Přihlaste se na kurz, který otevírá cestu k zaměstnání v EU

5. 2. 2023 | Studium v zahraničí

zaměstnání v EUUniverzita Karlova a Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické připravily společný kurz Gateway to the EU institution. Ten má motivovat a připravit absolventy českých vysokých škol na práci v úřadech Evropské unie. Počet českých zaměstnanců je zde totiž podprůměrný.

Kurz je určen pro absolventy vysokých škol, případně pro studenty posledních ročníků magisterského studia. Kurz pomůže s přípravou na přijímací řízení a na následnou práci v evropských institucích. Skládá se ze čtyř komplementárních modulů, v nichž se studenti doví nejen o tom, jak fungují jednotlivé instituce EU, ale vyzkouší si také jednotlivé části přijímacího řízení nanečisto. Mimo jiné práci ve skupinách pod časovým tlakem nebo písemné a ústní vyjadřování v tématech související s EU. Vždy pak dostanou individuální zpětnou vazbu. Kurz je kombinovaný, probíhá prezenčně a on-line, a je celý v angličtině.

Do kurzu se nemusí hlásit jen absolventi oboru mezinárodní vztahy. Výběrová řízení v rámci EU totiž probíhají jak na všeobecné pozice (generalist), tak na ty specializované. „Evropa nepoptává jen právníky, politology či odborníky na mezinárodní vztahy, ale i experty na technologie, kyberbezpečnost, zdravotnictví či přírodní vědy,“ řekla k projektu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Podle serveru Euroactiv.cz bylo v říjnu 2020 v úřadech asi procento českých zaměstnanců, což odpovídalo zhruba tisíci lidem. Přitom s ohledem na počet obyvatel by mělo být české zastoupení přibližně 2,5procentní. „Evropské instituce o Čechy stojí! A věřím, že dnes zahajujeme něco mimořádného, co skutečně přinese výsledky. Že se nám podaří zaplnit tu takzvanou českou mezeru a zvýšit zastoupení Čechů v institucích Evropské unie,“ míní Jourová.

Pro studenty UK a VŠE je kurz zdarma. Zájemci se mohou přihlásit až do 15. února 2023.

 

Zdroje: Češi do EU.cz, Euroactiv.cz, UK Forum.cz

Další články k tématu

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné. Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti …