Šlofík není pro slabochy. Zlepšuje výkonnost i soustředění

31. 10. 2023 | Studentský život

Šlofík není pro slabochy. Zlepšuje výkonnost i soustředěníOdpolední šlofík nemá v Česku takovou tradici jako například na jihu Evropy, přitom nabízí celou řadu výhod: dokáže zlepšit pracovní i školní výkony, a dokonce i zdraví. Musíte si ale umět zdřímnout správně.

Dopřejte si šlofíka

Není důvod cítit se provinile, když si dáte šlofíka! Existuje totiž řada výzkumů o tom, jak zdřímnutí prospívá lidskému zdraví. Když si pravidelně zdřímnete, budete produktivnější, kreativnější a zdravější. Zdřímnutí také snižuje riziko, že uděláte nějakou chybu anebo budete mít nehodu. Pokud šlofík trvá dostatečně dlouho, pomůže vám dohnat zameškaný spánek.

Vyberte ten správný čas

Většina savců nespí 12 hodin v kuse. Místo toho zvířata pospávají v kratších úsecích v průběhu celého dne. I lidé jsou takto naprogramovaní navzdory skutečnosti, že většinou spí pouze v noci.

Lidská těla jsou biologicky nastavená tak, že se jim chce nejvíc spát mezi první až třetí hodinou odpolední a mezi druhou až čtvrtou hodinou ranní. Ranní ptáčata chodí dříve do postele, takže optimální čas pro odpolední šlofík je pro ně mezi 13:00 až 13:30. Pro sovy je to o něco později, od 14:00 do 14:30. Každý člověk je ale jiný, takže je potřeba přijít na to, jaký čas nejvíc vyhovuje vám.

Udělejte si pohodlí

K pořádnému šlofíku potřebujete tmu. Můžete použít třeba masku na spaní. Někomu také pomáhá bílý šum, který zablokuje všechny ostatní denní zvuky. Využít můžete i špunty do uší. Protože tělesná teplota během spánku klesá, ujistěte se, že máte po ruce deku. Nemělo by vám ale být příliš teplo, protože jinak budete spát déle, než byste chtěli.

Ještě než si zalezete do postele, nebo se natáhnete na gauč, ujistěte se, že vás nic jiného nerozptyluje. Lehněte si, uvolněte se, zhluboka dýchejte a pokuste se vyčistit si hlavu.

Kofein před zdřímnutím?

Kofeinu zabere přibližně 30 minut, než začne účinkovat. Pokud si plánujete zdřímnout na půl hodiny, vypijte kávu nebo jiný nápoj s obsahem kofeinu těsně předtím, než si půjdete lehnout. Kombinací šlofíku a kofeinu se probudíte nabití energií.

Nezapomeňte na budík!

Lidé si šlofíka nedávají často z obavy, že budou spát moc dlouho. Proto si nastavte budíka. Opadne vám stres z toho, že zaspíte, a tím pádem snáz a rychleji usnete.

Typy šlofíků

Nano zdřímnutí: Zpravidla trvá pouhých deset až dvacet vteřin. Vědci si prozatím nejsou jistí, jestli má nějaké zdravotní výhody.

Mikro zdřímnutí: Trvá dvě až pět minut a pomáhá zahnat ospalost.

Mini zdřímnutí: Zabere pět až dvacet minut. Zvyšuje pozornost, výdrž, a fyzickou výkonnost.

Power nap: Takzvané silové zdřímnutí trvá dvacet až třicet minut a jde o nejlepší formu šlofíku. Vylepšuje svalovou paměť a prospívá dlouhodobé paměti tak, že z mozku odstraňuje zbytečné informace.

Delší zdřímnutí: Trvá přibližně 50 až 90 minut. Pokud z něj chcete vytřískat co nejvíc, spěte 90 minut, aby vaše tělo stihlo projít jedním celý REM cyklem. Tento druh zdřímnutí pomáhá hojit kosti a svaly, zejména pokud tělo zaplavují růstové hormony. Nevýhodou je, že se po něm můžete cítit „grogy“.

Výhody zdřímnutí

  • Národy, které holdují odpolední siestám, jsou méně náchylné k chorobám srdce.
  • Šlofík přispívá k regeneraci mozkové tkáně.
  • Zdřímnutí zvyšuje pravděpodobnost, že v noci budete spát až o dvacet minut déle.
  • Zlepšuje náladu a kvalitu interakcí s lidmi.

Zdroj: Society19

Další články k tématu