5 mýtů, které ti brání bydlet podle svého a jak se jich zbavit

12. 10. 2018 | PR články

Mama hotel se ti zprotivil, na kontě máš jednu velkou tučnou nulu a studuješ v Praze? Co kdybychom ti řekli, že máš v hlavě nejspíš několik bloků, které ti brání žít podle svého. Ale ono to jde, žít naplno i během studentského života. Poradíme ti, jak na to.

Mýtus č. 1: Bydlení v Praze je drahé

Co si budeme namlouvat, je. Ale existují i relativně levné nemovitosti, o kterých ještě nikdo moc neví. Novinkou je třeba projekt vbloku, který nabízí jednotky 1+kk a 2+kk k prodeji do osobního vlastnictví. Měsíční splátky hypotéky tě přijdou na stejné peníze jako při podnájmu. A až se budeš chtít přestěhovat do vlastního, tak jednotku prostě prodáš a získáš peníze na nové bydlení.

PSN_F1Dokud nemáš rodinu, hravě si vystačíš i s pár metry čtverečními. Na obrázku jde vidět, že i 1+kk se dá zařídit stylově a nebudeš se v ní cítit stísněně.

 

Mýtus č. 2: Na vlastní bydlení si nikdy nenašetřím

My, narození mezi lety 1990 – 2000, nemáme moc výhodné podmínky k tomu, abychom se osamostatnili od rodičů. A jsou to právě rodiče, kdo nám s tím můžou pomoct. Dosáhnout na hypotéku je pro ně snazší, většinou mají i něco našetřeno bokem. Můžeme si tak od nich vzít bezúročnou půjčku a vlastní bydlení splácet postupně z peněz z brigád a později i zaměstnání.

Mýtus č. 3: Sdílený podnájem je jediné řešení

Spolubydlící mi zase snědl jogurt. Nechává nepořádek v koupelně. A neumývá po sobě nádobí.

Poznáváš to? Neštve tě to už náhodou? Spolubydlení sice vyjde finančně nejlíp, ale na druhou stranu ti snižuje životní standard skoro na minimum. V mnohých případech si stačí připlácet jen několik tisíc měsíčně a máš všechen komfort, který potřebuješ. Jedinou nevýhodou je, že svůj nepořádek už nebudeš mít na koho svádět.

Mýtus č. 4: Když budu bydlet sám, ztratím sociální kontakt

Líbí se ti na spolubydlení, že si máš s kým popovídat nebo se dívat na filmy? Ani při bydlení sám se nemusíš cítit opuštěný. Například výše zmíněný projekt vbloku funguje podobně jako koleje. Bydlíš sám, ale k dispozici máš sdílené prostory pro celý objekt. Takže se můžeš s kamarády dívat na filmy v TV roomu nebo si jít společně zabušit do posilovny. To vše bez nutnosti opustit dům.

PSN_F2Myšlenka sdílených prostorů mezi rezidenty domu se uchytila zejména v New Yorku. Lidé mají dostatek soukromí, ale zároveň znají své sousedy a nežijí v anonymním prostředí.

 

Mýtus č. 5: V Praze a blízko centra? Nemám šanci

V okolí Václaváku je to asi pravda. Ale Praha má tu výhodu, že můžeš bydlet v blízkosti centra a díky dobré infrastruktuře se za 15 minut dostat z domova třeba právě na Václavák. Takže při hledání bydlení se neomezuj jen na Prahu 1. Z hlediska dostupnosti (i cenové) a kvality bydlení vychází příjemně například Praha 5, která má dostatek zázemí a také přírody, kam se můžeš chodit učit nebo relaxovat.

Tak co, teď už ti vlastní bydlení nepřijde až tak nedosažitelné, co? Začni žít život, jaký si zasloužíš a vyleť z rodičovského hnízda. Pokud chceš poradit, volej 725 753 753. Dovoláš se expertům na bydlení  a hypotéky ze společnosti PSN.