Výuka s moderním zázemím: Na 1. LF UK studovaly největší kapacity oborů

2. 12. 2019 | Stojí za přečtení

15-pro-vase-zdravi-chronicke-selhani1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1. LF UK) za svou téměř 700letou historii vyprodukovala mnoho úspěšných absolventů, kteří se zásadně podíleli na vývoji lékařství u nás i ve světě. Za tu dobu se také samozřejmě stihla hodně proměnit. Dnes už při výuce používá ty nejmodernější technologie jako je například 3D tiskárna.

Osobnosti 1. LF UK

Josef Koutecký

Absolvent 1. LF založil v tehdejším Československu dětskou onkologickou kliniku pro děti. Do té doby znamenala u dětských pacientů diagnóza rakovina téměř jistou smrt. Koutecký poskytoval dětem komplexní péči od chemoterapie, kterou u dětských pacientů začal používat jako vůbec první v zemi, až po samotné operační zákroky. I díky jeho přínosu tomuto oboru dnes přežije více jak 80 procent dětských pacientů s onkologickým onemocněním. Koutecký zemřel letos v červenci.

Jan Pirk

Současný přednosta Kardiocentra IKEM i ve svých jedna sedmdesáti letech prakticky každý den operuje. Jeho oborem je kardiochirurgie, která se zaměřuje na operace srdce a velkých cév. Je významnou kapacitou v oboru transplantace. Za svůj život provedl více jak sedm tisíc operací a přes 300 transplantací srdce. Nové srdce při operaci pod Pirkovým vedením dostal například i slavný režisér Juraj Jakubisko.

Jaroslava Moserová

Po svých studiích na 1. LF pracovala na popáleninovém oddělení v Praze. Byla ošetřující lékařkou Jana Palacha, který se na protest proti okupaci v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí. Po roce 1989 se stala velvyslankyní pro Austrálii a Nový Zéland a předsedkyní České komise UNESCO. Překládala detektivky spisovatele Dicka Francise a sama psala knihy pro děti. Moserová zemřela v roce 2006.

32529286524-ba60bcb64e-k

Studijní obory

Na 1. lékařské fakultě lze momentálně studovat dva lékařské obory a několik nelékařských. Z lékařských je to obor všeobecné lékařství a zubní lékařství. Právě budoucí zubaři často využívají během studia speciální 3D tiskárny. Mohou jimi tisknout dokonce i zubní protézy nebo zubní dlahy. Výhodou tisku je fakt, že vytištěný model je vyrobený přesně podle údajů z rentgenu pacienta.

Vytištění 3D modelu zkracuje operační čas a zároveň poskytuje cenné informace, které bychom bez něj neměli,“ doplňuje pedagog a zubní chirurg Josef Šebek a dodává, že možnost sáhnout si na věrný model před operací nenahradí žádná sebedokonalejší vizualizace.

Mezi nelékařskými studijními obory vyučovanými na 1. LF jsou fyzioterapie Adiktologie, Ergoterapie, Nutriční terapie a Porodní asistence.

Zdroje:

https://www.lidovky.cz/domov/zemrela-jaroslava-moserova.A060324_103256_ln_domov_bat

https://dvojka.rozhlas.cz/heslo-jana-pirka-u-me-je-vip-pacient-kazdy-koho-mam-na-operacnim-stole-8028876

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/zubni-chirurgie-proteza-stomatologie-3d-tiskarna_1911152141_aur

web 1. LF UK, Wikipedie