v navazujícím magisterském studiu na NEWTON University!

Další články k tématu

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Máte nápad. Vymysleli jste skvělý brand. V hlavě máte celý byznys plán. Ale potřebujete peníze. Co teď. Ještě než půjdete do banky, zastavte se. Máte totiž i jiné možnosti, než si vzít úvěr s vysokým úrokem, který je náročný na správu. Poohlédněte se po investičním fondu. Ideálně po takovém, který se soustředí na začínající projekty. …

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali …