Proč se čeští studenti obávají studia v zahraničí?

19. 2. 2013 | Studium v zahraničí

Až polovina vysokoškolských studentů se nechystá vyjet za studiem do zahraničí – tak zní výsledek ankety, kterou provedla informační síť EUROPE DIRECT. Obavy mají čeští studenti z jazykové bariéry, odloučení od rodiny a přátel. Nedostatek finančních prostředků uvedlo jako hlavní důvod svého nezájmu o zahraniční studium mnoho z dotazovaných. Tento problém je znatelný například při výjezdu do Skandinávie, kde student musí většinou sáhnout i do vlastních finančních rezerv.

Zeptali jsme se proto tří vysokoškolských studentů na to, proč právě oni nechtějí vyjet na studijní zahraniční pobyt. Problematiku financí uvedli jako jeden z důvodů všichni tři. Potvrdili tak výsledek výše zmíněné ankety.

Položené otázky byly následující:
1) Proč nechceš vyjet během studia do zahraničí?
2) Dokážeš si představit něco, co by tvůj názor změnilo?
3) Vidíš na studiu v zahraničí nějaká pozitiva, tedy něco, co ti studium v České republice nemůže dát? Proč si myslíš, že studium u nás je pro tebe přínosnější?
4) Myslíš si, že studenti, kteří vyjedou do zahraničí, mohou být poté při hledání práce ve výhodě?

Adam Ištvánek, 2. ročník, VUT Brno, FSI
1) Je to poměrně nákladná záležitost. Navíc se předměty většinou nedají uznat a studium se musí o rok prodloužit. Další nevýhodu vidím v tom, že bych musel skončit v práci, a to mi za to opravdu nestojí.
2) Dostatečné množství finančních prostředků a možnost dokončit studium v termínu. Samozřejmě také podpora ze strany zaměstnavatele, který by mi po dobu mé nepřítomnosti „držel místo“. Ale to je trochu naivní představa.
3) Určitě se tam člověk naučí velice dobře jazyk, protože ho musí používat. To vidím jako hlavní klad studia v zahraničí.
4) V životopise je vždy lepší mít nějakou zkušenost navíc. Rok v zahraničí může být při hledání zaměstnání velké plus. Velkou roli v dnešní době hraje znalost jazyků. U studenta, který byl rok v cizině, se předpokládá dobrá jazyková vybavenost.

Adéla Beranová, 2. ročník, Masarykova univerzita, FSS: Mediální studia a žurnalistika – Politologie
1) Důvodů mám několik. Chtěla bych v budoucnu pracovat v regionálních médiích jako redaktorka, takže v pobytu v zahraničí nevidím dostatečný přínos, který by vyvážil všechna negativa. Myslím si, že je pro mě lepší, když zůstanu v Čechách a budu sledovat veškeré dění, politickou scénu, nejrůznější kauzy a podobně. Přehled o domácím prostředí využiju jako regionální redaktor víc než zkušenosti ze zahraničí. Navíc mám pocit, že moje jazykové schopnosti jsou na dobré komunikační úrovni a není pro mě primárně důležité je posouvat tak intenzivně dál. Také už mám více než pět let stálého přítele a nechce se mi udržovat znovu vztah na dálku. Jednou jsme si to vyzkoušeli. Zvládnout se to dá, ale znovu to zažít nechci, pokud nebude opravdu závažný důvod nebo velmi zajímavá příležitost v zahraničí – a tou pro mě studijní pobyt není. Třetí důvod jsou pro mě finance. Ve většině případů sice část nákladů spojených s pobytem v zahraničí pokryjí stipendia, ale často to není celá částka. Nechci tím říct, že bych si to nemohla dovolit, ale ta zvýšená zátěž mi za to nestojí. Navíc bych musela kvůli studijnímu pobytu prodlužovat studium a to nechci. Mým cílem je dostudovat bakaláře co nejrychleji a vrhnout se do praxe. Tou podle mě získám daleko víc zkušeností a dovedností než na studiu v zahraničí.
2) Možná bych svůj postoj přehodnotila, pokud by se naskytla nějaká opravdu zajímavá příležitost mimo rámec klasických Erasmů a jiných programů. Lákala by mě třeba kratší pracovní stáž v nějakém zahraničním médiu nebo možnost zapojit se do nějakého prakticky zaměřeného projektu. Ale čistě studijní příležitost si představit nedokážu.
3) Rozhodně si myslím, že zahraniční univerzity mají co nabídnout v oborech mimo moje zaměření. Každý obor se dělá někde trochu jinak a vidět to je přínosné určitě pro každého. Včetně žurnalistů a studentů s tímto oborem spojených. Můj postoj je dán zejména tím, že vím, že bych chtěla zůstat v libereckých regionálních médiích a zahraniční poznatky bych jen těžko v praxi využila. Přínos zahraničních pobytů je také samozřejmě ve vylepšení cizího jazyka, kterého se v Čechách dosahuje jen těžko.
4) Díky širším obzorům budou mít takoví lidé třeba zajímavější nápady, trochu jiný pohled, hlubší povědomí o dění v zahraničí. Pak také jazyk na vyšší úrovni. Ale záleží také na tom, jak si v zahraničí povedou. Myslím si, že aktivní člověk v Čechách může získat daleko víc zkušeností a výhod než pasivní flákač v zahraničí. Doufám, že zaměstnavatelé si uvědomují, že životopis s pobytem v zahraničí ještě neznamená potenciálního kvalitního zaměstnance. I na studiu v zahraničí se dá jen bavit a nic nedělat a naopak v Čechách se dá na sobě slušně pracovat.

Marek Mikel, 3. ročník, Česká zemědělská univerzita, Informatika
1) Nechci přerušit práci, kterou jsem si po dlouhé době našel.
2) Kdybych přišel o práci, tak bych tu neměl žádné závazky. To bych jel do zahraničí asi hned.
3) Určitě co se týče jazykové přínosnosti. Nikde jinde než v zahraničí se člověk tolik nenaučí. Co se týče studia, je to asi individuální, škola od školy. Ale spíše bych studium v zahraničí bral pouze jako zpestření vysokoškolského života – poznání jiné formy studia a nových lidí z jiných zemí. Neřekl bych, že bych se tam něco mimo jazyk naučil navíc než tady. Ale opravdu záleží asi na škole.
4) Stoprocentně. Hlavně díky zlepšení jazykových dovedností. Studentů s českým vysokoškolským vzděláním je hromada, tudíž někoho, kdo studoval v zahraničí, zaměstnavatelé podle mého upřednostní.

Zdroj foto: sxc.hu a osobní archiv respondentů