Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

9. 7. 2023 | Pro uchazeče na VŠ

Podcast Pod čepicí Karlovy univerzity
Zájemci o studium na Univerzitě Karlově by si neměli nechat ujít novou podcastovou sérii Pod čepicí UKa!. Série si klade za cíl zodpovědět všechny otázky středoškoláků o Univerzitě Karlově. Posluchači se tak například dozví, která lékařská fakulta je nejlepší či jak se naučit na vysoké škole efektivně učit.

Podcast vznikl v rámci besed o studiu na jednotlivých fakultách Univerzity Karlovy, které probíhaly na středních školách. Besedy se pokaždé zúčastnil zástupce fakulty, jehož se na detaily ptali nejenom tvůrci podcastu, ale také samotní středoškoláci. „Obecně dnešní středoškoláci a středoškolačky mají neuvěřitelný přehled – já jsem v jejich věku takový neměl,“ říká jeden z tvůrců podcastu Jakub Pokorný.

„Hodně se zajímají o politiku, světové dění a skutečně velkým tématem je duševní zdraví a wellbeing – jak zvládat studium, jak předcházet stresu nebo pocitu, že to nezvládají,“ doplňuje jeho kolega Petr Kašík s tím, že budoucí vysokoškoláci také více zvažují své budoucí kariérní uplatnění a ohodnocení. „Myslím, že naše generace byla v tomto trochu snovější. Současní studenti jsou realističtější.“

Podle tvůrců podcastu měli středoškoláci o studiu na nejstarší české univerzitě dobrý přehled. Někteří měli ale zkreslené představy třeba co se týče uplatnění. Zaskočilo je například, když zjistili, že teologické fakulty studenty připraví mimo jiné i na práci v sociálních institucích či v oblasti diplomacie.

Nejčastěji se středoškoláci během natáčených besed zajímali o to, jak se efektivně učit, jak zvládat stres, jak se připravit na přijímací zkoušky, jestli je potřeba se učit dopředu ještě před nástupem na školu, jestli je lepší zůstat v Praze či studovat na mimopražských fakultách, jestli je snadné vyjet do zahraničí či jestli student zvládne vysokou školu, i když není „učící“ typ.

Kdo se tak chce dozvědět víc o studiu na Univerzitě Karlově i studiu na vysoké škole jako takovém, může vybírat z několika dílů podcastu, jako jsou „Bitva“ pražských lékařských fakult, Práva UK, Matfyz UK či Filozofická fakulta UK. Podcast si můžete pustit mimo jiné na Spotify či YouTube.

Zdroj: Univerzita Karlova

Další články k tématu

Praxe v Národním muzeu? Univerzita Karlova otevírá nový obor

Praxe v Národním muzeu? Univerzita Karlova otevírá nový obor

Od příštího akademického roku plánuje Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) otevřít nový magisterský obor Muzejní studia. Spolupracovat na něm bude s Národním muzeem. Studenti oboru tak získají praxi přímo v této významné instituci. Tento obor je v rámci programů na FF UK výjimečný tím, že si klade za cíl propojit teorii a praxi. Studenty bude připravovat …