Stužkovák krok za krokem

19. 10. 2015 | Rady maturantům

Ze série večírků a událostí, které vás čekají v maturitním roce, je první v pořadí stužkovací večírek. Projděte si s námi jeho přípravu, ať vás nic nepřekvapí.

Stužkovák, maturitní ples, poslední zvonění, rozlučka – všechny tyhle akce může vaše třída během maturitního ročníku uspořádat. Celé dohromady to stojí spoustu dohadování, práce a peněz. Zpravidla se začíná stužkovacím večírkem, který je menší a méně oficiální než maturitní ples, a můžete si na něm tak otestovat své organizační schopnosti bez většího stresu, že váš případný neúspěch uvidí stovky lidí.

O průběhu samotného stužkováku jsme vám už psali tady, zkušenosti maturantů si můžete přečíst zase zde. Co ale večírku předchází?

Co je stužkovák?

Obvykle jde o večeři a následný večírek pro maturitní třídu a její učitele. Celkem to je tedy kolem 50 lidí. Nemusíte plánovat velkou zábavu, kapelu, taneční čísla ani tombolu. Tím vám odpadne spousta starostí s financemi, sponzory i samotnou organizací. Samozřejmě můžete udělat opulentní večírek ve stylu Velkého Gatsbyho, ale doporučujeme vám držet se spíš při zemi a všechna esa si nechat v rukávu na maturitní ples.

Organizační tým

Rozdělte si, kdo si co vezme na starost: kdo bude vymýšlet program, kdo pozve učitele, kdo zajistí restauraci a vymyslí menu, kdo bude mít na starost finance, kdo výzdobu, kdo dohlédne na to, aby v den D všechno klaplo. Dobrá rada nad zlato – čím větší organizační tým vytvoříte, tím těžší bude se dohodnout. Nikdy nebudou spokojení všichni, ale o nejdůležitějších věcech nechte hlasovat celou třídu (například: bude to “obyčejná” večeře, nebo celé sladíte do nějakého tématu?).

Kolik máme peněz

Už máte organizační tým? Výborně. Tak si stanovte rozpočet. Kolik za večer můžete utratit je totiž naprosto zásadní. Podle toho buď budete mít piknik s vlastnoručně vyrobeným občerstvením, nebo ohromnou hollywoodskou­ party.

Napište si seznam položek, za které budete utrácet. Od pronájmu restaurace, výzdobu či případné kostýmy přes jídlo a pití po stužky nebo květinu pro třídní učitelku. A celou dobu mějte jednoho “účetního”, který bude peníze rozdělovat a starat se o to, aby nakonec nedostala večeři jen polovina lidí, protože na ostatní nezbylo.

Co to bude

Když víte, kolik peněz můžete utratit, rozhodněte se, jakou formou stužkovák uspořádáte. Obyčejná večeře a pak volná zábava? Budete mít nějaké téma? Nebo tam bude nějaký malý program? Velký program? Kolik lidí pozvete – jen současné učitele, nebo všechny, se kterými jste se během střední školy setkali?

Standardní program vypadá následovně: proslov některého z budoucích maturantů, připínání stužek třídním učitelem, přípitek, večeře, hry / volná zábava. Jakékoliv vychytávky a věci navíc jsou ale jen na vaší fantazii.

Kdy to bude

Datum je důležité. Zkuste se nepřekrývat se sportovními kurzy, třídními výlety a dalšími školními akcemi. Rozhodněte se, zda je pro vás lepší uspořádat stužkovák v pátek, nebo v sobotu. Datum oznamte s dostatečným předstihem, aby si na vás všichni dokázali udělat čas.

Kde to bude

Až budete mít předběžný seznam hostů, zarezervujte místo – pravděpodobně restauraci. Budete se muset rozhodnout, jaké bude menu: zda všichni dostanou stejné jídlo, bude na výběr ze dvou nebo tří chodů, nebo občerstvení zařídíte formou bufetu. To záleží jednak na vašich finančních možnostech, jednak na stylu, v jakém se ponese celý večer (menu a la carte je oficiálnější než švédské stoly).

Důležitá je také otevírací doba restaurace – pokud chcete s učiteli popíjet a bavit se až do rána, určite nevolte restauraci rodinného typu, která má zavíračku nejpozději ve 22:00. Při následných přesunech totiž nezřídkakdy velkou část skupiny zkrátka poztrácíte.

Co pak

Po skončení stužkováku zhodnoťte finanční stav a s organizačním týmem sestavte seznam toho, co se vám povedlo, a na čem je pro příště nutno zapracovat. A pak se vrhněte do dalších příprav – tentokrát maturitního plesu. Maturitní ročník je totiž jedno velké rodeo.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu