V Jihlavě otevřou simulační centrum pro lékaře a postaví koleje

9. 4. 2024 | Aktuality

VŠPJVysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ) letos slaví 20. let od svého vzniku. A chystá novinky. Na konci roku by měla začít stavět nové koleje na místě bývalé nemocnice. Už v červnu pak otevře simulační centrum pro intenzivní medicínu. V plánu je také rozšíření kapacity lékařského programu a v budoucnu možná i otevření úplně nového oboru.

Škola je zaměřená na profesní studijní programy. Kapacitu chce VŠPJ navýšit konkrétně v programu Všeobecné ošetřovatelství. Reaguje tím na aktuální požadavky ministerstva zdravotnictví. V současnosti obor na škole absolvuje zhruba 90 až 100 studentů. V budoucnu by to mohlo být až 140 absolventů. Zatím v jednání je otevření úplně nového bakalářského oboru radiologický asistent.

Další novinkou, kterou VŠPJ chystá, je otevření nového simulačního centra pro intenzivní medicínu. Už v červnu by mělo centrum začít sloužit studentům při výuce i lékařům v rámci akreditovaných kurzů celoživotní vzdělávání.

„Jsou to dvě učebny upravené na pokoje intenzivní medicíny. Nebude tam chybět potřebné přístrojové vybavení, lůžka a také figuríny, včetně novorozeneckých. To vše nám umožní simulovat různé akutní stavy, se kterými se zdravotníci setkávají na oddělení ARO a JIP,“ představuje centrum rektor univerzity Zdeněk Horák.

Koncem roku chce VŠPJ začít stavět nové vysokoškolské koleje. Stavba bude mít kapacitu pro zhruba 200 studentů a vyjde na 300 milionů korun. Stavět se bude na pozemku bývalé jihlavské nemocnice. Koleje budou mít zelenou fasádu s popínavými rostlinami na bocích budovy.

Škola zatím vlastní koleje nemá studentům poskytuje ubytování ve dvou budovách, jejichž kapacity jsou pro její potřeby nedostačující. „Nové koleje významným způsobem zvýší komfort a dostupnost vzdělání v kraji,“ dodal Horák.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Budoucí záchranáři trénují ve virtuální realitě. Nasimuluje i sanitku

Budoucí záchranáři trénují ve virtuální realitě. Nasimuluje i sanitku

Na fakultě zdravotnických studií liberecké univerzity mají studenti k dispozici program XVR On scene. Program univerzitu vyšel na 4,5 milionu korun a umožňuje budoucím záchranářům nacvičit si mimořádné situace i tam, kde za normálních podmínek cvičit nejde. Třeba na Šaldově náměstí za plného provozu. To je jeden z nejrušnějších dopravních uzlů ve městě. Na zásahu může spolupracovat …

Vysoká škola v srdci Vysočiny vyniká unikátním zázemím pro studium techniky

Vysoká škola v srdci Vysočiny vyniká unikátním zázemím pro studium techniky

Slovo „polytechnická“ vychází z řeckého polús (mnoho) a téchne (umění) a součástí názvu jediné vysoké školy se sídlem v Kraji Vysočina není jen tak náhodou. Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) není zaměřena jen na jeden obor, ale poskytuje uchazečům široký výběr profesně zaměřeného studia technického, zdravotnického a ekonomického typu. Nabízí také atraktivní zázemí pro studium techniky, …