Bývalý rektor UPOL a prorektorka UK zamířili na ministerstvo

20. 2. 2022 | Aktuality

ministerstvo školstvíBývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a dosavadní prorektorka Univerzity Karlovy Radka Wildová doplnili od února tým ministra školství Jana Gazdíka. Wildová působí nově ve funkci náměstkyně pro vysoké školy. Miller je Gazdíkův politický náměstek. Informoval o tom resort školství.

Wildová se chce ve své nové funkci zaměřit na internacionalizaci a modernizaci vysokoškolského vzdělávání s uplatněním zkušeností z distanční výuky. „Do funkce náměstkyně jdu s velkým odhodláním a velmi ráda navážu na kvalitní práci svých předchůdců, mezi které patří i Robert Plaga (bývalý ministr školství pozn. red), který byl před svým ministerským působením právě náměstkem sekce pro vysoké školství, vědu a výzkum,“ uvedla.

Prioritou pro ni budou také výzkumné projekty nebo nové zákony. „V neposlední řadě mě čeká i práce na dvou pro vysoké školy významných zákonech, což jsou zákon o pedagogických pracovnících, který úzce souvisí s fakultami vzdělávajícími učitele, a zákon o vysokých školách,“ dodala.

Millerovou prioritou jsou pak doktorandi. Jejich stipendia označil v rozhovoru pro Radiožurnál jako politováníhodná. „Předpokládám tedy, že v co nejkratší době připravíme legislativu tak, aby se situace doktorandů v naší zemi výrazně zlepšila,“ vysvětlil nový náměstek. Mezi jeho další úkoly bude patřit mimo jiné i rozvoj profesně orientovaných studijních programů vysokých škol.

Miller byl v čele UPOL od roku 2014 až do loňska, kdy se stal rektorem Anglo-americké vysoké školy. Wildová ještě před svým působením na rektorátu vedla Pedagogickou fakultu UK, kde také sama studovala.

Zdroje: ČTK, iRozhlas

Další články k tématu

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce …