Jak vidí absolventy MBA studia personalisté?

15. 5. 2024

MBA studium pohledem personalistůPokud uvažujete o studiu MBA, které je dnes velmi v kurzu, zkuste na chvíli vžít do role personalisty či majitele firmy a zamyslet nad tím, jak byste sami sebe po absolvování takového studia hodnotili u pracovního pohovoru. Jak byste poznali, že uchazeč studoval na kvalitní MBA škole a opravdu něco umí? 

S institucemi poskytujícími MBA studium se v posledních letech roztrhl pytel. Problém je, že zdaleka ne všechny zprostředkovávají odpovídající úroveň vzdělání. Je tedy možné, že do vaší firmy nakráčel člověk, který zvolil tu nejkvalitnější možnou školu a nejvyšší manažerský titul si skutečně poctivě zasloužil. Ale stejně tak může jít i o uchazeče, jehož diplom nemá o moc větší hodnotu než stvrzenka o úhradě studia.

Možná vás napadne, že dělicí čára kvality vede mezi online studiem a tím prezenčním, kdy je třeba účastnit se osobně. Tak to ale není. Jde jen o odlišnou míru časové zátěže, jinak je distanční vzdělávání stejně hodnotná forma – vlastně lze říct, že online MBA studium dnes převládá, protože je efektivnější.

Vysoká škola, nebo specializovaná instituce?

Každopádně věnujte pozornost instituci, kde uchazeč svůj titul získal. V principu to mohlo být na některé vysoké škole, nebo ve specializovaném institutu.

V prvním případě může být problémem to, že MBA studium funguje na škole jen jako doplněk, tudíž se moc neliší od běžného vysokoškolského studia. Koncepcí ani výběrem lektorů. Důsledkem je pak minimální zaměření na praxi, nebo (v případě spolupráce se zahraniční univerzitou) studijní program, který neodráží domácí poměry.

U specializované instituce je velká pravděpodobnost, že uchazeč skutečně prošel speciálním MBA programem – tyto školy mají pro jejich tvorbu dostatečný prostor i kapacitu. Ale! I tady existuje háček. Při pohledu do obchodního rejstříku zjistíte, že některé z těchto institucí nemají studium MBA jako jedinou činnost a vedle toho provozují nějakou nesouvisející aktivitu, případně ani nemají odpovídající historii. Nemusí to být vysloveně špatně, ale na důvěryhodnosti taková skutečnost nepřidá.

Už informace na webu hodně napoví

Konkrétní škola, kde uchazeč získal titul MBA, je tedy prvním důležitým vodítkem. Pokud vám její název nic neříká, zjistěte si víc. Je-li škola či instituce neznámá nebo málo uznávaná, může to signalizovat, že studijní program nebyl příliš náročný, případně byl nekvalitně vedený.

Zásadním měřítkem kvality je akreditace školy. Mezi světově uznávané patří například ASIC, AACSB, AMBA, EQUIS nebo FIBAA.

Vnímavému člověku hodně prozradí už webová prezentace školy. Podívejte se, kdo za institucí stojí, koukněte na jména lektorů, reference absolventů MBA studia, podrobnosti o podmínkách přijetí a o studiu samotném. Měli byste zbystřit, objevíte-li minimum faktických informací, případně je studium příliš krátké, má málo modulů, stojí málo peněz. Srovnáte-li nalezené s tím, co nabízí jiné školy, určitě se snáz zorientujete. Jak říká ředitel renomovaného institutu CEMI, Mgr. Štěpán Mika: „V poslední době se setkáváme se stále větším počtem institucí, nabízejících MBA studium, které absolutně nebudí důvěru, případně hraničí až s podvodem. Na některých webech se objevují smyšlené reference či dokonce fotografie neexistujících lektorů vygenerované umělou inteligencí, existuje také celá řada institucí, které se „pyšní“ falešnými akreditacemi. Je tedy třeba mít se opravdu na pozoru a nevybírat MBA studium pouze podle ceny, která sice může být lákavá, ale může se vám také stát, že o své peníze přijdete a nezískáte žádnou protihodnotu. A pokud zde vůbec nějaké studium probíhá, jeho „absolvování“ u podobně nedůvěryhodných institucí vám u personalistů žádné plusové body nepřidá, spíše naopak.“

Zjistěte, co všechno se (ne)naučil

Titul MBA by v případě skutečně dobré školy opravdu neměl zůstat jen na papíře. Dopad studia by se pochopitelně měl projevit i na samotném uchazeči. Pokud chcete jako personalista či majitel firmy zjistit více o průběhu MBA studia daného uchazeče, ptejte se:

  • Jaké studijní moduly absolvoval a co bylo jejich obsahem?
  • Co bylo potřeba splnit k ukončení studijních modulů / absolvování studia?
  • Na jaké téma psal diplomovou práci (ideálně ji chtějte i vidět)?
  • Zda měl možnost během studia řešit reálné manažerské problémy (pokud možno z jeho vlastní praxe)?
  • Jak probíhala komunikace s lektory a v čem ho konzultace s nimi obohatily?

U pohovoru si pak můžete všimnout i dalších věcí, které mohou svědčit o tom, že MBA program, který absolvoval, nebyl dostatečně kvalitní:

  • Kandidát postrádá odpovídající znalosti z oboru, v němž MBA studium absolvoval.
  • Dělá mu problémy jasně, srozumitelně a efektivně komunikovat či prezentovat.
  • Nedokáže efektivně řešit problémy a kriticky myslet.
  • Nedovede analyzovat problémovou situaci, najít konstruktivní řešení a odůvodnit, proč je nejlepší.
  • MBA je o manažerských dovednostech, takže od uchazeče jistě očekáváte dovednosti, bez kterých nelze vést tým lidí. Jestli dotyčný nedokáže motivovat ostatní a projevuje nedostatky v týmové spolupráci, evidentně neměl během studia možnost se dostatečně rozvíjet.

Neměly by chybět motivace, ambice ani kontakty

Každý jsme jiný, máme jiné předpoklady – a asi víme, na čem potřebujeme zapracovat. A MBA studijní program by měl být natolik flexibilní a zohledňovat individuality, aby každý student mohl rozvíjet přesně ty manažerské dovednosti, které u sebe zatím vnímá jako slabší a neovládá je tak mistrně, jak by potřeboval vzhledem k plánovanému profesnímu uplatnění.

Nemusíte být extra velcí odborníci v psychologii a komunikaci, abyste si při pracovním pohovoru všimli, že:

● Kandidát postrádá motivaci a neprojevuje velké ambice. Jenže u člověka, kterého hledáte na manažerský post, nejspíš předpokládáte chuť do práce a také nějakou budoucí vizi. Koneckonců obsazujete řídicí pozici. Možná jde o uchazečovo osobnostní založení, ale je taky možné, že studijní program nedával dostatečný důraz na inspiraci a podporu v profesním rozvoji.

● O něčem svědčí i minimum kontaktů uchazeče. Během studia, byť probíhalo online, by měl mít dostatek příležitostí poznat důležité lidi ve svém oboru. Už proto, že přece řešil řadu případů z praxe.

● Kandidát projevuje neetické postoje a nedokáže zodpovědně řešit etická dilemata. Opět to může být známka nedokonale koncipovaného programu, který opomíná tento důležitý aspekt manažerské práce.

Kvalitní studium MBA má zkrátka svou váhu a pokud se rozhodnete zaměstnat někoho, kdo je jeho hrdým absolventem, pečlivě si prověřte, kde a jak daný uchazeč svůj titul MBA získal a zda je takový člověk pro vaši firmu opravdu přínosem.

 

Další články k tématu

Nevybírejte MBA studium jen podle ceny

Na pomyslné visačce je u studia MBA obvykle uvedená poměrně vysoká cifra. Finanční částka, jakou nevydáváte každý den. Přesto by neměla být tím hlavním faktorem, podle kterého se budete při výběru řídit. Prozkoumejte detailně, co za své peníze dostanete. Je užitečné nepohlížet na finanční částku, kterou plánujete do MBA studia investovat, jako na pouhou útratu. […]

číst více

Online studium na Unicorn University umožňuje skloubit trénink i školu

Unicorn University je první vysokou školou v České republice, která v bakalářských oborech Business management a Softwarový vývoj nabízí možnost studovat výhradně online. Tato možnost přitahuje zejména ty, kteří se rozhodli vzdělávat během zaměstnání nebo v průběhu sportovní kariéry. Například vrcholoví sportovci nemají kvůli intenzivním tréninkům na běžnou prezenční výuku čas a online studium tak […]

číst více

Co je pravda a co ne? 7 nejčastějších mýtů okolo studia MBA

Zvažujete studium MBA, jenže jste zaslechli, že z nějakého důvodu to není nic pro vás. Jste si ale jisti? K MBA se váže řada domněnek, které jsou sice rozšířené, zato nepravdivé. Vybrali jsme pro vás ty nejfrekventovanější.  1. Nemám na to věk Realita: Na studium není nikdy příliš pozdě ani příliš brzy! Produktivní věk obecně se […]

číst více