Konec čínského institutu v Olomouci? Univerzita musí výpověď načasovat

27. 2. 2023 | Aktuality

Konec čínského institutu v OlomouciUniverzita Palackého v Olomouci chce koncem května ukončit spolupráci s Konfuciovým institutem. Jeho účelem má být především šíření čínské kulturu a jazyka. Na rozdíl od podobných zahraničních institucí ale může činnost té čínské představovat bezpečnostní riziko. Situaci ohledně konce spolupráce univerzitě nyní mohou komplikovat smluvní podmínky.

Smlouva s institutem má vypršet letos v květnu. Univerzita už o svém záměru ve spolupráci nepokračovat informovala čínskou stranu. Problém ale je ve stanovení přesného termínu, kdy může univerzita výpověď podat. Ze smlouvy to totiž podle vedení školy jednoznačně nevyplývá.

„Smlouva podle právního rozboru, s nímž pracujeme, explicitně neříká, že může být vypovězena nejpozději 90 dnů před jejím vypršením, ale hovoří pouze o 90 dnech. Čínské právo a zvyklosti mohou být dosti odlišné, proto máme snahu se tomuto datu přiblížit a doručit výpověď ve stanoveném termínu,“ vysvětlil mluvčí olomoucké univerzity Egon Havrlant pro server iRozhlas.cz. Pokud by se nepodařilo smlouvu vypovědět, spolupráce s institutem by se prodloužila o dalších pět let.

Konfuciův institut při Univerzitě Palackého funguje od roku 2007. Zpravodajské služby však varují, že tyto instituty slouží k šíření propagandy. Na rozdíl od německého Goethe Institut nebo britského British Council jsou totiž přímo navázány na čínské ministerstvo školství a komunistickou stranu. Čína se skrze instituty snaží mimo jiné korigovat diskuzi o tématech jako Tibet nebo Tchaj-wan.

Pokud Konfuciův ústav v Olomouci zanikne, zbyde na našem území už jen jeden při Vysoké škole finanční a správní v Praze. Výuka čínštiny pak probíhá přes tzv. Konfuciovu třídu ještě při VŠB – Technické univerzitě v Ostravě.

Zdroje: iRozhlas.cz, Hanban. org

Další články k tématu

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Studenti z totalitních zemí jako Čína nebo Rusko mohou z univerzit vynášet citlivé informace. Podle odborníků však není správné takovýmto studentům zavírat dveře. Důležité je bedlivě sledovat nejen jejich výzkum, ale i to odkud přišli, nebo kdo financuje jejich bádání. Vysoké školy by v každém případě měly být obezřetné. Podle serveru Aktuálně.cz jsou podezřelými uchazeči o …