Nejoblíbenější jídlo studentů? Smažák!

14. 1. 2024 | Stojí za přečtení

Nejoblíbenější jídlo studentů
Správa kolejí a menz brněnské Masarykovy univerzity jednou za čtvrt roku vyhodnocuje nejoblíbenější jídla mezi strávníky. Nejaktuálnější výsledky ukázaly, že největší oblibě se těší smažený sýr. Ten je podle manažera menz Tomáše Kaly dlouhodobým favoritem. Hned za ním následují svíčková a řízek.

„Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem menz zůstává dál smažený sýr, který nabízíme denně,“ vysvětluje Kala s tím, že se cenu i přes zdražování snaží v menzách udržovat nízko. Smažák je v nabídce za necelých 90 korun i s hranolky. Vedle tradičního eidamu najdou studenti na menu někdy také smažený ementál nebo goudu.

Smažák je sice králem menz, chutě studentů se ale liší napříč fakultami. Třeba právníci podle Kaly dříve raději volili hovězí maso, teď u nich vede kuřecí. „Kuřecí maso je zároveň nejoblíbenější i na přírodovědecké fakultě. Na pedagogické fakultě jsou zase nejvíce v oblibě lehčí vegetariánská jídla. Tam si vždy raději než smažený řízek dají caesar salát s kousky kuřete,“ odhalil Kala.

Na Masarykově univerzitě je celkem devět menz. Každá z nich nabízí denně minimálně jedno veganské jídlo. V září jich měli v nabídce o něco víc, když se Masarykova univerzita poprvé připojila k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje. Ukázalo se ale, že většina studentů dává přednost masu.

„Veganská jídla si objednalo jen 10 procent studentů. Masová jídla si v daném týdnu objednalo 63 procent studentů, 15 procent smažený sýr a zbylých 12 procent bylo jídel sladkých jako jsou buchtičky s krémem nebo plněné meruňkové knedlíky s perníkem,“ shrnuje manažer Kala.

Zdroj: MUNI, Blesk.cz

Další články k tématu

Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy

Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy

Až 20 korun navíc za jednu porci. I o tolik podražily obědy ve vysokoškolských menzách. Kvůli tomu si někteří studenti začali odpírat teplé obědy, často jediné teplé jídlo, které za den snědli. Ke zdražování přistoupila například studentská jídelna Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tu vedle budoucích právníků navštěvují i studenti filozofické fakulty univerzity. „Několik mých kamarádů už …

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Charitativní organizace Chefs in Schools (Šéfkuchaři ve školách) si klade za cíl nadchnout děti pro výrobu potravin a zdravé stravování a také je v tomto ohledu vzdělávat. Začala proto spolupracovat se základní školou Greenside v Londýně. Část tamní výuky se tak teď točí čistě kolem jídla. Místní děti začínají od základů, pracují na zeleninové zahrádce, kde se …

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými …