Jak absolventi hodnotí náplň MBA studia? Zjistili jsme v unikátním průzkumu!

4. 9. 2019 | PR články

Jsou absolventi MBA studia spokojeni s jeho obsahovou náplní? Jak hodnotí odbornou a manažerskou úroveň studia? A mají od lektorů k dispozici adekvátní studijní materiály? Nejen na tyto otázky se rozhodl zjistit odpověď manažerský institut CEMI v ojedinělém průzkumu mezi svými absolventy, realizovaném agenturou STEM/MARK.

Odborně a manažersky vyvážené studium

Podle 86 % dotázaných je MBA studium na institutu CEMI dostatečně odborně zaměřené, přičemž podle 79 % respondentů bylo studium i optimálně manažersky orientované. Většina (71 %) dotázaných pak hodnotí poměr odborných a manažerských předmětů jako optimální, pětina by nicméně uvítala více manažersky laděných předmětů na úkor těch odborných (častěji lidé mladší 45 let). „V reakci na tento průzkum a také na zpětnou vazbu od našich více než 1600 studentů jsme inovovali náplň našich studijních oborů a zařadili zcela nové manažersky orientované předměty napříč všemi obory, s cílem modernizovat koncepci MBA studia tak, aby bylo pro naše studenty ještě atraktivnější a přineslo jim více praktických znalostí. Všichni naši noví studenti českých MBA oborů proto již od října 2019 absolvují společný manažersky zaměřený první semestr, do něhož jsme zařadili klíčové předměty, v nichž studenti načerpají komplexní znalosti z oblasti managementu a leadershipu, kterými má disponovat každý moderní manažer, naučí se strategicky myslet a řídit projekty, čelit změnám a využívat na maximum potenciálu inovací. Zjistí také, jak rozvíjet svoji vlastní osobnost, a být tak efektivnější, úspěšnější a spokojenější nejen v profesním, ale i osobním životě. Jedná se o předměty, které jsou nezbytné a 100% využitelné pro každého manažera bez ohledu na jeho studijní obor a oblast, v níž působí“, komentuje výsledky průzkumu Mgr. Štěpán Mika, ředitel institutu CEMI.

 Úvodní soustředění studentů MBA v mrakodrapu City Tower v Praze. FOTO - Institut CEMI

Úvodní soustředění studentů MBA v mrakodrapu City Tower v Praze. FOTO: Institut CEMI

Kvalitní studijní materiály jako základ MBA studia

V další části průzkumu byla hodnocena kvalita, rozsah a forma studijních materiálů, které studenti MBA dostávají k dispozici online ve studijním systému přímo od svých lektorů. Z tohoto šetření vyplynulo, že studijní materiály naprosté většině vyhovovaly, 91 % absolventů je považuje za přiměřeně rozsáhlé a podle 97 % respondentů je jejich odborná úroveň vyhovující, či dokonce velmi vysoce odborná. Pouhá 3 % absolventů považují odbornou úroveň studijních materiálů za nízkou. „Všichni naši lektoři osobně připravují studijní materiály pro své předměty a zároveň je pravidelně aktualizují v souladu s nejnovějšími trendy a poznatky. Dbáme také na vysokou úroveň jejich formálního zpracování, přehlednost a srozumitelnost pro studenty. Kromě těchto online studijních materiálů od lektorů mají navíc naši studenti k dispozici online knihovnu Bookport, již jsme začali využívat jako vůbec první vzdělávací instituce v České republice a která obsahuje více než 4.400 knih ze všech možných oblastí. Pozitivní hodnocení od studentů tedy potvrzuje správnost našeho zaměření na kvalitu studijních materiálů a MBA studia jako takového,“ říká Mika.

 Slavnostní promoce absolventů MBA studia v Břevnovském klášteře v Praze. FOTO - Institut CEMI

Slavnostní promoce absolventů MBA studia v Břevnovském klášteře v Praze. FOTO: Institut CEMI

O videopřednášky není zájem

Zajímavým zjištěním z tohoto průzkumu je fakt, že pouhá 4 % respondentů by preferovala jen videopřednášky místo textových studijních materiálů. „Vzhledem k tomu, že 80 % našich studentů tvoří lidé ve věku 30-60 let, jde stále o generace těch, kteří jsou zvyklí vstřebávat informace spíše v psané podobě, čtou hodně a rádi. Písemné studijní materiály mají navíc tu výhodu, že si je studenti mohou vytisknout, dělat si do nich poznámky, zkrátka studovat je i offline, což je vzhledem k předraženým mobilním datům v ČR jejich nesporné plus,“ říká napůl žertem Mika. „V minulosti jsme zkoušeli i skupinové videokonference s lektory, ale zájem o ně ze strany studentů byl minimální, jelikož se časem ukázalo, že studenti chtějí s lektorem konzultovat jeden na jednoho tak, aby mohli řešit konkrétní problémy ve své firmě či zaměstnání, včetně reálných čísel a dat.  Proto jsme ve výuce nastavili systém konzultací, které neprobíhají skupinově, ale pouze přímo mezi studentem a lektorem, díky čemuž mohou studenti konzultovat i citlivé firemní záležitosti, bez obav ze sdílení těchto údajů s dalšími studenty. Výstupem z absolvování každého předmětu je pak seminární práce v podobě cenného dokumentu ihned dále použitelného v jejich firmě či zaměstnání, s vysokou přidanou hodnotou právě díky privátním konzultacím s odborníkem“, dodává k tomu Mika. Pokud už by videopřednášky měly být použity, tak podle respondentů jen v kombinaci s písemnými texty, nebo pouze u některých předmětů, jejichž povaha to umožňuje. Podstatou videopřednášek by pak měly být hlavně informace navíc, které nelze najít ve studijních textech.

 Mgr. Štěpán Mika, ředitel manažerského institutu CEMI. FOTO - Institut CEMI

Mgr. Štěpán Mika, ředitel manažerského institutu CEMI. FOTO: Institut CEMI

Vyplatí se studovat MBA?

Tak zní další častá otázka, kterou si zájemci o studium kladou. A v tomto případě zní odpověď jednoznačně kladně. Podle jiného průzkumu agentury STEM/MARK, který proběhl o rok dříve, je totiž celých 91 % absolventů přesvědčeno, že investovat do MBA studia se opravdu vyplatí. Například absolventi z řad manažerů si díky zisku MBA titulu z institutu CEMI totiž dle tohoto průzkumu v průměru platově polepšili o 66.588,- Kč ročně. Většina respondentů (84 %) také uvedla, že během svého studia získala mnoho praktických znalostí a dovedností využitelných ve svém oboru, tři čtvrtiny absolventů navíc pociťují díky získání MBA titulu konkurenční výhodu na trhu práce vůči těm, kteří mají pouze akademický VŠ titul. U 58 % dotázaných došlo po absolvování studia k polepšení si na žebříčku profesní hierarchie.

Jen do konce září 2019 je navíc nyní možné využít zajímavé last minute slevy na MBA studium pro přihlášky do MBA kurzů zahajovaných v říjnu 2019!

 Úvodní přednáška na soustředění studentů MBA v mrakodrapu City Tower v Praze. FOTO - Institut CEMI

Úvodní přednáška na soustředění studentů MBA v mrakodrapu City Tower v Praze. FOTO: Institut CEMI

Pozn.: Tento v ČR unikátní Průzkum hodnocení náplně MBA studia od agentury STEM/MARK proběhl v dubnu 2019 na vzorku 184 absolventů MBA studia na institutu CEMI, z ročníků absolvování 2012-2019. Dále v článku zmiňovaný Průzkum přínosů MBA studia od agentury STEM/MARK proběhl v březnu 2018 – dubnu 2018 na vzorku 200 absolventů MBA studia z ročníků absolvování 2012-2018.