Anketa: Znáte akci jménem stužkovák?

2. 10. 2012 | Rady maturantům

První měsíc školního roku je pomalu za námi. Nejvíce ze všech si to ovšem uvědomují letošní maturanti. Každým dnem jsou blíž a blíž zkoušce z dospělosti. Maturitní ročník není jen učení, ale i oslavy, plesy a stužkovák. Nebo to tak není? Ptala jsem se absolventů středních škol na to, zda znají stužkovák. Říká se jiný kraj, jiný mrav. O maturitních zvycích to platí dvojnásob. Pozn. Článek byl 11. 10. 2013 aktualizován (kav).

Otázky:

  1. Znáš pojem stužkovák? Pořádá se tato akce tradičně na tvé střední škole?
  2. Jaké akce se na tvé SŠ organizují během maturitního roku?
  3. Jak u vás na škole stužkovák probíhá? Kdy a kde se koná, kdo je na něj zvaný?
  4. Jak vypadají přípravy?
  5. Jaké aktivity se běžně na takovéto akci provozují?

(na otázky 3–5 odpovídali respondenti pouze po kladné odpovědi na otázku první)

PRAHA

Lucie Cízlerová, Gymnázium Praha 4, Postupická 3150 

  1. Neznám stužkovák, u nás se nic takového nepořádá.
  2. Máme maturitní ples a poslední zvonění.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Denisa Kučerová, Obchodní akademie, Vyšší odborná škola ekonomická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Mladá Boleslav 

  1. Ano, pořádá se u nás tradičně každý rok.
  2. Pořádáme stužkování, maturitní ples, poslední zvonění a rozlučku.
  3. Studenti si jej zorganizují sami (většinou posezení v hospodě a někdy i s večeří). Tradičně jsou samozřejmě zváni všichni z dané třídy a také vybraní učitelé. Koná se na podzim. Samotné předání stužky probíhá většinou při promítání fotek z minulých let na škole. Během toho jsou jednotliví studenti vyvoláváni a ostužkování třídní učitelkou. Následná zábava závisí už čistě na jejich fantazii.
  4. Přípravy jsou pro každou třídu individuální, jelikož si stužkovanou samy platí a také rozhodují o programu. Většinou se raději určí lidé, kteří mají za úkol specifické věci (pronájem sálu, promítač…).
  5. Stužkování, tanec a občas i nějaké hry (záleží čistě na fantazii organizátorů).

PLZEŇSKÝ KRAJ

Martin Spálenka, Gymnázium Plzeň, Mikulášské náměstí 23 

  1. U nás se běžně pořádá maturitní ples, jehož součástí je stužková (nikoli stužkovák).
  2. Během maturitního ročníku jsme pořádali maturitní ples a poslední zvonění.
  3. Celá akce byla určena pouze pro naši třídu, naše blízké a učitelský sbor. Kdy přesně se konala, si už nepamatuji, ale vím, že sněžilo. Měli jsme pronajatý sál v Parkhotelu Plzeň. Hned z kraje večera jsme předvedli secvičené předtančení na motivy filmu Mamma Mia a pak již návštěvníky večerem provázel moderátor, živá kapela a doprovodný program. Součástí bylo také stužkování maturantů třídní učitelkou a ředitelem školy.
  4. Od prvního ročníku jsme vybírali peníze, aby večer probíhal podle našich představ a nemusel nás omezovat rozpočet. Na začátku maturitního ročníku jsme se museli dohodnout na tématu. To byl kámen úrazu. Neshody a hádky byly na denním pořádku. Po vybrání tématu jsme si najali choreografku a začali jsme pilovat kroky. Dále se musely řešit kostýmy, skleničky na přípitek, šerpy, půlnoční noviny a dary do tomboly.
  5. Jak již bylo řečeno, součástí večera bylo naše předtančení, vystoupení moderátora, živé kapely a ostatních účastníků (a samozřejmě požívání velkého množství alkholou).

KARLOVARSKÝ KRAJ

Sabina Netrvalová, Gymnázium Ostrov, Ostrov 

  1. U nás se neříká stužkovák, ale maturák – normálně maturitní ples. Pořádá se každoročně.
  2. Maturák, poslední zvonění, mazec – což je název pomaturitní party, který se používá snad jen v Karlovarském kra­ji.
  3. Pořádá se tradičně v lednu nebo v únoru, během plesové sezóny. Koná se v Grandhotelu Pupp v KV, takže je to docela velká a drahá akce. Je zároveň chápán jako ples školy, ne jen maturantů – takže jsou na něj zváni bývalí studenti, všichni učitelé, rodiče, kamarádi…
  4. Probíhají prakticky od začátku čtvrťáku. Shánějí se sponzoři na zaplacení pronájmu Puppu, nacvičují se předtančení, objednává se moderátor apod.
  5. Začíná se předtančeními jednotlivých tříd, pak následuje šerpování maturantů. Žádné stužky, jen šerpy. Dva vybraní studenti mají proslov, zpívá se Gaudeamus Igitur. Celým večerem provází moderátor, hraje kapela. Následují různá vystoupení – hudební i taneční. Na závěr má každá třída připravené půlnoční překvapení. Ještě předtím se začínají prodávat půlnoční noviny jednotlivých tříd.

LIBERECKÝ KRAJ

Adéla Beranová, Gymnázium Jana Palacha, Turnov 

  1. Ano, stužkovák znám, je to jedna z příjemných akcí, která zpestřuje poslední rok na střední škole.
  2. Pokud jde o akce, které jsou oficiální nebo polooficiální, tak tři. Začínáme právě stužkovacím večírkem v říjnu, pak následuje maturitní ples jako nejoficiálnější akce pořádaná hlavně pro rodiče. A po maturitě se ještě tradičně dělá na školní chatě na horách maturitní večírek, který trvá celý víkend a kam jsou pozvaní všichni učitelé.
  3. V Turnově se stužkuje zpravidla během prvních říjnových víkendů. Večírek má vždycky nějaké téma. My jsme měli western, a tomu odpovídají i kostýmy. Pozvaní jsou všichni učitelé, se kterými se maturanti během studia setkali.
  4. Nejprve se vymyslí téma, které bude celý večer provázet. Pak je potřeba vybrat a zajistit místo, nějakou restauraci, a objednat tam hromadnou večeři. Zástupci maturantů musí také obejít s pozvánkami všechny učitele a osobně každého z nich pozvat. K tématu je nutné přijít s nějakým programem, nejčastěji se vymýšlejí hry, které testují, jak moc učitelé svoje studenty znají. No a jako třešničku na dort pečou a chystají, převážně slečny, různé zákusky a slané pochutiny, aby stoly nezůstaly po večeři prázdné.
  5. Celá akce se zahajuje oficiálním proslovem někoho z maturantů, následuje večeře, přípitek a hrají se připravené hry. Tím oficiální část stužkovacího večírku končí a přejde se na volnou zábavu. Studenti se na neutrální půdě baví se svými učiteli o neškolních tématech, všichni se příjemně opijí a jde se domů. Stužkovák u nás není žádná ožírací akce, je to spíš polooficiální způsob, jak se před maturitou trochu uvolnit.

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ

Eliška Fenclová, Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové 

  1. U nás se tomu říkalo spíš stužkáč (proto tomu tak budu říkat i dál). Ale ano, pořádá se u nás tradičně ve velkém stylu. Letos se z vedlejší třídy kluci opili, vlezli do školy, a když přijeli policajti, tak si jeden kluk při skoku z okna zlomil nohu.
  2. Během maturitního roku se koná stužkáč a maturitní ples. Bohatě to stačí, protože toho zařizování je opravdu mnoho. Musí se dohodnout šerpy, stužky, hudba na ples…
  3. Koná se většinou ještě před Vánocemi. Samozřejmá je účast třídního učitele, ředitelky a zástupce ředitele. Dále jsou zváni učitelé, kteří nás za ty čtyři roky učili. Ale záleží na každé třídě, koho si tam pozve. Většinou se určí hospůdka, bar nebo restaurace, kde se pronajme salonek, a tam se akce koná.
  4. Připraví se stužky, zamluví hospůdka, zařídí se hudba a občerstvení. Pozvou se učitelé, a tak dva dny před stužkáčem se obejdou, aby se zjistilo, jak hojná bude účast. My jsme si to ve třídě zajistili tak, že byli tři lidé, kteří třídě přednesli návrhy na hospodu, menu, kytky, stužky atd. a třída potom hlasovala. Samozřejmě ne všichni byli spokojení, ale nakonec byl každý rád, že to nemusel zařizovat on.
  5. My jsme nejdřív poseděli a popovídali si. Pak jsme dostali stužku a byli pasováni do stavu maturantského. Pak si všichni připili, a jak jsme tak stáli nastoupení, tak jsme říkali, na jakou školu se hlásíme, co jdeme studovat, nebo alespoň co bychom chtěli. Pak už jsme jen jedli, smáli se, povídali si a tančili.

PARDUBICKÝ KRAJ

Katka Šmajzrová, Gymnázium Žamberk

  1. Znám, je to pravidelná akce.
  2. Je to právě stužkovák, potom maturitní ples, pasování třeťáků na mazáky a nakonec maturitní večírek (většinou oficiální a neoficiální verze).
  3. První část probíhá ve škole nebo na radnici (podle volby konkrétní třídy). Třídní učitel spolu s ředitelem předá maturantům stužky, poví pár vřelých slov a pak se všichni odeberou na slavnostní večeři, která má obvykle docela příjemnou atmosféru. Maturanti většinou pokračují dlouho do noci v klubu.
  4. Přípravy spočívají v hádání, řvaní na sebe, dusnu a tak podobně – a to kvůli takovým věcem jako je barva stužky nebo velikost písma, nemluvě o ozdobě na konci stužky.
  5. Jídlo, pití, atp. (občas radši nekomentovat).

VYSOČINA

Zuzana Rodová, Gymnázium dr. Aleše Hrdličky, Humpolec 

  1. Znám, každý maturitní ročník si ho pořádá sám.
  2. Stužkovací večírek, maturitní ples, rozlučkový večírek po maturitě a poslední zvonění.
  3. Stužkovací večírek se koná vždy v nějaké restauraci/ hospodě, kam jsou zváni všichni učitelé z gymnázia. Náš večírek probíhal tak, že jsme si dali společnou večeři a přípitek v restauraci a na pozdější hodiny jsme si přinesli své občerstvení (chlebíčky apod.). Poté jsme po jednom chodili ke třídnímu učiteli, který nás „ostužkoval“ a s každým se vyfotil. Pokračování bylo jako běžné posezení s přáteli v hospodě. Někdy po půlnoci jsme se přesunuli na diskotéku.
  4. Pouze se zamluví restaurace, připraví občerstvení, vyberou barvy stužky a nápis na nich (vše na základě hlasování všech spolužáků) a obejdou se kabinety s pozvánkami pro učitele.
  5. Karaoke, tanec, společné focení, večeře, přípitek s stolní fotbálek.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Silvie Partlová, Gymnázium Matyáše Lercha, Brno 

  1. Ano, pořádá se u nás tradičně.
  2. Většinou jen stužkovací a maturitní večírek.
  3. Třída vybere peníze, ze kterých se zaplatí večeře, drobné pohoštění na pozdější hodiny, pití a někdy i věci do tomboly. Stužkováku se účastní studenti příslušné třídy a jejich profesoři, kteří přijali pozvání. Jakmile dojdou všichni pozvaní, podává se večeře. Po večeři proběhne stužkování a po něm připravený program s tombolou.
  4. Vybere se téma stužkováku (námořníci, filmové postavy…), vymyslí se výzdoba a program.
  5. Scénky, soutěže, tombola,…

OLOMOUCKÝ KRAJ

Kateřina Homolová, Gymnázium Hranice

  1. Ano, pořádá se v rámci plesu gymnázia každý rok buď na konci ledna, nebo na začátku února.
  2. Pouze stužkovací ples a poslední zvonění.
  3. Koná se na konci ledna nebo na začátku února v hranické Sokolovně. Protože je pouze omezené množství vstupenek, tak se plesu zúčastňují především rodiny studentů maturitních ročníků, učitelé, tzv. přátelé školy, kteří pomáhají uskutečnit a sponzorovat ples a studenti gymnázia, především třetích ročníků, aby věděli, jak ples probíhá. Na začátku se představí všechny maturitní třídy taneční sestavou a poté představením studentů. Poté probíhá stužkování a po tomto oficiálním aktu se koná tradiční plesová zábava. Takže pak všichni tančí a první tanec je vždy pro profesory s žáky.
  4. Příprava tkví ve vymýšlení a nácviku taneční sestavy, poté ve výzdobě Sokolovny, kterou obstarávají studenti maturitních ročníků.
  5. Tzv. oficiální zahájení, kdy každá maturitní třída předvede svůj program, pak probíhá představení studentů, stužkování, poté tanec, vystoupení hudební skupiny, zábava ve formě popíjení alkoholických i nealkoholických nápojů, povídání si, jak s rodinou, profesory, tak se spolužáky.

ZLÍNSKÝ KRAJ

Lenka Hájková, Gymnázium Otrokovice

  1. Ano, pořádá se pravidelně. Na přelomu listopadu a prosince má každá třída svůj stužkovák.
  2. Týdenní výlet do Prahy, stužkovák a maturitní ples.
  3. Koná se na přelomu listopadu a prosince, v místě, které si třída vybere (cenově dostupné). Zváni jsou učitelé, kteří nás učili a žáci třídy. Nejprve bývá večeře, následně zábavný program, jehož součástí je i stužkování – předání stužek vybranými kmotry a vše zakončuje volná zábava.
  4. Chaos! Nebyli jsme schopni se domluvit na ničem. Nakonec to ale vše dopadlo víc než dobře.
  5. Karaoke, pustí se nějaká prezentace z fotek třídy za celé čtyři roky a soutěže, do kterých se zapojí i učitelé.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Andrea Bittnerová, Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava 

  1. Ano, tento pojem znám. U nás na gymnáziu je to každoroční tradice.
  2. Stužkovák, maturitní ples (před maturitou) a maturitní večírek (po maturitě).
  3. Stužkovák může probíhat na různých místech. My jsme jej měli v restauraci za Ostravou, většinou se koná v restauracích a v saloncích. Pozvou se učitelé, kteří nás učili, koná se večeře, stužkování, rozbití vázy a většinou nějaký kulturní program. My jsme měli prezentaci s našimi dětskými fotkami a učitelé museli hádat, kdo je kdo. Pak jsme měli volnou zábavu v podobě diskotéky a mohli jsme si popovídat s učiteli. Většinou se koná v listopadu, případně na začátku prosince.
  4. Zajištění místa, vytvoření a rozeslání pozvánek, příprava programu a dekorace prostorů.
  5. Otázka byla již zodpovězena pod číslem 3.

Zdroj fotek: archiv respondentů Zdroj obrázku: sxc.hu