Zlínský kraj pořádá stáže pro mladé lékaře, chce tím vyřešit krizi

28. 3. 2024 | Aktuality

stáže pro lékařePraktičtí lékaři stárnou. Ve Zlínském kraji je až 40 procent starších 60 let, někteří pak ordinují i po osmdesátce. Nové lékaře se kraj snaží nalákat studentskými praxemi i finanční podporou na vybavení ordinací.

Týdenní stáže „Praktikem na zkoušku“ proběhnou letos v létě. Zúčastnit se jich může 25 mediků, kteří absolvují praxi v deseti vybraných ordinacích ve Zlínském kraji. Cílem je vyvolat zájem mladých lidí o praktické lékařství.

Jednou z lékařek, u kterých budou medici vykonávat praxi, je Milena Bláhová. „Průzkumy z let 2018 a 2023 opakovaně ukázaly na ochotu mladých lékařů pracovat na venkově. Osmdesát procent studentů lékařských fakult však nedostalo během studia dostatek informací o oboru všeobecné praktické lékařství. Velmi tedy podporuji aktivitu Zlínského kraje, která navazuje na pilotní projekty ‚GO Rural‘ a ‚Staň se praktikem v Královéhradeckém kraji!‘, které možnost stáží studentům nabízejí a zároveň poskytují podporu školitelům,“ uvedla.

Blahová se do projektu zapojila společně s dalšími devíti praktickými lékaři. „Regionálními politiky dříve všeobecně upřednostňované jednorázové finanční dotace pro nové lékaře v regionu se ukázaly jako nedostatečně efektivní, stejně tak situaci nezachrání stipendia na lékařských fakultách. Je potřeba mladé lékaře pro venkov postupně vychovávat,“ míní lékařka.

Za vedení studentů lékaři získají peněžní odměnu. Aktuálně jde o částku 250 tisíc korun. Prostředky Zlínský kraj čerpá z projektu vzdělávajícího budoucí praktické lékaře.

Další novinkou, kterou kraj zavedl v reakci na nedostatek mladých lékařů, je dotační program. Ten slouží k vybavení nových ordinací na místech, kde v současnosti chybí. Finanční podpora je určená nejenom pro praktiky, ale i pro ambulance dětských lékařů, ambulantní dětské psychiatry nebo zubaře.

Na krizi zareagovala i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Již druhým rokem realizuje motivační program „VZP Plus.“ Program se zaměřuje na místa s nedostatečným počtem lékařů. Ti od pojišťovny mohou za otevření nové praxe získat peněžní bonus v řádech statisíců. Ve Zlínském kraji díky tomu vloni otevřely dvě ordinace.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Uplatnění absolventů medicíny: Největší zájem je o pozici praktika

Uplatnění absolventů medicíny: Největší zájem je o pozici praktika

Medicína je jedním z nejžádanějších vysokoškolských oborů v České republice. Každoročně se na lékařské fakulty hlásí mnohonásobně víc lidí, než je ve finále přijato. Medicína a vlastně i lékař jsou ale dost obecné termíny. Co tedy konkrétně mohou dělat absolventi lékařských fakult a kam nejčastěji míří? Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na jeden z nejžádanějších oborů, připravili …

Proč si vybrat Lékařskou fakultu MU?

Proč si vybrat Lékařskou fakultu MU?

„Zaujal mě progresivní přístup k výuce a moderní zázemí, proto byla MED MUNI moje první a jediná volba,“ říká Nela Pelánková, studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství. Zájem o studium na Lékařské fakultě Lékařské fakultě Masarykovy univerzity trvale roste a v současnosti v porovnání s ostatními lékařskými fakultami v Česku evidujeme nejvyšší množství přihlášek. Mimo excelentní vybavenost, skvělé pedagogy a …

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv …