Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

25. 7. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

uplatnění absolventů pedagogických fakult
V Česku dlouhodobě chybí učitelé. Pokud studujete nebo máte v plánu studovat na pedagogické fakultě, uplatnění ve škole najdete. V některých regionech dokonce lákají učitele na statisícové náborové příspěvky nebo obecní byty. S peďákem ale najdete uplatnění i mimo školství. Jaké je tedy uplatnění absolventů pedagogiky?

Matematika a chemie nepatří mezi oblíbené předměty řady žáků i studentů. Právě učitelé těchto předmětů a také fyzikáři a informatici podle serveru Echo24 školám chybí nejvíce. Chybí také specializovaní pedagogové na středních školách u předmětů jako je strojírenství nebo elektrotechnika. Nedostatek učitelů evidují ale i základní a mateřské školy. Důvodem je mimo jiné i fakt, že ne každý absolvent pedagogické fakulty jde učit.

„Přetrvávající průměrný věk učitelů je i nadále vysoký. Tento negativní trend se stále nedaří zvrátit a je významným rizikem. Důvodem zvyšujícího se průměrného věku učitelů je nízký zájem uchazečů o povolání učitele. Mladí učitelé ve školách chybí. Skoro polovina učitelů má pedagogickou praxi vyšší, než je 20 let,“ upozornila ve zprávě Česká školní inspekce.

Problém s nedostatkem učitelů by mohla pomoci vyřešit novela školského zákona. „Důležité je, aby začínající učitel překlenul první dva roky praxe. To závisí na péči o něj. Novela o pedagogických pracovnících, kterou bude brzy řešit vláda, zavádí institut provázejícího učitele. Už teď to některé školy mají, ale neznamená to, že jsou na to kvalifikovaní profesionálové a zkušení kantoři natolik, aby mohli radit, jak komunikovat s rodiči, jak překonávat obtíže ve výuce,“ řekl deníku Právo Jan Zeman, analytik EDUin..

Podle průzkumu společnosti Scio až 33 procent uchazečů hlásících se na pedagogické fakulty v budoucnu nemá zájem učit. A dalších 26 procent učit nechce, ačkoliv by je tato práce bavila. Jako důvod nejčastěji uvedli nízké platy, náročnost práce, nedostatek prostoru k seberealizaci ve škole a nízkou společenskou prestiž.

Uplatnění v IT nebo neziskovce

Kam tedy tito absolventi míří? Liší se to podle zaměření jejich pedagogického vzdělání. Absolventi speciální pedagogiky se věnují práci s dětmi, které mají speciální vzdělávací potřeby. Kromě škol samotných tak mohou pracovat v dětských domovech, střediscích výchovné péče či v diagnostických a výchovných ústavech.

Absolventi sociální pedagogiky najdou práci ve státní správě nebo v charitativních a nadačních zařízeních či krizových centrech. Ti, co vystudují obor pedagogika, pak mohou zamířit do PR oddělení firem, poradenských institucí či neziskových organizací. Řada absolventů pedagogiky s potřebnými dovednostmi najde uplatnění také v technických oborech, IT či v obchodu.

Práce už během studia

Pro studenty pedagogických fakult je typické, ve srovnání například se studenty medicíny, že pracovat začínají už během studia.

„Celé studium musím pracovat. Od začátku jsem měla problém s tím, abych od rodičů dostala vůbec nějaké peníze. Ze začátku to pro mě byla vyloženě otázka uživení se. Dneska už je to ale i tom, abych žila důstojněji než předtím. Oficiálně podle smlouvy pracuji týdně 22 hodin, nicméně reálně je to o dost víc, protože jsem učitelka na základní škole,“ popsala studentka Michaela z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Zdroj: Jdi pracovat, iDNES.cz, Hospodářské noviny, Novinky.cz, Vzdělávání a práce, Město Plzeň, Novinky.cz

Další články k tématu

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Ve známkovacím systému napříč školami v Česku panují značné rozdíly. Známky za stejné výsledky se mezi jednotlivými školami průměrně liší o celý jeden stupeň. Vyplývá to z výzkumu think tanku IDEA. Podle výzkumu učitelé navíc hodnotí jinak dívky a chlapce a žáky z bohatých rodin. Subjektivní povaha známkování přitom odrazuje studenty od dalšího studia a ovlivňuje jejich kariérní …

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem učitelů. Pokud chcete mít po dostudování jistotu zaměstnání, pedagogika je jasná volba. Studovat ji můžete nejen na pedagogických fakultách. K příležitosti Dne učitelů jsme si pro vás připravili výběr nepedagogických fakult, na kterých se můžete stát učiteli. Filozofické fakulty Studium učitelství nabízí většina filozofických fakult veřejných vysokých škol. Tyto fakulty připravují …