Jak napsat perfektní motivační dopis

26. 2. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů

motivační dopisMotivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů.

Nepište román

Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i tisíce uchazečů. Usnadněte zaměstnavatelům práci a svůj dopis vměstnejte maximálně na jednu stranu ve Wordu. Cílem dopisu je představit se, rozepsat ty nejzajímavější body ve vašem životopisu a vysvětlit, proč se na danou pozici hodíte právě vy. Každý odstavec by měl být relativně krátký, zpravidla tři až pět vět s tím, že byste se měli vejít do zhruba pěti odstavců.

Odstavec jedna: Proč chcete pracovat na vybrané pozici

Na začátku dopisu nepište o svých pracovních zkušenostech či dovednostech. O to se postará váš životopis. Místo toho vysvětlete, co vás přimělo ucházet se o danou pozici. Pokud si nejste jistí, o čem v tomto odstavci psát, prostudujte stránky zaměstnavatele a najděte něco, co s ve vás bude rezonovat. Pokud nic takového nenajdete… jste si opravdu jistí, že se o práci chcete ucházet?

Nebojte se vyjádřit nadšení, ale nepřehánějte to. Fanouškovské výlevy do motivačního dopisu nepatří. Pokud jste celou svou dosavadní kariéru směřovali k tomu, abyste pracovali na dané pozici, určitě to zmiňte. Naopak se vyvarujte používání vykřičníků. Působí dojmem, že moc tlačíte na pilu!

Odstavec dva: Proč se na pozici hodíte právě vy

Ve druhém odstavci byste měli popsat relevanci vašich dosavadních zkušeností. Jednoduše řečeno: popsat to, co umíte, takovým způsobem, aby bylo jasné, že se hodíte na danou pozici.  Zde máte možnost rozepsat informace, které jste v životopise zmínili pouze stručně. Zaměřte se na konkrétní požadavky zaměstnavatele a zapřemýšlejte, jestli máte předpoklady je naplnit. Můžete rozepsat pracovní zkušenosti nebo školní zkušenosti.

Mluvte konkrétně. „Ve svém předchozím zaměstnání jsem navrhl marketingovou strategii, které pomohla zdvojnásobit prodej“ nebo „umím pracovat s daty díky kurzu, který jsem absolvoval“ je rozhodně lepší než: „Vyznám se v marketingu.“

Nepište román, i v této části motivačního dopisu postačí pár vět. Pokud zatím nemáte potřebné zkušenosti můžete blíže popsat vaši povahu – například skutečnost, že dokážete dobře vést tým, nikdy nezmeškáte uzávěrku, umíte jednat se zákazníky… Spolehlivost mnohdy představuje pro zaměstnavatele větší přínos než konkrétní schopnost. Spousta pracovních pozic umožní zaměstnancům učit se a rozvíjet se.

Odstavec tři: Shrnutí a pobídka

V závěrečném odstavci je dobré v jedné větě shrnout, proč byste se pro danou pozici hodili právě vy a proč chcete pro vybranou společnost pracovat. Na závěr se nebojte být aktivní a vybídnout zaměstnavatele k odpovědi. Můžete například napsat, jak vás v případě zájmu může kontaktovat a kdy byste případně mohli nastoupit.

Rada na závěr

Divili byste se, kolik lidí odešle motivační dopis s hrubkami a dalšími chybami, a jak moc to může zkazit dojem potenciálního zaměstnavatele. Pokud si nejste v češtině úplně jistí, poproste někoho, ať váš text zkontroluje. Chybičky dělá každý, i lidé, kteří s psaním jinak zpravidla nemají problém.

Zdroj: The Art of Manliness

Další články k tématu

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Životopis je při hledání práce klíčovým dokumentem. Může ukázat, že právě vy jste tím nejlepším možným kandidátem pro danou práci. Tedy v případě, že si na jeho psaní dáte záležet. Když píšete životopis, měli byste znát společnost, v níž chcete pracovat, a životopis ji strukturovat na míru. Kromě toho jsou i další věci, které můžete …

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá …

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po …