Zahraniční studenty láká na české VŠ kvalita i bezpečí

15. 2. 2019

boy-girl-with-flag-czech-republic_1308-9654

Počet zahraničních studentů v České republice se za posledních 15 let sedminásobně zvýšil. Kolik jich tedy u nás aktuálně studuje a jaké obory a města si nejčastěji vybírají?

Na českých státních a soukromých univerzitách studuje zhruba 300 tisíc studentů, z toho je více jak 43 tisíc cizinců. Naprostá většina z nich studuje vysokou školu v českém jazyce, tedy bezplatně. Jedná se převážně o slovenské studenty, kterých je u nás přes 20 tisíc. Studium v češtině volí také Rusové a Ukrajinci. Druhou skupinu studentů cizinců tvoří samoplátci, kteří mají studium zpravidla v angličtině. Aktuálně je jich okolo sedmi tisíc a nejpočetnější skupinu tvoří Britové a Němci. K nim se v posledních letech začali přidávat také Indové a Portugalci. Studentů z těchto dvou zemí je na českých VŠ téměř 700.

Zahraniční studenti si vybírají Českou republiku především proto, že jsou u nás menší životní náklady, v porovnání se zbytkem západní Evropy, a cítí se zde bezpečně. Důležitá je pro ně i vysoká kvalita českých univerzit.

Cizince zajímají už i technické obory

Dříve k nám cizinci jezdili studovat převážně medicínské obory. Tento trend se nijak výrazně nezměnil, ale dnes se jejich zájem obrací i jinam. Například na Českém vysokém učení technickém v Praze je nyní 600 cizinců samoplátců. Studují strojařinu, elektrotechniku a informatiku.

Výše školného je zde pevně stanovena bez rozdílu fakult. U bakalářských programů je to 128 tisíc Kč na rok, u magisterských 132 tisíc Kč na rok, a 138 tisíc Kč za rok u doktorandských programů. Univerzita se však snaží cílit na obě skupiny cizinců. Pro prestiž a rozvoj mezinárodní spolupráce je důležitý především celkových počet zahraničních studentů nikoli to, kolik z nich si studium platí.

Zahraniční studenti nevyhledávají jenom Prahu

Cizinci se u nás hlásí i na univerzity mimo Prahu. Jejich zvýšený zájem zaznamenala také Technická univerzita v Liberci, Univerzita Palackého v Olomouci nebo Ostravská univerzita. „Za posledních pět let zaznamenáváme rostoucí trend, a to konkrétně v případě samoplátců o 43 % a v případě celkového počtu zahraničních studentů o 27 %. Rostoucí trend se očekává i v následujících letech,“ uvedla pro server universitas.cz Ivana Adamíková, vedoucí Centra mezinárodní spolupráce Ostravské univerzity.

Zdroj: Universitas.cz

Další články k tématu

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve […]

číst více

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 […]

číst více

Zahraniční studenty do Česka láka kvalita vzdělání

Kvalita vzdělání nebo kulturní blízkost. To jsou nejčastější důvody, proč si zahraniční studenti vybírají jako svou destinaci právě Českou republiku. Vyplývá to z průzkumu Domu zahraniční spolupráce. Drtivá většina oslovených respondentů označila svůj vybraný studijní program jako kvalitní. Čtyři pětiny studentů pak uvedly, že jejich obor má přinejmenším 70 procent kvalitních vyučujících. Necelá polovina zůstala v Česku […]

číst více