Jak nadchnout mladé pro techniku? Ukažme jim ji!

26. 3. 2023 | Pro uchazeče na VŠ

studium technikyElektromobilita, umělá inteligence, 5G sítě, internet věcí nebo kyberbezpečnost. S tím vším se mohli v březnu seznámit studenti středních a základních škol v rámci vzdělávací akce o moderních technologiích. Součástí akce byla i prohlídka dvoupatrového výzkumného a experimentálního zázemí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT.

Dvoudenní akci pořádalo Národní centrum Průmyslu 4.0 ve spolupráci se Škoda Auto a platformou Technologická gramotnost. Účastnilo se ji víc než 280 studentů základních a středních škol. Cílem bylo poutavým způsobem představit mladým lidem nové technologie a ukázat jim je i v praxi.

„Chceme-li nadchnout mladé lidi pro studium techniky, musíme jim ji umět představit jako moderní a perspektivní obor,“ vysvětluje ředitel Národního centra Průmyslu 4.0 Robert Keil.

„Zvyšování úrovně technického vzdělávání a motivace studentů ke studiu technických oborů je jednou z klíčových osvětových aktivit Škoda Auto,“ doplňuje odborná koordinátorka digitalizace a inovací Škoda Auto Jana Polášek Filová. „Naším cílem je ukázat žákům a studentům nejnovější technologie naživo, nejen formou přednášek, ale také na praktických příkladech,“ zdůrazňuje koordinátorka.

Žáci si mohli mimo jiné prohlédnout takzvaný RICAIP Testbed pro Průmysl 4.0, který se nachází na 1640 m2 ve dvou patrech Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na Českém vysokém učení technickém. K vidění tu byl například takzvaný Delta robot s dopravníkem, který se využívá v průmyslu, metrologická laboratoř, nebo roboti, kteří jsou schopni hrát deskové hry.

„Spolupráce s Národním centrem Průmyslu 4.0 je pro nás skvělou příležitostí, jak spojit akademickou půdu a praxi, představit žákům a studentům nové technologie. Díky zapojení Testbedu pro Průmysl 4.0 RICAIP jsme praxi zase o krok blíže, studenti si mohli vše prohlédnout, vyzkoušet a doslova osahat,“ uzavírá Tadeáš Salaba z projektu Technologická gramotnost.

Zdroj: ČVUT

Další články k tématu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

Jednadvacetiletý student ČVUT Ondřej Cach letos ovládl finále mezinárodní soutěže v programu Microsoft Office v USA a stal se mistrem světa v Excelu. Historicky je teprve druhým Čechem, kterému se podařilo soutěž vyhrát. V soutěži přitom Cach není žádným nováčkem. Ve finále se ocitl už potřetí. K titulu dostal kromě věcných cen také finanční odměnu sedm tisíc dolarů (asi …