Čeho se bojí mileniálové a generace Z?

30. 1. 2024 | Stojí za přečtení

Čeho se bojí mileniálové a generace Z?
Mladí lidé si v zaměstnání nejvíce váží dobré firemní kultury, flexibility práce a nároků na udržitelnost. Nejvíc je tíží životní náklady. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která se ptala mileniálů a generace Z. Průzkumu, který se koná jednou ročně, se účastnilo 44 zemí světa.

Mileniálové jsou lidé narození přibližně mezi lety 1983 až 1995, do generace Z pak spadají ročníky 1996 až 2009. Obavy ohledně výše životních nákladů sdílí 35 procent českých respondentů z generace Z a 45 procent českých mileniálů.

Skoro 50 procent oslovených z obou generací je pak přesvědčeno, že pokud v tomto roce nedojde ke zlepšení stavu ekonomiky, bude pro ně prakticky nemožné koupit si dům nebo založit rodinu.

Na druhou stranu, v porovnání s ostatními zeměmi daleko menší procento mladých Čechů žije od výplaty k výplatě. Ve světě je průměr více než 50 procent, zatímco v Česku se s tímto problémem potýká pouze 37 procent lidí z generace Z a 34 procent mileniálů. Zbytek si může dovolit mimořádné výdaje nebo spoření. Češi se také na rozdíl od ostatních zemí neobávají nezaměstnanosti.

Mezi témata, která mladé generace nejvíce řeší, patří zvyšující se cena životních nákladů, především u bydlení, odpovědnost vůči životnímu prostředí a rovnováha mezi profesním a osobním životem.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru. Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich …

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …