Mc Inženýrka Barbora Hamplová: Od brigádnice k vedoucímu podniku

13. 11. 2018 | Inspirace

Barbora HamplováBrigáda. Na střední fajn přivýdělek, na vysoké nezbytnost. Málokdo si ale umí představit, že by svou brigádu rozšířil na životní kariéru. Barbora Hamplová by ale nesouhlasila. Milá, přitom cílevědomá blondýnka pracuje i po získání vysokoškolského diplomu v McDonald´s. Taková informace asi překvapí, stejně jako to, že v restauracích se zlatými oblouky pracuje už 12 let. Absolventka Finančního managementu v rozhovoru prozradila, jaké je vést podnik s téměř 150 zaměstnanci v osmadvaceti letech.    


Kdyby na vysoké škole existoval obor vedení restaurace, jaké předměty by byly povinné?

Základem by byla profitabilita, řízení lidí, komunikace a prezentační dovednosti. Bohatě by stačil tříletý bakalářský obor, ale na práci s lidmi, jak zaměstnanci, tak zákazníky, vás žádná škola nepřipraví. Manažerské dovednosti si musíte osvojit sami.

 

Jak dlouho trvalo tobě, než ses na pozici vedoucí restaurace dostala?

Jako vedoucí pracuji tři roky, takže má cesta trvala relativně dlouhých 9 let, na druhou stranu jsem během  ní vystudovala střední i vysokou školu. Ten postup ale může být i rychlejší, jsou tací, kteří ho zvládli i za ty tři roky.

 

Co pro tebe znamenala kombinace práce v McDonald´s a studia?

O něco méně volného času než měli mí vrstevníci. Přeci jen jsem musela odpracovat naplánované směny a odpracovat slíbený počet hodin , se kterými byla spojená jistá zodpovědnost.

 

Platí stále to, že většinu zaměstnanců v McDonald´s tvoří studenti? Jaké je s nimi pracovat?

Je to tak, studenti v Mekáči často využívají možnosti práce na částečný úvazek. Hlavně víkendové směny jsou na nich postavené. Přes týden zase rády pracují maminky na rodičovské. Počet částečných úvazků u nás překračuje 70 % a moji práci samozřejmě ovlivňuje. Zatímco v jiných restauracích pracuje 20-30 lidí, v té, kterou vedu já, je to asi 140. To je náročné hlavně během zaškolování, na druhou stranu máme i díky nim v restauraci velmi pestrý kolektiv.

 

Ty sama sis ale touto cestou prošla, mění to tvůj přístup k brigádníkům?

Můj příběh není v McDonald´s nic až tak neobvyklého. Já v McDonald´s pracovala od střední a zpočátku jsem i na pozici vedoucího restaurace měla spíše kamarádský přístup. S tím by člověk asi do běžného korporátního života nevstupoval. Zároveň rozumím tomu, že mí studující kolegové mají vlastnípovinnosti mimo práci, své koníčky a omezený čas, který práci mohou věnovat.

 

V čem je vedoucí restaurace důležitý pro běžného zaměstnance?

Ten, kdo vás v práci vede, bude důležitý v každém zaměstnání. Byl to můj vedoucí, kdo mě v práci motivoval zůstat a mířit výš. Později pro mě bylo důležité, že mi nechal svobodnou ruku, měl ve mně důvěru a přenechal mi větší zodpovědnost. Jeho odhad je velice důležitý, to vnímám dnes, ve svých rozhodnutích.

 

Co všechno je vlastně v restauraci v  rukou vedoucího?

V McDonald´s máme určené, stanovené cíle, jde o kvalitu, servis, čistotu a hodnotu. Na tom restaurace stojí a já ji v každé z těchto oblastí musím udržovat na dobré úrovni. Práce vedoucího restaurace je trochu, jako vést vlastní firmu. Řeším HR a částečně i tréning pro 140 lidí, smlouvy s dodavateli, reklamace, plány do budoucna a samozřejmě i profit restaurace. Do jisté míry máte zodpovědnost za zákazníky, kteří u vás jí, nebo za majetek, jelikož je na vás, aby s ním zaměstnanci uměli pracovat. Těch položek by mohla být i stovka. Na druhé straně, i jako vedoucí restaurace prostě dělám hambáče.

 

Když já sama do McDonald´s přijdu, vše na mě působí uspořádaně a přitom ale často hekticky. Jak to zvládáš?

Myslím, že v tom pramení důvod, proč jsou lidé, kteří McDonald´s prošli, žádaní na trhu práce. Dnes se na to všechno ale už nedívám jako na něco, co „musím zvládnout“ ale jako na běžnou agendu, která by mi možná v jiné práci i chyběla. To, co dříve byla krizová situace, dnes už není. Zrovna nedávno se mi stalo, že za celý den žádná taková chvíle nenastala, ani zákazníků nebylo tolik, a já jsem začala přemýšlet nad tím, že se nudím.

 

A co bys nakonec doporučila těm, kde se po brigádě dívají a třeba uvažují i o McDonald´s?

To, co v každé jiné firmě, ať vydrží, pracují tak, aby byli sami se sebou spokojení, ptali se a hledali cesty, jak práci dělat co nejlépe. Zbytek přijde sám.

Úplně na závěr se podívejte na aktuální nabídka pracovních míst a brigád v McDonald’s.

 

 

Další články k tématu