Vědci z MU vyrazí na antarktickou expedici

26. 12. 2010 | Aktuality

Výzkumníci a technici z Masarykovy univerzity odjedou 30. prosince do Antarktidy, aby se spolu s dalšími odborníky z České republiky zúčastnili dvouměsíční expedice na ostrově Jamese Rosse. Na antarktickou stanici J. G. Mendela, kterou provozuje Masarykova univerzita, vyráží klimatologové, geologové a ornitologové, nově ale také lékař expedice a správce stanice s techniky.

Novinkou v letošní expedici je i posílení vědeckovýzkumného zázemí stanice. Budou tam trvale umístěné mikroskopy, předvážkové a analytické váhy a další technické vybavení umožňující zpracovávání vzorků biologického materiálu. To vše by mělo rozšířit prostor pro další mezinárodní vědeckou spolupráci při výzkumu ostrova Jamese Rosse a také umožnit zvýšení počtu zahraničních účastníků budoucích českých expedic.

Odjíždějící expedice bude mít celkem jedenáct členů, z nichž sedm je z Masarykovy univerzity. Další dva jsou navíc už v Antarktidě. Svou cestu zahájí expedice v Praze, odkud se letecky přesune přes Santiago de Chile do jihočilského přístavu Punta Arenas, kde se nalodí na palubu ledoborce Almirante Viel. Poté čeká celou posádku plavba přes Drakeův průliv do oblasti Antarktického poloostrova. Vyplutí lodi je plánováno na 1. ledna. Za další čtyři až pět dnů v závislosti na počasí se celá expedice vylodí na ostrově Jamese Rosse.

Zdroj: www.muni.cz

Další články k tématu