12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

15. 2. 2024 | Studentský život

typy studentů
Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami.

Aktivista

Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a nebojí se konfrontace. Někdy může působit poněkud intenzivně.

Flákač

Většina flákačů dělá jen absolutní minimum potřebné k tomu, aby se dostali do dalšího semestru. O to překvapivější je, když je potkáte u závěrečné zkoušky. Zpravidla působí vyspaleji než zbytek studenstva.

Oddaný student

Srdce oddaného studenta bije jenom pro školu. Nevynechá jedinou přednášku, i kdyby se měl do školy doplazit po čtyřech. Zato na společenských akcích, například studentských večírcích, se s ním setkáte jen výjimečně.

Šprt

Šprt se nejen dobře učí, ale také chce, aby ho všichni vyučující zbožňovali. Jinými slovy, jde o prototyp Hujera, který svému profesorovi nosí švestičky ze zahrádky. Chce být středem pozornosti a vždycky vypadat jako ten nejchytřejší.

Já-školu-vůbec-nepotřebuju student

Někteří lidé na vysokou školu nastoupí z donucení, nejčastěji proto, že to od nich očekávají jejich rodiny. V takovém případě většinou buď nedostudují anebo to zvládnou, ale pracovat v oboru je nepotkáte.

Cizinec

Člověk, který vynechává všechny nepovinné přednášky, protože si rád přispí anebo se mu do školy prostě a jednoduše nechce chodit, když vyloženě nemusí. Poprvé ho potkáte na závěrečné zkoušce a přemýšlíte, odkud se vlastně vzal.

Opozdilec

Na výuku sice chodí, ale vždycky pozdě. Zatímco dochvilnost mu schází má talent na vymýšlení kreativních výmluv typu „můj autobus zasypala lavina.“ či „můj pes mi snědl obě boty.“ Také mívá spoustu babiček a dědečků, kteří se železnou pravidelností umírají a následně se vracejí k životu, jen aby mohli znovu v tu nejpříhodnější chvíli umřít.

Atlet

Atletů, zejména těch hvězdných, bývá na českých univerzitách málo, ale zpravidla vyčnívají z davu. Už proto, že se během studia zvládají profesionálně věnovat sportu a jezdí po soutěžích či mistrovstvích. Často tak mívají individuální studijní plán, který se přizpůsobuje jejich nabitému sportovnímu rozvrhu, a s běžnými smrtelníky, pardon, ostatními studenty, se potkávají málokdy.

Třídní vtipálek

Třídní vtipálek má jedinečný talent vnést humor do každé situace. Rozhodně neplatí, že jde vždy o špatného studenta – ve skutečnosti třídní vtipálci můžou patřit k nejchytřejším lidem v místnosti, protože bavit lidi není vůbec jednoduché. Vtipálek humor používá k tomu, aby zlehčil napjatou atmosféru, skamarádil se s ostatními anebo jednoduše proto, že je rád, když mu ostatní věnují pozornost.

Umělec

Umělci mohou studovat různé obory: od medicíny až po IT. Co je spojuje, je kreativita, jakou se vyznačují při řešení úkolů. Zato na běžné administrativní starosti je příliš neužije, a tehdy to vypadá, že by se raději vznášeli v někde v oblacích.

Pařič

Pařič je studentem, který vymetá všechny večírky, noci tráví po klubech, barech… večer je prostě všude jenom ne doma. Navzdory tomu se zvládne ráno dopravit na výuku. Vysokoškolská léta si užívá naplno, čímž mohou, ale nemusí trpět jeho známky. A když se zrovna nikde žádná slušná párty nekoná, klidně jednu uspořádá sám.

Samotář

Na rozdíl od společenského pařiče si tohoto typu studenta dost možná ani nevšimnete. Většinou se drží stranou, na výuku sice chodí, ale je velmi tichý a s ostatními studenty se příliš nebaví. Ať už proto, že se stydí, s nikým mluvit nechce anebo ho zaměstnávají věci odehrávající se v jeho vlastní hlavě.

Zdroj: Society19, UoPeople, afterschool

Další články k tématu

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Pojem druhý mozek zní jako něco ze sci-fi filmu. Pravda je mnohem jednodušší. Je to externí systém, který slouží k uložení a uspořádání vašich myšlenek a nápadů. Může mít podobu kapesního sešitu nebo třeba složky v počítači, kam si své myšlenky ze svého skutečného mozku takzvaně odložíte. Proč je dobré si během studia vybudovat druhý mozek? Uvolníte …

Ranní ptáče dál doskáče? Fikce!

Ranní ptáče dál doskáče? Fikce!

Ranní ptáčata mají pověst disciplinovaných a pracovitých lidí, zatímco lidé vstávající později si často vysluhují nálepku lenochů. Ale existuje opravdu souvislost mezi časným vstáváním a kariérním úspěchem? Odpověď hledal ve své knize o denních rituálech významných osobností Mason Currey. Autor zaznamenal denní rutinu 161 spisovatelů, matematiků, architektů a umělců. A verdikt? Čas probuzení překvapivě tak …