POROVNÁNÍ OBORŮ: Zahradnictví

3. 7. 2010 | O studijních oborech

Říká se, že Češi jsou národem chatařů a chalupářů. A co by to bylo za chalupu, kdyby své hosty nevítala krásně upravenou zahrádkou a kdyby kdesi v koutku neukrývala zrající rajská jablíčka anebo aspoň mrkev. Jenže obory věnované zahrádkářství, které nabízejí obě naše zemědělské univerzity, dokazují, že oblast studia zahradnictví sahá i „za humna“. Co vše tedy takový obor zahrnuje?

Oblasti studia

Mezi obory dotýkající se oblasti zahradnictví patří i ty, které se zaměřují na zahradní tvorbu (tyto najdete nejčastěji pod názvem zahradnictví, zahradní architektura, zahradní inženýrství či okrasné zahradnictví), další se zabývají ekonomickou stránkou produkce a údržby zahradnických komodit a jiné se zas úžeji věnují kontrole jakosti zemědělských produktů, oblasti vinařství či dokonce trávníkářství.

Kde zahradnictví studovat

Není asi velkým překvapením, že tyto obory můžeme u nás hledat pouze na agronomických vysokých školách – nabízí je Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) a Mendelova univerzita v Brně (MENDELU). Na ČZU tyto obory zajišťuje Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, a to v rámci svého programu Zahradnictví a okrajově pak i v programu Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova. MENDELU je otevírá v rámci své Zahradnické fakulty, a to v programech Zahradní a krajinářská architektura, Zahradnické inženýrství, Zahradnické technologie a Zahradnictví.

Obory studia

Z výše nastíněných programů je patrné, že se specializují na široké spektrum činností, které je se zahradnictvím spjato.

V rámci oboru Zahradnictví na obou univerzitách se studenti vzdělávají zejména v oblasti botaniky, agrochemie, agrotechniky, výživy a hnojení zahradních plodin a v dalších zahradnických odvětvích (od květinářství přes zelinářství a ovocnářství až po pěstování okrasných a funkčních rostlin). Opomenuta přitom není ani tržní realizace zahradnických produktů. Velmi blízký tomuto oboru je také obor Produkční a okrasné zahradnictví vypisovaný na ČZU v rámci programu Zemědělství, zahradnictví a rozvoj venkova.

Obor Trávníkářství vypisovaný v rámci programu Zahradnictví je již více specializovaný a nabízí studentům vzdělání v oblasti projektování, zakládání a pěstování okrasných, hřišťových, krajinných a jiných technických trávníků či travních porostů s mimoprodukčními funkcemi. Vynechána tu není ani oblast ochrany rostlin, ekonomiky, hospodaření či práce s moderní zahradnickou technikou atd.

Úzce zaměřený je také obor Zahradní a krajinářské úpravy, který se zabývá zejména možnostmi úprav soukromé, veřejné a krajinné zeleně, pěstováním a následným uplatněním školkařských dřevin a květin určených pro realizaci sídelní a krajinné zeleně, technickou stránkou úprav a údržby ploch veřejné zeleně apod. Zahrnuta je i oblast zahradnického výzkumu, školství či památkové péče o památky zahradního umění.

Především na oblast ekonomického zhodnocení zahradnických komodit či na služby spojené s jejich aplikací a následnou údržbou se zaměřuje obor Podnikání v zahradnictví.

Jak už bylo uvedeno, četné obory na téma zahradnictví nabízí také brněnská MENDELU. Kromě oborů Zahradnictví či Zahradní a krajinářská tvorba, které se obsahově blíží výše popsaným oborům, nabízí místní Zahradnická fakulta také další zajímavé a zároveň velmi specializované obory: Management zahradních a krajinných úprav, Jakost rostlinných potravinových zdrojů či obor Vinohradnictví a vinařství.

Zemědělská univerzita v Brně nabízí také obor věnovaný vinařství (foto: Stock.XCHNG

Zemědělská univerzita v Brně nabízí také obor věnovaný vinařství (foto: Stock.XCHNG)

Zahradnictví se však dotýkají i mnohé další obory na zmíněných fakultách, ačkoli na něj nemusí být přímo zaměřeny.

Na většinu nabízených bakalářských oborů navazují i dvouleté obory magisterské, které bývají zakončeny ziskem titulu Ing. Vypisovány jsou buď pod stejným názvem, a nebo jsou obsahově velmi blízké bakalářskému oboru. Jeden bakalářský obor se navíc díky své širší specializaci může stát předstupněm i několika magisterských oborů, kde se studenti již vzdělávají v konkrétní oblasti. Mnohé obory nabízejí možnost pokračovat ve studiu i v doktorském cy­klu.

Přijímací zkoušky

Uchazeči o studium některého z výše zmíněných bakalářských oborů na ČZU nejčastěji narazí na přijímací zkoušku z biologie. Pouze u oboru Produkční a okrasné inženýrství se k ní přidává ještě zkouška z chemie.

Ke studiu oborů na Zahradnictví, Vinohradnictví a vinařství a Jakost rostlinných potravinových zdrojů na Zahradnické fakultě MENDELU jsou uchazeči přijímáni bez přijímací zkoušky, v potaz se bere pouze průměr známek ze studia na střední škole a maturitní klasifikace. Součástí přijímacího řízení ke studiu bakalářských oborů Zahradní a krajinná architektura a Management zahradních a krajinných úprav je test všeobecných znalostí z výtvarné kultury (architektura, sochařství, malířství), test z biologie a u oboru Zahradní a krajinná architektura navíc ještě talentová zkouška.

Uplatnění absolventů

S výše nastíněnou šíří oblastí, kudy se lze v rámci studia zahradnictví ubírat, se také pojí široké spektrum možností uplatnění. Samozřejmě přitom vždy záleží na zvoleném oboru. Obecně lze ale říci, že absolventi bakalářských oborů se uplatňují zejména v nižších a středních řídicích a odborných funkcích v zahradnickém provozu, v poradenských zahradnických službách a specializovaných institucích (šlechtění zahradních rostlin, semenářství…), v rámci kontrolních a inspekčních organizací, v zahradnickém výzkumu a školství atd. „Techničtější“ obory zase směřují své absolventy k práci v oblasti úpravy a údržby zeleně a zahradnických ploch, ty „ekonomičtější“ pak své posluchače vzdělávají v provozně-organizačních dovednostech při práci se zahradnickými produkty a službami a vůbec ve všem, co souvisí s úspěšným provozem zahradnického podnikatelského subjektu.

Užitečné odkazy

Zahradnická fakulta Mendelovy zemědělské univerzity v Brně
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult