Studentka zfalšovala potvrzení o studiu. Hrozí jí vězení

20. 12. 2023 | Aktuality

Soud se studentkou
Chtěla si udržet zaměstnání. Zfalšovala proto potvrzení o studiu. Pětadvacetiletou studentku totiž ze studia vyhodili a musela znovu nastoupit do prváku. Podmínkou zaměstnavatele ale bylo studium v pátém ročníku. O práci přišla a teď jí za padělání úřední listiny navíc hrozí až tři roky vězení. O případu informovala královéhradecké policie.

„Policisté (…) obvinili z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny 25letou studentu jedné hradecké vysoké školy,“ informovala na webu policejní mluvčí Iva Kormošová. O kterou konkrétní školu jde, policie neupřesnila.

„Žena, aby mohla pokračovat v zaměstnání, předložila zaměstnavateli potvrzení o dokončení studia 4. ročníku a potvrzení o dalším pokračování ve studiu na vysoké škole. V té době však byla opětně zapsána do 1. ročníku, protože ze 3. ročníku byla již v loňském roce vyhozena,“ uvedla mluvčí.

Potvrzení o studiu na letošní rok si dívka podle policie pozměnila. K vytvoření dalšího dokumentu se pak podle policie žena inspirovala staršími pravými dokumenty.

„Jelikož se studentka dopustila jednání, kdy padělala a podstatně změnila obsah veřejné listiny a užila ji jako pravou, může být v případě prokázání viny odsouzena až na tři roky do vězení,“ doplnila Kormošová.

Zdroj: Policie.cz

Další články k tématu

Právům v Plzni hrozí omezení akreditace nultých ročníků

Právům v Plzni hrozí omezení akreditace nultých ročníků

Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v květnu řízení k omezení akreditace programu celoživotního vzdělávání (CŽV) neboli nultých ročníků na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Národní akreditační úřad se v řízení zaměří na nedostatky v současné podobě přijímacích zkoušek, které mají údajně zvýhodňovat některé studenty. Dopad na studium ostatních ročníků řízení mít nebude. „Důvody pro zahájení řízení …

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce …

Student se soudí, protože neudělal maturitu

Student se soudí, protože neudělal maturitu

Většina maturantů neuspěje s odvoláním proti výsledkům maturitní zkoušky. Někteří se kvůli tomu i soudí. To je také případ Michala K. U soudu argumentoval tím, že jeho výkon u odpoledního didaktického testu z českého jazyka ovlivnil hluk během dopoledního testu z angličtiny. A pražský městský soud mu dříve dal za pravdu. Do sporu teď ale zasáhl Nejvyšší správní …