Přes 50 procent učitelů je pro umělou inteligenci ve školách

24. 10. 2023 | Aktuality

 

Umělá inteligence ve školství
Pro začlenění umělé inteligence (AI) do výuky se vyslovilo 56 procent učitelů. Vyplývá to ze studie Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti Microsoft. Naopak 19 procent vyučujících si myslí, že AI do výuky nepatří.

Vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký však upozorňuje, že ačkoliv většina pedagogů je pro umělou inteligenci, pohled na ni má každý jiný. „Názory na využívání umělé inteligence mezi pedagogy, ale i vedením škol jsou velmi rozdílné, což se následně promítá do zcela odlišného přístupu k výuce a každodenní práci se studenty. Školy se také liší v nastavování pravidel pro využívání umělé inteligence,“ uvedl.

Z výzkumu, kterého se zúčastnilo přes 2000 učitelů základních škol z celého Česka, dál vyplývá, že 60 procent oslovených je přesvědčených, že lidé ještě nejsou připravení na masové zavedení AI do škol. Řada vyučujících ji už ale nyní využívá ke své práci. Někteří ke generování textů pro výuku, jiní zase pro překládání nebo vytváření testů. Nejčastěji k tomu používají aplikaci ChatGPT od OpenAI.

Vedle základních škol si AI nachází místo také na univerzitách. Univerzita v Liberci od začátku semestru studentům dovoluje využívat umělou inteligenci při psaní prací, musí ji ale uvést jako zdroj.

„Akceptujeme a podporujeme využívání nástrojů umělé inteligence při výuce, psaní vysokoškolských kvalifikačních prací a tvůrčí práci. Je ovšem potřeba nastavit pravidla, aby studium bylo pro všechny stále férové. V nové směrnici jsme proto jasně stanovili, že za výslednou práci, především za její správnost, odpovídá vždy autor, a vymezili jsme důležitou zásadu: je nutné použití AI vždy v práci uvést. Pokud tak autor nebo autorka neučiní, může být práce považována za plagiátorskou,“ vysvětluje prorektor pro informatiku Pavel Satrapa.

 

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

Žhavým tématem posledních měsíců je umělá inteligence, a to i na půdě vysokých škol. Studentům pomáhá se stylistikou a gramatikou, ale také s psaním samotného textu jejich seminárek i závěrečných prací. Server Seznam Zprávy zmapoval několik příkladů, jak studenti umělou inteligenci využívají – a ne vždy to je na škodu. Lukáš z fakulty informatiky psal bakalářskou práci …

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Už více než rok jsou aplikace Chat GPT a Open AI přístupné širší veřejnosti. Za tu dobu stihly zásadním způsobem proměnit české školství. Na některých fakultách kvůli těmto aplikacím zrušily bakalářské práce. Jinde jejich používání tolerují, studenti ale umělou inteligenci musí uvést jako zdroj. Studenti Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého od letošního zimního …

Školy čelí kyberútokům. Útočníci někdy chtějí výkupné

Školy čelí kyberútokům. Útočníci někdy chtějí výkupné

Počet kybernetických útoků a internetových podvodů v roce 2023 rostl. Vyplývá to z údajů Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, antivirových společností i policie. Útoky často míří také na školy. Co je příčinou a jak se takovým útokům můžou školy bránit? Z dat Univerzity Palackého v Olomouci vyplývá, že téměř 25 procent správců školních sítí potvrzuje, že školu v minulosti …