Jak si vybrat jazykový kurz v Austrálii?

10. 10. 2017 | Inspirace

Chystáte se vyrazit za studiem do daleké Austrálie, ale pořád nemáte jasno, co, kde a na jaké škole studovat? Pomůžeme vám.

Austrálie patří mezi 3 top lokality pro studium angličtiny v zahraničí. A důvody jsou jasné. Tím prvním jsou finance. Počáteční vyšší náklady na cestu kompenzují přímo na místě nižší náklady na studium (v porovnání například s Velkou Británií). Plánujete-li delší studijní cestu, Austrálie je dobrá volba.

Dalším důvodem je potom kvalita australských škol – jazykových, ale i středních škol a univerzit. Obrovskými lákadly jsou potom i nádherné pobřeží a pláže, pro Středoevropany exotická příroda a možnost při studiu legálně pracovat, a tak pokrýt další část nákladů na studium a pobyt.

Au3

Co je třeba při výběru jazykového kurzu zvážit?

Spoustu věcí. Promyslet musíte lokalitu (velké město, nebo menší a klidnější destinace?), to, zda chcete ve škole potkávat i další Čechy, ale třeba i to, jaké jsou vaše finanční možnosti (podle nich můžete vybírat například ubytování – v hostitelské rodině bývá levnější než ve studentské rezidenci) nebo jaké vybrat vízum (turistické, nebo studijní?). Nejdůležitější body jsme pro vás sepsali.

Lokalita studia
Při výběru konkrétního města zvažte nejen pracovní možnosti, které konkrétní lokalita nabízí, správný termín, ale samozřejmě i nabídku a kvalitu jazykových škol v daném místě.

  • Sydney – největší australské město je živé, kosmopolitní, ale také drahé. Na druhou stranu tady snadno najdete práci, která vám pomůže pokrýt část nákladů. Nabídka jazykových škol je široká, stejně tak možnosti, co v Sydney podniknout. Opera House, pláže Bondi a Manly, Harbour Bridge, to je jen stručný výčet zajímavých míst.
  • Perth – s 2 miliony obyvatel město o polovinu menší než Sydney. Náklady na živobytí jsou tu výrazně nižší, nabídka jazykových škol široká. Studium tady můžete spojit například s kurzem surfování, pro které jsou pláže v Perthu jako stvořené.
  • Gold Coast – desítky kilometrů nádherných pláží, bohatý noční život a perfektní podmínky pro surfování. Zároveň ale jedna z nejdražších oblastí v Austrálii. Skvělé místo pro kratší jazykové kurzy spojené například s lekcemi surfování.
  • Cairns – brána k Velkému bariérovému útesu a stejně jako Gold Coast místo, kde jsou jazykové školy a kurzy dražší. I Cairns je proto vhodné spíše pro kratší pobyty.
  • Melbourne – občas přezdívané “město zahrad” je druhé největší australské město. Díky evropskému rázu se v něm budete cítit jako doma. Nabídka jazykových škol je široká, jejich cena oproti Sydney nižší.

Výběr školy a kurzu
Máte-li jasno v lokalitě, je dalším krokem výběr jazykové školy a konkrétního kurzu. V nabídce agentur najdete jak malé rodinné instituce, kde zná každý každého a přístup ke studentům je velmi individuální, tak mezinárodní jazykové školy, ve kterých studují stovky studentů. Na co se při výběru zaměřit?

  • Historie a současnost školy
    Zjistěte si, jak dlouho je škola na trhu. Kupříkladu celosvětový lídr Kaplan International English, který má jen v Sydney 2 pobočky, existuje už více než 70 let. Zajímat by vás měly i certifikace a členství v asociacích jazykových škol. Škola by také měla mít metodologické oddělení, které se stará o kvalitu výuky a rozvoj lektorů.Pro některé studenty je důležité, kde škola leží (centrum města, blízkost pláže nebo studentského kampusu) a jaké je její vybavení (zda má knihovnu, multimediální učebny, možnost připojit se k vysokorychlostnímu internetu…). To vše je obvykle možné zjistit na webových stránkách školy.
  • Reference studentů
    Nicméně nikdy nedejte jen na dojem, který máte z webových stránek. Odborníci doporučují zjistit si reference od bývalých studentů. V době sociálních sítí to není problém. Zkuste například na Facebooku najít profil příslušné školy a tam se poptat. Pokud pobyt řešíte s agenturou, i ta vám dokáže poskytnout reference.
  • Podrobnosti o kurzu
    Kurz vybírejte podle toho, jaká očekávání máte. Dvě třetiny studentů vyjíždějí za studiem angličtiny kvůli zaměstnání, 16 % pak kvůli budoucímu studiu na univerzitě v zahraničí. Vybírat můžete ze všeobecných kurzů, kurzů, které vás připraví na mezinárodní jazykové zkoušky nebo akademickou dráhu (tzv. EAP kurzy). Školy také nabízejí kurzy Business angličtiny pro manažery, ale i další profesní kurzy (angličtina pro učitele), jazykové kurzy zaměřené na mládež nebo kurzy spojené s konkrétní sportovní aktivitou (surfování, golf, potápění, tenis).Rozvrh hodin vás bude zajímat především v okamžiku, kdy chcete v Austrálii i pracovat. Odborné školy mívají zpravidla flexibilní rozvrh. Vybrat si můžete ranní, odpoledne nebo večerní vyučování. Rozvrh v jazykových školách je naopak fixní, studium probíhá v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách.Intenzita výuky je nejčastěji 20 hodin týdně, což studentům umožňuje při studiu i pracovat. V případě intenzívních kurzů je lekcí každý týden až třicet. Intenzívní kurzy jsou vhodné při kratších pobytech.
  • Informace o lektorovi
    Když už vyrážíte na jazykový kurz do zahraničí, měl by být vaším lektorem rodilý mluvčí. Zkuste od školy zjistit, kdo konkrétně vás bude učit, jakou má kvalifikaci a zkušenosti. Obecně platí, že výuku s rodilým mluvčím zvládne už student na úrovni A2, tedy mírně pokročilý.
  • Podrobnosti o národnostním složení a počtu účastníků kurzu
    Většina škol si vede podrobné statistiky o tom, jaké národnosti v jejich kurzech studují. V Austrálii studuje velké množství asijských národů, nicméně i Čechů tu potkáte spoustu. Pro maximální pokrok se doporučuje zapsat se do kurzu, kde nejsou žádní další Češi.V kurzu by mělo být vždy maximálně 15 účastníků. Pokud jich bude méně, tím lépe pro vás. Školy nabízejí i individuální výuku. Ta může být vhodným doplněním klasického kurzu.

Další parametry, které je při výběru potřeba zvážit

  • Cena
    Už výše bylo zmíněno, že vstupní náklady (především cena za letenky) jsou při studiu v Austrálii vyšší. Cena samotného studia je ale obvykle nižší než ve Velké Británii. Finančně náročnější je studium v Sydney a na Gold Coast.Část nákladů nicméně pokryjí výdělky z brigád. V rámci studentského víza je možné odpracovat 20 hodin týdně. Minimální mzda je potom v Austrálii velmi slušná – 17,70 australského dolaru za hodinu. Zaměstnavatelé obvykle vyplácejí okolo 20 australských dolarů za hodinu.
  • Ubytování
    Studenti volí mezi ubytováním ve studentské rezidenci, která velmi často bývá součástí kampusu, nebo ubytováním přímo v hostitelské rodině. 6 z 10 Čechů volí ubytování v rodině, a to i z finančních důvodů. Je totiž levnější.
  • Úroveň angličtiny
    Vyrazit na jazykový zahraniční kurz můžete i jako úplný začátečník, ale… bude to pro vás náročné. Obecně se doporučuje vyrazit alespoň s úrovní angličtiny A2 (mírně pokročilý) a zvolit kurz všeobecné angličtiny. Pro pokročilé studenty se nabízí specializované kurzy nebo kurzy připravující na mezinárodní certifikáty.

Minimální délka pobytu by měla být alespoň 2 týdny, zlatý střed jsou potom 3 až 4 týdny. Do Austrálie většina studentů vyráží na ještě delší dobu.

 

Víza
Plánujete-li pobyt na méně než 3 měsíce, zažádejte si o turistické vízum. Zvládnete to online a během několika minut. Delší pobyty vyžadují studentské vízum. Po zaplacení školného a zápisu získáte od školy potvrzení o přijetí do zvoleného kurzu (Electronic Confirmation of Enrolment – ECOE). To slouží jako jeden z nejdůležitějších podkladů pro získání víza. Výhodou studentského víza je možnost pracovat až 20 hodin týdně.

 

Článek vznikl za přispění cenných rad a tipů agentury Studyline.