Nahlédněte do tajů diplomacie

28. 9. 2013 | Aktuality

Chodit do školy už dnes nestačí. I proto se již po devatenácté bude scházet 350 středoškolských a vysokoškolských studentů na půdě Vysoké školy ekonomické a projednávat problémy, které hýbou světem. Chtěli byste patřit mezi ně?

Zúčastněte se Pražského studentského summitu, vzdělávacího projektu, který organizuje Asociace pro mezinárodní otázky! Zbavíte se ostychu, který vás svazuje při vystupování před posluchači. Procvičíte se v argumentaci. Naučíte se efektivně pracovat s informacemi, třídit je a analyzovat. Projektu se můžete zúčastnit v rámci jedné ze tří simulovaných organizací – OSN, NATO, nebo EU. Rozhodnete-li se pro Model OSN, určený středoškolákům, je vaším prvním úkolem vytvořit delegaci několika studentů. Budete zastupovat svůj stát a prosazovat jeho politiku. Rozdělíte si mezi sebe v rámci delegace místa v jednotlivých radách a orgánech, jako například UNESCO, nebo Rada pro lidská práva.

Model NATO je výzvou pro středoškoláky s angličtinou na komunikativní úrovni a zájmem o bezpečnostní problematiku. Simulace se účastní 28 studentů, kteří stojí osamoceni, bez delegace za zády.

Nejmladším pilířem Pražského studentského summitu je Model EU. Židle v jednací místnosti Rady EU čekají na osmadvacet vysokoškoláků. Do Modelu OSN se lze přihlásit do 30. 9. Brány přijímacího řízení do Modelu NATO se zavírají 13. 10. Pro vysokoškoláky je směrodatné datum 20. 10., kterým končí přihlašování do Modelu Evropské unie. Více informací na www.studentsummit.cz.

Zdroj: tisková zpráva Pražského sumitu

Další články k tématu