Nové technologie v manažerském vzdělávání

29. 9. 2019 | PR články

DSC_0497European School of Business & Management (dále jen „ESBM“) je přední vzdělávací instituce, která nabízí manažerské vzdělávání MBA, DBA a LLM od roku 2011. Od počátku působení na trhu se také věnuje komplexnímu vzdělávání firem, které doplňují jejich manažerské programy. Aby mohl kdokoli z nás dobře řídit svou firmu, potřebuje znát mnohem více než pouze odborné teoretické základy. ESBM umožňuje získat kvalitní vzdělání na manažerské úrovni, které se opírá o praktické poznatky a umožňuje otevřít mysl novým nápadům a informacím, což nám pomáhá nahlížet na problémy zcela novým a efektivním způsobem. To potvrzuje i nedávný průzkum, který realizovala nezávislá agentura Median. V tomto rozsáhlém průzkumu bylo zjištěno, že 97 % absolventů ESBM potvrzuje, že se jim investice do vzdělání na této instituci vyplatila. 95 % absolventů se shodlo, že jim programy MBA otevřely nové možnosti v oblasti seberealizace, v pracovním životě a podnikání. Na další informace ohledně zavádění inovací, které European School of Business & Management využívá, jsme se zeptali manažerky vzdělávání z ESBM Mgr. Simony Probstové a lektora Mgr. Valeryho Senicheva, Ph.D., který na ESBM působí.

Co Vás ke spolupráci vedlo?

Simona: Valery je velmi inspirativní člověk a skvělý lektor, který posluchačům předává praxí ověřené znalosti a dovednosti. To dokazuje i fakt, že byl nedávno vybrán jako leader do exkluzivního programu Aspen Young Leaders od The Aspen Institute Central Europe, což je sen mnoha lektorů a profesionálů z různých oborů. Dále je spoluzakladatelem vzdělávací platformy Educamp.cz a spoluzakladatelem pokrokové firmy Jobs 2030.

Valery: Vzdělávacích institucí je hodně, ale těch opravdu kvalitních je velmi málo. Na ESBM mě nejvíce oslovila profesionalita a zároveň lidský přístup. Simona a celý její tým jsou pro mě odborníci, kteří se snaží posouvat exekutivní vzdělávání směrem do budoucnosti a neustále přicházet s novými věcmi. Celý tým ESBM se hodně zajímá o to, kam směřuje. Přemýšlí o nových programech, zkouší nové věci, ověřují si je, navazují spolupráci s různými firmami.  To se mi hodně líbí, protože vytváří jakýsi ekosystém. Ekosystém lidí, firem, institucí, různých programů a platforem kolem ESBM, což je skvělé a všechny strany to navzájem posiluje.

Jaké novinky ESBM ve vzdělávání nabízí?

Simona: ESBM je jediná instituce, která nabízí jedinečný model studia založený na Oxfordském systému výuky. Ten je oproti kontinentálnímu zaměřen převážně na rozvoj logických schopností a dovedností, jejich demonstraci v reálném životě a praxi. Tak si blíže osvojíte různé praktické principy, které pak můžete využít při budování svých osobních cílů a profesní kariéry. Začleňování trendů a inovací do vzdělávacích programů je pro nás stěžejní. Takže trendů a nových témat je opravdu nespočet. Velikou inovací jsou pro nás aktuálně nové technologie, jako například virtuální realita.

Valery: Mě vždycky bavilo sbírat informace a zkušenosti, ale zároveň je sdílet a obohacovat tak lidi kolem mě. To je pro mě obrovská motivace a důvod, proč jsem šel kdysi na doktorát i proč jsem podnikatelem v oboru HR a profesního rozvoje lidí. Novinky čerpám z businessu, z různých projektů, z konferencí a ze světa. Fascinuje mě nejen to, co se děje u nás, ale i to, co se děje za hranicemi. Abychom nezaspali na vavřínech. Vytvářet nové poznatky z toho, co už jinde funguje a vše propojovat, protože právě propojit témata je největší hodnota. A to s věcmi technologickými a pokrokovými, které fungují v praxi. Mění to způsoby naší práce a našeho přemýšlení, a právě proto pracuji i s virtuální realitou.

DSC_0616

Jste pravděpodobně první vzdělávací instituce, která nabízí využití virtuální reality v manažerských programech. Můžete nám popsat, jak to funguje?

Simona: Virtuální realitu má většina lidí spojenou pouze se zábavou. Ale využití této technologie, koučinku a vizualizace, může člověka posunout v uvažování o sobě samém, posune ho kupředu a dodá mu určitý nadhled. Je to hodně silný nástroj. Sama jsem měla možnost si ji vyzkoušet a byl to velmi intenzivní zážitek. Virtuální realita vás opravdu pohltí a díky tomu můžete překonat svůj strach a zlepšit se v nekomfortních situacích. Například, pokud má člověk obavy z prezentace před stovkou posluchačů, ocitne se jako speaker na konferenci. Může si zkusit, jaké to pro něj opravdu je a jak se chová. Následně si prohlédne video a nejen, že sám vidí své nedostatky, ale díky týmu psychologa, kouče a neurovědce, kteří jsou po celou dobu s ním, dostane vysvětlení a mnoho cenných rad. Sobě nepříjemnou situaci může trénovat a až přijde prezentace v reálném životě, bude vědět, že už to jednou zvládl. A ten pocit, že stejný strach už překonal a že už ví jak na to, je k nezaplacení. A to je pouze jeden ze stovek scénářů, které lze aplikovat.

Valery: Pro virtuální realitu máme různé scénáře, ve kterých pracujeme s rozvojem manažerských kompetencí, se strategickým myšlením, s work-life balance, s prioritami a mnoha dalšími. Jsou to témata, která řeší manažeři každý den, v různých situacích a různých firmách. Virtuální realita a koučink rozvíjí nejen vaše kompetence, ale i talenty, schopnost pracovat s nejistotou a další. A když k tomu přidáme poznatky z psychologie a neurovědy, tak víme, jak může člověk změny dosáhnout rychle a efektivně. To, co děláme, lze podložit výzkumem a díky těmto technologiím a našemu pokročilému přístupu, budete mít jednoduše náskok.

Co byste vzkázali lidem, kteří uvažují o seberozvoji nebo profesním vzděláním?

Simona: Svět se rychle mění a je potřeba se těmto změnám neustále přizpůsobovat. Ony změny se týkají všech oblastí života a práce, protože žijeme ve velmi dynamické době. A k rychlé a přínosné adaptaci je nejvhodnější profesní vzdělávání. Takže jakmile kdokoli zjistí, že nastal ten pravý čas na seberealizaci, bude nám ctí udělat společně takový krok, který vám pomůže lépe uspořádat svůj profesní i osobní život a všechny získané znalosti a dovednosti správně ukotvit v praxi.

Valery: Když člověk přijde k uvědomění, že je potřeba se sebou něco dělat, postoupit v kariéře nebo v osobním životě, manažerské programy mohou člověka nakopnout a posunout dál. Studium MBA může být okamžikem, který vám změní život. Proto je potřeba vybírat hodně pečlivě. ESBM není instituce, která funguje jen jako podnikatelský projekt. Pro člověka musí být důležité, co do samotného vzdělávání konkrétní instituce vkládá a co získá z celého jejího týmu. I pro mě je pokaždé obrovskou zodpovědností postavit se před posluchače a odpovídat za nejvyšší kvalitu, což mě neustále drží ve výborné kondici. A to, že se ESBM zajímá o nové technologie včetně virtuální reality, neurověd a podobně, které se spolu se svými kolegy z Jobs 2030 věnuji, je podle mě neskutečná přidaná hodnota. S tím se setkáte málokde, a to je důvod, proč tu jsem.