„Dělám, co mě baví,“ říká studentka Softwarového vývoje Karin Gulíková

13. 10. 2021 | PR články

Studium na Unicorn UniversityUž dávno neplatí, že IT je obor jen pro muže. Představujeme vám Karin Gulíkovou, studentku Softwarového vývoje na Unicorn University, která k nám přišla ze Slovenska. Původně studovala informatiku na vysoké škole v Bratislavě, ale jak sama říká, s přístupem školy nebyla úplně spokojená. „Získat odpověď na nějakou otázku bylo poměrně složité,“ vzpomíná. Oproti tomu s Unicorn University je velmi spokojená. Školu si vybrala proto, že ji zaujal individuální přístup, který je pro ni klíčový. Navíc kvituje i online studijní materiály, díky kterým se může učit kdekoliv.

Pokud chce člověk pracovat v IT, musí ovládat angličtinu,“ myslí si. To byl také hlavní důvod, proč se Karin Gulíková zapsala na studium v anglickém jazyce. Momentálně je v prvním ročníku Softwarového vývoje na Unicorn University (UUN), kterou si vybrala, když se přestěhovala z rodného Slovenska do Prahy. „Tenkrát jsem si dělala průzkum všech IT škol v Praze a Unicorn University mě zaujala nejvíce,“ vzpomíná. Hledala školu, která bude mít individuální přístup ke studentům, což se pro ni po předchozí zkušenosti stalo hlavním kritériem. V Bratislavě totiž studovala informatiku, ale se školou nebyla spokojená. „Jen v prvním ročníku nás bylo 450 a získat odpověď na nějakou otázku bylo poměrně složité.“

Online materiály jsou velkou výhodou 

Naštěstí už takové problémy řešit nemusí, protože Unicorn University si na osobním přístupu zakládá. „Individuální přístup ke studentům je pro nás klíčový,“ říká Marek Beránek, ředitel UUN. S tím Karin Gulíková souhlasí a doplňuje, že dalším plusem jsou i online studijní materiály. „V minulosti jsem musela chodit na každou přednášku, a když jsem ji nestihla, měla jsem smůlu. Na Unicorn University je všechno přístupné online a můžu se učit opravdu kdekoliv,“ říká. Toho také využívá, například když jede za rodinou na Slovensko. „Jednou jsem poslouchala přednášku v autě,“ vzpomíná.

Studium na Unicorn University

Přestože IT se může často zdát jako obor spíše pro muže, není tomu tak. Důkazem toho je nejen Karin Gulíková, ale třeba i naše další studentka Adéla Cibulková. Nasvědčují tomu ale i poslední roky. „Sice máme stále více uchazečů než uchazeček, nicméně postupem času se podíl studentek IT programů výrazně zvyšuje.“ říká Karolína Rešlová, která na UUN vede příjímací pohovory.

S tím souhlasí i Karin Gulíková, která také vnímá, že se lidé stále ještě přiklánějí k tomu, že IT je spíše mužská parketa. „V naší společnosti je tento názor pořád zažitý. Já si naštěstí mohla vybrat a určitě ničeho nelituji. Dělám, co mě baví,“ říká. To dokazuje i tím, že si ke studiu sehnala brigádu jako lektorka programování pro děti od 7 do 14 let.

Další články k tématu