FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti IT. Otevírá cestu do všech profesí

5. 3. 2023 | PR články

Fakulta informačních technologií je nejžádanější fakultou ČVUT, která je v České republice na prvním místě v oblasti Informatiky podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking. Téměř čtvrtina všech uchazečů o studium na ČVUT má zájem studovat právě na FIT. Přečtěte si odpovědi na vaše nejčastější otázky Proč na FIT ČVUT, abyste se mohli správně rozhodnout.

Studium informatiky nabízí mnoho fakult. Proč vy jste ta nejžádanější na ČVUT a co FIT ČVUT nabízí navíc?

FIT jako jediná fakulta ČVUT nabízí studium ve všech oblastech informatiky pod jedním studijním programem s možností výběru z deseti studijních specializací. Velkou výhodou je, že se specializaci vybíráte až od druhého ročníku, takže celý první ročník se můžete seznamovat se všemi základy IT a v klidu si rozmyslet, co vás zajímá. Navíc máte možnost si rozvrh kombinovat, a kromě povinných předmětů si volitelně zapsat i předměty z jiných specializací. Všechny přednášky jsou streamované a následně jsou k dispozici i záznamy, takže se na ně v klidu můžete znovu podívat. Téměř všechny výukové materiály jsou také navíc online.

FIT ČVUT

Studium na FIT ČVUT není jen o programování, ale nabízí široký záběr a mezioborovost s přesahem do všech profesí. V dnešní době by se jen těžko hledal obor, kde by nebyly zastoupeny informační technologie. Od mobilního telefonu, přes chytrou domácnost, zdravotnictví, průmysl, zemědělství, sport, předpověď počasí nebo koordinaci vesmírných expedic. I proto na fakultě nepřetržitě aktualizujeme studium podle nejnovějších trendů a požadavků ve společnosti a sledujeme hodnocení výuky studenty, aby i nadále bylo studium na FIT ČVUT synonymem špičkového vzdělání a vědy v oblasti IT.

V tuto chvíli je na fakultě také 21 moderně vybavených laboratoří a 13 výzkumných skupin, které přispívají k výuce, vědeckému výzkumu, umožňují studentům propojení teorie s praxí a otevírají nové možnosti projektů a mezioborové spolupráce.

Zajímá vás studium na FIT ČVUT? Podívejte se na video
s rozhovorem zájemce o studium se současným studentem.

Jak je to s praxí a uplatněním na trhu práce?

Na FIT ČVUT klademe velký důraz na vyvážený poměr teorie s praxí. Teorie pomáhá pochopit, jak informatika funguje, a v praxi studenti zjistí, jak využít a přenést tyto znalosti do života. Studenti se mohou zapojit do reálných špičkových projektů s firmami již při studiu, díky fakultnímu unikátnímu programu Spolupráce s průmyslem. Do programu je zapojeno šedesát předních firem v ČR. Studenti mají také možnost zapojit se do vědecko-výzkumných aktivit FIT ČVUT, jako je například každoroční program podpory letního studentského výzkumu Výzkumné léto na FIT. Úspěšní absolventi FIT ČVUT mají bezproblémové a velmi široké uplatnění na trhu práce. Neztratí se v jakémkoliv oboru, jelikož informační technologie jsou dnes ve všech oblastech a FIT ČVUT otevírá dveře do všech profesí.

Ucebna VR FIT CVUT

Na co vás studium na FIT ČVUT připraví?

Studijní specializace na FIT ČVUT pokrývají všechny oblasti informatiky a nabízí široký záběr a mezioborovost do všech profesí s flexibilním a individuálním přístupem vyučujících. Praktická cvičení jsou realizována v minimálním počtu studentů, aby se vyučující mohli studentům plně věnovat a studenti získali co nejvíce poznatků. Od Informační bezpečnosti, manažerské informatiky, počítačové grafiky přes počítačové, softwarové a webové inženýrství, systémy, sítě, internet, teoretickou informatiku až po umělou inteligenci. Vychováváme excelentní odborníky na IT.

Jaké je přijímací řízení? Jak se můžete na FIT ČVUT dostat?

Prvním krokem je podání přihlášky na prihlaska.cvut.cz nejpozději do 31. 3. 2023. Na FIT ČVUT se dělají přijímačky z matematiky, ale dostat se můžete i bez nich, budete-li úspěšným řešitelem fakultní programovací soutěže FIKS nebo krajského kola středoškolské olympiády v matematice, fyzice nebo programování či obdobné celostátní soutěže. Zkoušku lze nahradit úspěšným zvládnutím SCIO testů z matematiky nebo obecných studijních předpokladů (percentil 85 a více). V přípravě na přijímací zkoušku z matematiky vám pomůže náš přípravný kurz nebo sada vzorových zkoušek. Pro již přijaté studenty máme navíc přípravný kurz z matematiky s krátkými výukovými videi, užitečnými odkazy, příklady k procvičení a kvízy. Kurz určitě zjednoduší začátek studia na FIT ČVUT.

Jaké je studium na FIT ČVUT?

Studium je náročné, ale výsledek stojí za to. Odměnou vám bude, že se personální agentury i zaměstnavatelé o vás poperou.  Skvěle funguje i fiťácká studentská komunikační platforma Discord, kde se můžete zeptat nebo požádat o radu přímo své budoucí spolužáky nebo i vyučující. Na fakultě je velmi přátelská a otevřená atmosféra, která vám na začátku určitě pomůže se zorientovat.

 Akce pro zájemce a prváky na FIT ČVUT? Podívejte se

 

 

Další články k tématu

Přemýšlíte o studiu IT?

Přemýšlíte o studiu IT?

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví. Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout. Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat? Můžete si vybrat z …

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta. 1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí …