Jak připravit „stužkovák“?

21. 11. 2013 | Rady maturantům

V některých školách se maturant stává pravým maturantem, až když má na klopě připnutou stužku. Tu získá na stužkovacím večírku. Zařídit na něj peníze a program ale může být docela oříšek.

Stužkovací večírek je formální setkání maturitní třídy s učiteli začátkem jejich posledního ročníku na střední škole. Třídní učitel či učitelka na něm zpravidla „ostužkují“ své žáky, čímž je pasují na maturanty. Organizaci večírku mají v rukou žáci dané třídy, učitelský sbor do něj studentům v podstatě nezasahuje. Na školách sice často přechází z ročníku na ročník určité tradice, avšak veškerá příprava i výsledná podoba leží na vzájemné dohodě maturující třídy. Vězte, že to s sebou nese všemožné tahanice a štěkanice o různé detaily výsledné podoby vaší party.

Kde večírek uspořádat?

Stužkovací večírek, pokud ho třída pořádá, bývá skromnější akce než maturitní ples. Také počet účastníků se na něm pohybuje v řádech desítek lidí – účastní se ho žáci maturitní třídy a vybraní učitelé. Proto se většinou „stužkovák“ odehrává v nějaké restauraci, hospodě, nebo klubu. Záleží ale na dohodě celé třídy a také na tom, jak si průběh večera představujete. Budete-li chtít tančit, vyberte místo s tanečním parketem. Pokud počítáte se společnou večeří, vyberte místo, kde dobře vaří. Naopak, v případě, že si chcete přichystat vlastní občerstvení, vyberte místo, kde vám ho dovolí konzumovat. Důležité je i to, zda jste ochotní za pronájem prostor platit.

Na čem si smlsnout?

Co se týče jídla, po finanční stránce je určitě výhodnější se dohodnout a připravit „domácí“ občerstvení – brambůrky, tyčinky, chlebíčky nebo obložené mísy. Jestli chcete dát akci slavnostnější ráz, můžete si v podniku zaplatit večeři pro všechny účastníky. V tom případě je nutné se předem shodnout na menu – budou všichni jíst to samé, nebo bude na výběr například ze dvou jídel? Pokud bude jen jedno jídlo, bude masité, nebo vegetariánské? Předtím, než objednáte mořské plody, je dobré zjistit, zda s tímto rozhodnutím souhlasí alespoň většina třídy.

Co tam budeme dělat?

Hlavní bod vašeho večera přijde na řadu vcelku záhy. Buď na úplný úvod, nebo po slavnostní tabuli. Tím bodem je samotné stužkování. To probíhá tak, že třídní učitel či učitelka postupně vyvolává své žáky a na klopu jim připíná stužky. Jak bude tento akt vypadat, je jen na vás. Chcete-li být pasováni jako praví rytíři a pravé rytířky mečem, je třeba nějaký předem sehnat nebo vyrobit. Můžete být pasováni například i růží, nebo si jen s vyučujícím potřást rukou, než vám stužku připne. Budete si také muset připravit pasovací formuli. Může být univerzální, ale originálněji působí, když je psaná každému na míru tak, aby vyzdvihla to, co je pro daného člověka nejcharakteris­tičtější.

Noc je ale dlouhá a samotný stužkovací akt ho celou nevyplní. Můžete pokračovat volnou zábavou. V tom případě ale riskujete, že se zábava příliš nerozproudí, že se od sebe separují skupinky kamarádů, které se spolu běžně baví a učitelé vytvoří taktéž vlastní, téměř neprostupný kruh. Hrozí také, že bude večer proložen chvilkami trapného ticha a formálními debatami.

Proto je vhodnější vymyslet program alespoň na část večera. Propusťte uzdu fantazii, uspořádejte například nejrůznější soutěže – pantomimu, oblíbenou dětskou židličkovanou, vědomostní soutěž žáků proti učitelům (nebo smíšených týmů), promítejte fotografie ze společných akcí, nebo třeba secvičte krátké představení žáků pro učitele.

Pokud máte dostatek financí, můžete zajistit program externě. Pozvěte si například ohnivou show, barmanskou show, taneční vystoupení, nebo třeba představení kouzelníka. Záleží na tom, v jakém duchu chcete, aby se večer nesl, a kolik na něj máte finančních prostředků. Také myslete na to, že spolu s vašimi spolužáky se „stužkováku“ účastní i učitelé, které by některé druhy vystoupení mohly pohoršit.

Co ještě zajistit?

Zejména důležité je nezapomenout na stužky. Ty mohou mít podobu šerp, malých látkových broží, ale například i kravat. Firem zabývajících se výrobou maturantských stužek, šerp, nebo třeba triček najdete na internetu spousty. Dobré je poptat se starších spolužáků, od koho tyto věci odebírali, a jaké měli s danou firmou zkušenosti. Je také možné, že je na vaší škole zavedená a osvědčená firma, která vám nabídku svých služeb přímo do školy doručí. Důležitým faktorem pro naprostou většinu studentů je i cena. Nezapomeňte vše objednat s dostatečným předstihem.

„Stužkovák“ pravděpodobně bude zařizovat jen malá skupinka lidí, která bude ostatní informovat o pokrocích a bude je nechávat hlasovat o nejrůznějších rozhodnutích. Vzhled stužek, jejich barva a případně i to, co na nich bude vytištěné, bude určitě předmětem jednoho z těchto hlasování. Pokud jde o barvy, můžete zvolit buď nějakou neutrální kombinaci, naopak se dohodnout na něčem výrazně křiklavém, nebo zvolit tradiční barvy své školy. Co se týká motta vaší stužky, měli byste myslet na to, že ho nebudete číst jen vy, ale i vaši učitelé, rodiče a prarodiče. Proto je lepší vybrat něco nepříliš provokativního a vkusného, legračního či moudrého, vyvarujte se dvojsmyslů a vulgarit, které mohou někoho urazit. Myslete i na to, že stužku budete možná ukazovat za několik let vlastním dětem.

Na samotném stužkovacím večírku po pasování zpravidla následuje přípitek a slavnostní řeč – a to jak vyučujících, tak vás, studentů. Nezapomeňte ve svém projevu slíbit, že u maturity nezklamete.

Koho pozvat?

Snad samozřejmostí je pozvat celou svou třídu. Přizvat můžete i spolužáky, kteří od vás v průběhu studia odešli. Zejména ale nezapomeňte na učitele. Pozvat můžete jen vybrané vyučující, všechny, kdo vás během studia na střední škole učili, nebo rovnou celý učitelský sbor. Pozvat je můžete buď osobně – a to v kabinetu nebo (pokud to učitel povolí) vstoupit přímo do hodiny, nebo písemně – nehodí se ovšem posílat pozvánku e-mailem, dejte si raději práci s vytištěním pozvánek papírových. U pozvání se zmiňte, jestli budete na večírku ve společenském oděvu, nebo zda mohou kantoři přijít v civilu, a nastiňte program. Pokud se bude podávat večeře, tak to v pozvánce uveďte, a požádejte učitele o potvrzení účasti, abyste věděli, kolik porcí objednat.

Kdo to zaplatí?

Zásadní otázka je, jak celý večírek zafinancovat. Zpravidla se na „stužkováku“ škola finančně nepodílí a celou částku musí sehnat studenti sami. Nejjednodušší, ale také nejnákladnější cesta, je zaplatit vše takříkajíc „z vlastní kapsy“. Pokud ale nemáte dostatek financí, požádejte o sponzoring firmy rodičů svých spolužáků, Mohou vám přispět finančně, případně nabídnout prostory ke konání akce, zajistit catering, výzdobu, nebo program.

Pokud pořádáte večírek v nějakém restauračním zařízení, zkuste majitele požádat o množstevní slevu, nebo o návrh nějakého balíčku, ve kterém budete mít stravu a nápoje za zvýhodněnou cenu. Pokud si program večera zajišťujete externě, zkuste cenu usmlouvat, nebo o vystoupení požádejte své nadané kamarády a známé.

Také můžete ke vchodu do prostor, kde se váš večírek koná, umístit kasičku na dobrovolné vstupné. Někteří učitelé vám určitě rádi přispějí.

Je-li vás ve třídě málo, spojte svůj „stužkovák“ s paralelní třídou. Ušetříte tak za prostory i za večeři pro učitele, protože nejspíše alespoň část učitelů by přišla na oba večírky, kdyby se konaly zvlášť.

Zdroj fotografií: sxc.hu

Další články k tématu