Program pro ty, kteří chtějí opravdu pomáhat lidem

18. 11. 2019 | PR články

UNI_7719 (1)Častá motivace uchazečů, studovat humanitní obor, je touha „pomáhat“ lidem. Vám všem, kteří takto uvažujete, patří velký obdiv a dík. A co to vlastně znamená „profesionálně“ pomáhat lidem? Na které škole se jako na jediné ve střední Evropě studuje program Humanitární práce a kolik úsilí stojí získat dva tituly za tři roky? Na to všechno jsme se zeptali studentky Niky Tótové.

Niko, představila by ses nám krátce? Co studuješ?

Studuji třetím rokem Mezinárodní sociální a humanitární práci. Tento program je výjimečný tím, že se v celé střední Evropě dá studovat jen v na Univerzitě Palackého v Olomouci na Cyrilometodějské teologické fakultě. A aby těch zajímavostí nebylo málo, tak tento program studujeme současně i s Vyšší odbornou školou Caritas.

Takže studuješ na Cyrilometodějské teologické fakultě a Vyšší odborné škole Caritas zároveň. Dokážeš mi to objasnit, protože je to docela nepředstavitelné.

Jasně, pro ty, kdo to slyší poprvé, je asi překvapující studovat dvě školy současně, ale když se nad tím zamyslíš, je to to nejlepší, co si můžeš přát. Získáváš zároveň kvalitní teoretické vzdělání i maximální propojení s praxí – potažmo reálným životem. Máme obrovské množství praxí, stáží, výjezdů do zahraničí. Po vystudování nejsme taková ta vyplašená trdla, která neví, co dělat. Naopak, přesně víme, jak to v praxi chodí a mnozí z nás pracují už v průběhu studia.

No, a příjemným bonusem jsou dva tituly po vystudování. Za tři roky získáš Bc. a Dis. titul. Studium probíhá tak, že celé tři roky studuješ většinou v prostorách Caritas a zkoušky jsou ti započítávány jak na univerzitě, tak na vyšší odborné škole. Státnice jsou také jen jedny, ale píší se dvě závěrečné práce: bakalářská práce na CMTF a absolventská práce na Caritas.

Ohodnotila bys takové studium jako náročné?

Náročné je vždycky všechno, důležité je jaký v tom máš systém a hlavně (!), jaké máš spolužáky – a já mám v ročníku ty nejlepší lidi na světě. Od začátku se vzájemně podporujeme a táhneme za jeden provaz. Studium tě začne bavit už jen pro ty lidi, které tam máš.

CMTF_BUDOVA

Měla jsi obavy před nástupem na CMTF? Pokud vím jsi ateistka a nástup na „věřící“ školu pro tebe nebyl stresem?

No, upřímně, trochu ano, ale úplně zbytečně. Všechno jsou to jen předsudky, a to, že studuji na CMTF neznamená studovat křesťanství, teologii či cokoliv jiného spojené s vírou. Samozřejmě i takové předměty si jako B můžeš zvolit. Ale jsou vedeny nenásilnou a interaktivní formou, navíc jsme většinou rozděleni na skupinky – je na tobě, jestli se zařadíš mezi věřící nebo nevěřící.

Čerstvě si zapojena do chodu PR Cyrilometodějské teologické fakulty, jak si to užíváš a zvládáš se studiem?

Ano, od začátku semestru jsem se přidala ke skvělému PR týmu, takže mám pod palcem fakultní instagram a facebook. Jsem za tuhle příležitost strašně vděčná. Fakulta nabízí mnoho aktivit, ve kterých mohou být studenti součástí – Dny otevřených dveří, Gaudeámy, volby do Akademického senátu aj. Být součástí této fakulty není jen o večerech nad knihami, ale užít si studentský život v nejhezčím studentském městě naplno, takže to se studiem zvládám v pohodě.

Upřímně, dívala jsem se na další studijní programy Cyrilometodějské teologické fakulty a překvapilo mě, jak moc progresivní některé jsou. Můžeš nám je prosím krátce představit?

Určitě, moc ráda. Pyšní jsme třeba na úplně nově vznikající program, který čerstvě získal akreditaci. Jeho název je Etika a kultura v mediální komunikaci a měla by to být skvělá příležitost pro všechny, které zajímá svět médií, a chtěli by se v něm uplatnit v profesním životě. Program bude hodně praktický a studenty budou učit opravdu uznávaní lidé z oboru. Dále se na CMTF dá učit program Sociální pedagogika, ta je zase výjimečná v tom, že se studuje společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého, takže studenti mají úžasnou příležitost získat znalosti toho nejlepšího ze dvou fakult. A poslední je samozřejmě Teologie, která se u nás dá studovat nejen jako pětiletá jednooborová, ale i jako Teologická studia (Bc.) v kombinaci s jinými obory Filozofické fakulty, třeba s angličtinou, žurnalistikou, politologií. To je skvělá volba pro věřící, kteří chtějí prohlubovat svoje znalosti víry a zároveň studovat výborně uplatnitelný obor. Ale asi bych všem doporučila, ať se kouknou na náš web pro uchazeče: http://www.studujcmtf.upol.cz/ , anebo ať se přijdou k nám podívat. U nás je to prostě BOŽÍ!