Otec genetiky slaví 200 let a do Brna dorazí nositelé Nobelovy ceny

31. 3. 2022 | Aktuality

studium genetikyOtec genetiky Gregor Johann Mendel by letos oslavil už 200. narozeniny. Významné výročí si můžete připomenout na Mendelově genetické konferenci, která se uskuteční už v létě v Brně a dorazí na ní hned tři nositelé Nobelovy ceny. Diskutovat se budou klíčové poznatky z oblasti genetiky včetně etických otázek.

Konference začne 20. července a potrvá tři dny. Bohatý program doplní i tři zajímaví řečníci, držitelé Nobelovy ceny za chemii Ada E. Yonath z Weizmann Institute of Science v Izraeli, Thomas Cech z University v Coloradu a držitel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu Paul Nurse z Francis Crick Institutu v Londýně.

Nurse se do Brna vrací už po několikáté, a i v minulosti město navštívil právě kvůli Mendelovi. Třeba před dvěma lety, když převzal čestný titul Mendelovy univerzity. „Jsem genetik a už za studené války jsem chtěl vidět místo, kde Mendel učinil své přelomové objevy. Podařilo se mi navštívit klášter, našel jsem i malé Mendelovo muzeum a byl jsem také u jeho hrobu. To všechno na mě silně zapůsobilo a do Brna jsem se pak vrátil ještě mnohokrát,“ řekl tehdy.

Mendelovo jméno si Paul Nurse vybavuje i ve spojitosti s okamžikem, kdy se dozvěděl, že obdrží Nobelovu cenu. „V ten moment jsem totiž zrovna jednal v Londýně o tom, jak získat nějaké peníze na provoz a nový design brněnského Mendelova muzea,“ popsal Nurse.

Registrace na konferenci je otevřená až do 30. června a je třeba uhradit registrační poplatek. Zájemci mohou také do konce března přihlásit do konference abstrakt vědecké práce na některé z osmi témat z oblasti genetiky. Registrační formulář je dostupný na webových stránkách konference. Autoři nejlepších abstraktů pak budou moct představit svou práci přímo na konferenci.

Zdroj: Zprávy z MUNI

Další články k tématu

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Národní akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě v Brně institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. V praxi se to projeví tak, že škola si již nebude moct sama schvalovat nové studijní programy v doktorském typu studia pro ekonomické obory. Místo toho bude muset žádost o jejich povolení podat akreditačnímu úřadu. Na možné nedostatky na brněnské škole upozornila antiplagiátorská …

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Skrytý poklad. Rodina našla v kredenci diplom prvního rektora MENDELU

Historicky cenný dokument se desetiletí skrýval v jednom pražském bytě. Bratři Krausovi více než sto let starý doktorský diplom prvního rektora Mendelovy univerzity Františka Bubáka objevili v kredenci, když procházeli pozůstalost po své matce. Diplom předali univerzitě do archivu. Nebylo to přitom poprvé, co na tubu s listinami bratři narazili. Vídali ji už jako malé děti. Až doteď ale …

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

Rada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky. Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala …