Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

7. 1. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole
Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to.

Práce brigáda nebo OSVČ

Po roce 2010 se studium přestalo počítat do doby pojištění potřebné pro nárok na důchod. Abyste vůbec mohli důchod pobírat, měli byste mít odpracováno alespoň 35 let. Ideální je tak začít pracovat co nejdřív. Nezáleží přitom, zda jde o brigádu nebo dohodu o pracovní činnosti, podstatné je, aby za vás zaměstnavatel odváděl sociální pojištění, jehož součástí je i důchodové pojištění, a vy jste tak mohli začít ukrajovat z porce let, které si musíte odpracovat, co nejdřív.

Můžete také začít podnikat jako OSVČ. Osoba samostatně výdělečně činná sama odvádí sociální pojištění. Jeho výše se odvíjí od toho, jestli podniká na vedlejší činnost anebo na hlavní. V případě vedlejší činnosti se sociální pojištění doplácí dodatečně podle výše výdělků. U hlavní činnosti je stanovená fixní měsíční částka. Podnikat přitom nemusíte jen v tom klasickém slova smyslu, kdy si otevřete vlastní firmu. Jako OSVČ můžete třeba zpracovávat překlady, psát texty pro firmy, doučovat, nebo prodávat vlastní výrobky.

Spolupracující osoba

Spořit na důchod si ale nemusíte jen vlastní samostatnou prací. Pokud je jeden z vašich rodičů OSVČ může na vás převést část svých příjmů. Stane se z vás takzvaná spolupracující osoba a – pokud jste student – OSVČ s vedlejšími příjmy. Z těchto peněz si pak budete platit sociální pojištění. Minimální částka, kterou rodič musí takto převést je 97 tisíc za rok. Pokud by byla částka nižší, sociální pojištění byste platit nemuseli, a tím pádem byste si ani nešetřili na důchod.

Dobrovolné důchodové pojištění

V rámci přípravy na důchod si můžete od 18 let začít platit dobrovolné důchodové pojištění. V roce 2023 činilo 2823 korun za měsíc. To určitě není zanedbatelné částka. Pokud si to momentálně nemůžete dovolit, můžete si dávat stranou třeba jen část peněz. Studenti, kteří na školu nastoupili po roce 2009, totiž mohou důchodové pojištění doplatit i zpětně, až sami začnou vydělávat.

Investování či spořicí účet

Byrokraticky nejjednodušší varianta je spořit si na vlastním spořícím účtu, kam si budete pravidelně posílat částku, kterou si samy stanovíte. Může to být suma v řádech tisíců ale klidně i pár stovek. Peníze se vám pak budou úročit podle podmínek vaší banky.

Další variantou je investování. Ve srovnání se spořícím účtem se investorům otevírají možnosti větších zisků. Na druhou stranu se ale investování pojí i s rizikem, že o část peněz přijdete. Aby se vám investování skutečně vyplatilo, měli byste být připraveni investovat částku alespoň v řádu několika tisíců. Dobrou zprávou je, že svět investic už zdaleka nepatří jen asertivním mužům v kvádru. Existuje už celá řada aplikací, které vám pomůžou zorientovat se ve světě akcií a podílových fondů. Možnost investovat svým klientům už nabízí také banky.

Jenom pozor, spoření ani investování se vám nezapočítává do důchodového pojištění. Můžete si ale vytvořit „polštář“ pro dobu, až do důchodu půjdete.

Zdroj: Peníze.cz

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Jak napsat perfektní motivační dopis

Jak napsat perfektní motivační dopis

Motivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů. Nepište román Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i …