5 užitečných tipů, jak se stát úspěšným leaderem – znáte je?

18. 1. 2019 | PR články

Pojem leadership je v poslední době často skloňovaným termínem. Chtěli bychom být úspěšnými leadery, anebo alespoň být takovými leadery v práci vedeni. Ano, v tom právě spočívá podstata leadershipu: na rozdíl od manažera, který má za úkol především řídit, je leader jakási „nadstavba“ dobrého manažera. Leadera lidé rádi následují a snaží se pomoci splnit jeho vize, leader lidi vede. A podle jakých principů?

Úspěšný leader je vlastně 5 v 1

Trojice autorů: Dave Ulrich, Norm Smallwood a Kate Sweetman – dala dohromady Kodex lídrů, pět pravidel. Podle nich je pro úspěšný leadership potřeba, abyste se stali dobrým stratégem, vykonavatelem změny, manažerem talentů, „rozvíječem“ lidského kapitálu a silnou osobností k tomu. Že toho není málo? Naštěstí nemusíte být na rozvoj sami. V dnešní době už existují programy, které vám cestu k leadershipu usnadní. Jako například MBA studium Leadership a soft skills na vzdělávací instituci European School of Business & Management (ve zkratce ESBM), která sídlí u nás, ale programy staví na oxfordském modelu vzdělávání (silně zaměřeném na praxi) a je členem několika mezinárodních vzdělávacích asociací.

Program MBA zaměřený na Leadership

Roční studium MBA je zde vedeno převážně online. Studenti mohou nastoupit kdykoliv během roku a celkem absolvují 4 celodenní semináře (v sobotu). Nejbližší výuka základního bloku MBA programů připadá na 9. 2. 2019. „Zbytek“ studia probíhá prostřednictvím moderní vzdělávací platformy, e-elearningové studentské sekce. Dokladem toho, jak kvalitní a prestižní lektory na ESBM potkáte, je Yvona Charouzdová. Tato první česká (československá) headhunterka a charismatická žena s bohatými 20letými profesními zkušenostmi z českého prostředí i ze zahraničí, vede ve specializaci Leadership a soft skills hlavní vzdělávací modul.

5 principů leadershipu aneb staňte se leaderem na ESBM

„Občas si u nás s úsměvem říkáme, že kniha Kodex lídrů by se vlastně dala přeložit do jedné věty: Studuj na ESBM. Autoři této knihy totiž mluví o tom, že byste 1) měli utvářet svou budoucnost, 2) uvádět myšlenky do praxe a 3) investovat do sebe. To vše se stane už v momentě, když se k nám přihlásíte. A jak 4) zapojovat současné talenty kolem sebe a 5) budovat příští generaci, vás naučíme v průběhu studia,“ komentuje s nadsázkou manažerka vzdělávání ESBM Simona Probstová a zve zájemce ke studiu programů MBA.

Ne každý chce být leader aneb dalších 18 oborů pro manažery

Samozřejmě ne každý manažer má ambice stát se leaderem. Navíc ani být dobrým manažerem není tak snadné, jak by se mohlo zdát. On totiž fakt, že rozumíme nějakému konkrétnímu oboru, nestačí. Na ESBM si můžete pro svůj rozvoj ve specifických oblastech managementu vybrat z mnoha dalších programů.

„Do programu Leadership a soft skills se k nám většinou hlásí studenti, kteří se již v manažerování cítí pevní v kramflecích a chtěli by dělat věci ještě lépe. Ale i dalších 18 MBA programů se zaměřuje na management. A zájem o programy stále roste. Jen letos jsme otevřeli 5 nových MBA specializací, mezi nimi např. Manažerskou psychologii a Personální management,“ dodává Probstová. Všechny programy si můžete prohlédnout na stránkách instituce www.esbm.cz.

Další články k tématu