Stavíme raketové motory, programujeme roboty a experimentujeme s textiliemi

21. 4. 2024 | PR články

FEL ZČU Vojta robot(1)V Plzni se odehrává revoluce v technologiích, která mění nejen lokální průmysl, ale ovlivňuje i globální perspektivy v různých odvětvích. Nadšení jedinci, kteří se nespokojí s pouhým pozorováním současného stavu věcí, již za doby svého studia aktivně přispívají k novým inovacím a objevům.

Stavím raketový motor

Jsem Martin a mám tu čest být součástí týmu, který vyvinul inovativní ventil Hodor, určený pro precizní dávkování paliva do raketových motorů. Naše úsilí bylo odměněno úspěšným statickým zážehem na testovacím polygonu. Věřím, že právě tento ventil posune naše možnosti ve vesmírném výzkumu o krok dál. Spolu s týmem CTU Space Research jsme nejen testovali ventil Hodor na raketovém motoru, ale i prováděli náročné experimenty s vodou při extrémním tlaku 50 bar. Výsledky byly povzbuzující, když jsme dosáhli zážehu o délce 2,4 s, což potvrdilo bezchybnou funkci ventilu i v extrémních podmínkách. Náš poslední úspěch, hot-fire test v Bratonicích, přinesl další důkaz o spolehlivosti našich motorů, které vydržely požadovaný tah po dobu více než 7 sekund!

FEL ZČU Raketovy motor

Programuji robota

Mé jméno je Vojta a momentálně se věnuji studiu robotických systémů na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity. Mým aktuálním projektem je návrh a stavba šestinohého robotického pavouka v Laboratoři průmyslové robotiky. Tento projekt vyžaduje nejen mechanické a elektrické know-how, ale i programátorské dovednosti. Musím navrhnout a sestavit nejen mechanickou a elektrickou část robota, ale i vytvořit program v mikroprocesoru, který bude řídit celého pavouka. Tento proces je náročný, ale zároveň plný inspirace a nových poznatků.

Naše ponožky ti řeknou včas, ať si dáš nohy nahoru

Jmenuji se Míša a jsem studentkou doktorského studia na FEL ZČU. Během svého studia jsem se zaměřila na chytré textilie a jejich využití v zdravotnictví. Můj výzkum se soustředí na monitorování otoků pomocí chytrých ponožek, do nichž jsou vpleteny hybridní vodivé nitě. Tyto ponožky dokáží detekovat otoky a informovat nositele o jejich stavu v reálném čase. Tato inovace ukazuje, že chytré textilie jsou schopné překročit hranice běžného šití a pletení. Jsou to právě inovativní nápady a spolupráce napříč disciplínami, které nás posouvají vpřed.

FEL ZČU Misa Chytre ponozky

V Plzni na Fakultě elektrotechnické ZČU se odehrávají zajímavé věci. Přidejte se k naší komunitě! Přijímací řízení do studia je otevřené a přihlášky přijímáme do 30. 4. 2024. Přidejte se k nám a pište svůj vlastní příběh v oborech, které mění svět. Tvořte s námi budoucnost!

Další články k tématu

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Na FEL ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta. 1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim nabízí …

Studující Fakulty ekonomické ZČU přivítali tým z Marquette University

Studující Fakulty ekonomické ZČU přivítali tým z Marquette University

Externí faktory a šoky působící na byznys či regionální rozvoj bylo téma, kterému se letos během týdne věnovali čeští i američtí studující. Teď je čeká práce na společných projektech. V letošním roce uplynulo 30 let od podepsání společného memoranda o spolupráci mezi Západočeskou univerzitou v Plzni a Marquette University (MU) v americkém Milwaukee. Jedním z …

Přemýšlíte o studiu IT?

Přemýšlíte o studiu IT?

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze nabízí studium všech oblastí informatiky a otevře vám cestu do všech odvětví. Určitě je důležité studovat to, co vás baví a dává vám smysl. Ještě váháte? Přečtěte si odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které vám pomohou se rozhodnout. Co můžu přesně na FIT ČVUT studovat? Můžete si vybrat z …